• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēlēšanu likumu un demokrātiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2002., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57837

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Zemessardzes vietu

Vēl šajā numurā

18.01.2002., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēlēšanu likumu un demokrātiju

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 17.janvārī, uzklausīja ekspertu grupas juridisko vērtējumu par Saeimas vēlēšanu likumā un Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likumā ietvertās prasības deputātu kandidātiem apliecināt savas valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī atbilstību Satversmei, likumiem un likumdevējinstitūcijās ratificētajiem starptautiskajiem tiesību aktiem.

Pēc tikšanās Valsts prezidente pauda gatavību iesniegt lūgumu Saeimai grozīt esošos tiesību aktus tā, lai demokrātiskā vēlēšanu procesā novērstu Latvijas pilsoņu dalījumu, kā arī lai stiprinātu valsts valodas statusu valstī, piemēram, pašvaldību likumā par darba un lietvedības valodu nosakot tikai valsts valodu u.c. Prezidente ir lūgusi nosūtīt ekspertu ziņojumu visiem Saeimas deputātiem un ir gatava pirmdien, 21.janvārī, Rīgas pilī savstarpējo konsultāciju laikā uzklausīt ikvienu deputātu, kas izrādīs šādu vēlmi, lai iepazītos ar deputātu domām un detalizētāk argumentētu savu viedokli.

2001.gada decembrī prezidente lūdza ekspertus sagatavot un līdz šā gada janvāra vidum iesniegt savu skatījumu par izvirzīto jautājumu loku. Eksperti arī tika lūgti sagatavot pārskatu par valsts valodas šībrīža tiesisko statusu, kā arī rosināti sniegt ieteikumus par iespējamiem risinājumiem likumdošanā, lai stiprinātu latviešu valodas kā valsts valodas lietojumu valsts un pašvaldību līmenī, stiprinātu demokrātiskos procesus valstī, nedalot Latvijas pilsoņus demokrātiskā vēlēšanu procesā. Atsaucoties uz Valsts prezidentes lūgumu, eksperti veica analīzi Satversmes un valstij saistošo starptautisko līgumu kontekstā, sagatavoja pārskatu par tiesisko regulējumu valsts valodas jomā, konsultējās ar valodniekiem, sniedzot ieteikumus situācijas uzlabošanai.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!