• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensācijām 15 tūkstošiem nacionālsociālisma upuru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2002., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kompensāciju izmaksām plūdos cietušajiem

Vēl šajā numurā

18.01.2002., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensācijām 15 tūkstošiem nacionālsociālisma upuru

Vācijas fonda “Atmiņa, atbildība un nākotne” nacionālsociālisma upuru kompensācijām Latvijā pieteikušies apmēram 15,5 tūkstoši cilvēku.

Nākamā kompensāciju izmaksa varētu notikt martā.

Kopumā nacionālsociālisma upuru kompensācijām saņemti 15 509 iesniegumi.

Ja iesnieguma izskatītāji par konkrēto gadījumu pieņems pozitīvu lēmumu, kompensāciju tieši no Vācijas pārskaitīs uz kompensācijas pieprasītāja kontu kādā no Latvijas bankām. Tāpēc kompensācijas saņēmējiem būs jātver bankas konts.

Vācijas fonds “Atmiņa, atbildība un nākotne” pirmajiem 140 spaidu darbos nodarbinātajiem nacionālsociālisma upuriem Latvijā kompensācijas izmaksāja pērnā gada novembra beigās. Pēc Vācijas likumdošanas kompensācijas saņēmēji iedalīti trijās kategorijās – cilvēki, kuri bijuši koncentrācijas nometnēs vai geto, saņems 15 000 Vācijas marku, savukārt iedzīvotāji, kuri bijuši koncentrācijas nometnei vai geto pielīdzināmā ieslodzījumā, saņems 6000 Vācijas marku. 4200 Vācijas marku kompensāciju saņems cilvēki, kuri okupācijas laikā bijuši spaidu darbos rūpniecībā, rūdas raktuvēs un citos veselībai kaitīgos darbos. Savukārt 1500 Vācijas marku saņems tie, kuri piespiedu kārtā strādāja apkalpojošā sfērā. Šādu summu saņems arī cilvēki, kuri piespiedu darbus strādāja zemkopībā.

Kompensāciju saņems arī bērni, kuri bija izsūtīti vai pārcelti no savas pastāvīgās dzīvesvietas kopā ar vecākiem. Viņi saņems 70% no vecākiem pienākošās kompensācijas.

Īpaša kategorija, par kuru kompensāciju izmaksām pašlaik vēl Vācijā tiek lemts, esot kara ieslodzītie.

 

BNS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!