• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālajiem maksājumiem no autoratlīdzības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.2002., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/58574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām

Vēl šajā numurā

07.02.2002., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālajiem maksājumiem no autoratlīdzības

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” pārejas noteikumu 20. punkts noteica, ka personai, kura ir darba ņēmēja (strādā algotu darbu) un vienlaikus saņem arī autoratlīdzību, 2001.gadā bija tiesības neveikt obligātās iemaksas no ienākuma, kuru tā guvusi autoratlīdzības veidā. Ja minētā persona 2001.gadā vēlējās brīvprātīgi veikt arī sociālās apdrošināšanas iemaksas no ienākuma, kas gūts autoratlīdzības veidā, tā varēja veikt šīs iemaksas atbilstoši pašnodarbinātajam noteiktajai obligāto iemaksu likmei un pašnodarbinātajam noteiktajā kārtībā un termiņos.

2001.gadā autori, kuri veica obligātās iemaksas ar sava darba devēja starpniecību no darba algas, obligātās iemaksas no saņemtajām autoratlīdzībām varēja arī neveikt. Darba devējs varēja arī nebūt tas pats uzņēmums, kurš izmaksājis autoratlīdzību. Galvenais nosacījums bija, lai par autoru kā darba ņēmēju vispār būtu veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas 2001.gadā.

Šāda brīvprātīga maksāšanas kārtība likumā bija paredzēta tikai 2001.gadā un tikai tiem autoriem, kuri paralēli strādāja algotu darbu un saņēma arī autoratlīdzību. Tas nozīmē, ka no 2002.gada 1.janvāra autoratlīdzību saņēmējiem, kuri 2001.gadā varēja izvēlēties, veikt vai neveikt sociālās apdrošināšanas maksājumus no autoratlīdzībām, 2002.gadā būs jāveic sociālie maksājumi arī no autoratlīdzībām. Tātad šīm personām būs jāreģistrējas kā pašnodarbinātajām personām un kā nodokļu maksātājām neatkarīgi no tā, vai persona vienlaikus ir darba ņēmēja vai ne, un atbilstoši pašnodarbinātajam noteiktajai valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmei un pašnodarbinātajam noteiktajā kārtībā un termiņos jāveic sociālie maksājumi.

Šāda kārtība noteikta un ir spēkā ar šā gada 1.janvāri.

 

Dita Kļaviņa, VID Komunikāciju daļas vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!