• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par amerikāņu prasību iemesliem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2002., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atskatīšanos vēsturē

Vēl šajā numurā

08.02.2002., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par amerikāņu prasību iemesliem

Foto: A.F.I.

LEJINS.JPG (16921 bytes)

Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš:

Atklāti runājot, amerikāņi ļoti neglīti izrīkojas ar mums Vēlēšanu likuma sakarā. Viņi taču ļoti labi zina, cik jūtīgi mēs, latvieši, esam valodas jautājumā. Kādēļ vēlēšanu gadā vajadzēja skart tieši šo jautājumu? Vai nevarēja gadu divus pagaidīt? Rietumvalstīs, piemēram, parlamenta velēšanu gadā jūtīgas tēmas nekad neskar, lai nesatrauktu vēlētājus un nedotu trumpjus radikāļu rokās.

Varu sacīt tikai vienu: šobrīd mēs tik ļoti esam pietuvojušies savam ilgotajam mērķim iestāties NATO, ka tā vārdā būs vien jāizpilda mūsu sabiedroto lūgums. Pirmkārt, tādēļ, ka tieši ASV var panākt mūsu uzņemšanu aliansē, otrkārt, mēs zināmā mērā esam amerikāņiem parādā.

Vai jūs zināt, kas notika EDSO locekļu sanāksmē Vīnē pērnā gada decembrī, kad tika apspriests jautājums par EDSO misijas slēgšanu (vai neslēgšanu) Rīgā? Pret slēgšanu ļoti asi uzstājās angļi, francūži, vācieši, kanādieši. Tādā veidā viņi vēlējās paklanīties Maskavai, kura kategoriski iestājās par misijas mandāta pagarināšanu. Eiropieši saprata, ka, ja misija paliks vēl gadu, tad mūs visticamāk NATO neuzņems. Ja jau valstī darbojas EDSO misija, tad “šajā valstī kaut kas nav kārtībā”. Un tikai pateicoties zviedriem un it sevišķi amerikāņiem, misiju nolēma tomēr slēgt. Amerikāņi to spēja panākt, apsolīdami, ka Latvija šogad atcels valodas prasības deputātu kandidātiem.

Saprotams, ka tagad amerikāņi lūdz, lai mēs viņus neiegāžam. Mūsu pašu dēļ — tad ASV būs vieglāk panākt, ka mūs uzņem NATO.

Man nav nekādu ilūziju attiecībā uz Eiropas valstīm — Vāciju, Franciju, Angliju. Tās pilnīgi var vienoties ar Krieviju un ieteikt NATO nesteigties ar Latvijas uzaicināšanu aliansē. Rietumeiropieši vispār nav sajūsmināti, ka NATO paplašinās uz Baltijas valstu rēķina. Rietumvalstīs daudzi ir ļoti pret mūsu uzņemšanu ES.

Tādēļ, ja jautājumu par Baltijas uzņemšanu NATO izlemtu vienīgi eiropieši, es nebūtu pārliecināts par mums pozitīvu rezultātu. Taču amerikāņi — tā ir cita mentalitāte. Viņi ir ieinteresēti stabilā Eiropā, stabilās valstīs, kas robežo ar Krieviju, viņi ir ieinteresēti izplatīt savu ietekmi uz Eiropas Ziemeļrietumiem. Un centīsies panākt, lai mūs uzņem NATO. ASV vienkārši negrib, ka šeit dominētu Krievija. Bet mums NATO — tā ir iespēja parādīt, ka mēs tomēr esam Rietumu pasaules, nevis Krievijas daļa.

 

“VESTI SEGODNJA”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!