• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mēs kopīgi aizstāvam principus, kas ir svarīgi brīvai, demokrātiskai pasaulei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2002., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ekonomiku pie mums un kaimiņiem

Vēl šajā numurā

16.01.2002., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mēs kopīgi aizstāvam principus, kas ir svarīgi brīvai, demokrātiskai pasaulei

Vakar, 2002.gada 15.janvārī, Rīgas pilī kopīgā sarunā tikās visu trīs Baltijas valstu — Igaunijas, Latvijas un Lietuvas — prezidenti

Kopīgā preses konferencē

BA06.JPG (18483 bytes)
Preses konferencē:
Vaira Vīķe–Freiberga…
BA04.JPG (15421 bytes)
…Valds Adamkus…
BA05.JPG (19137 bytes)
…Arnolds Rītels

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

“Dāmas un kungi, es gribu sākt ar apsveikuma vārdiem mūsu kaimiņzemes Igaunijas prezidentam, kurš bijis tik laipns un ieradies agrāk, nekā tas bija paredzēts, savā pirmajā oficiālajā vizītē Latvijā kā Igaunijas prezidents. Es ceru, ka šī ir tikai pirmā no daudzām viņa vizītēm mūsu Latvijas zemē. Man ir arī liels prieks sveikt šeit mūsu dienvidu kaimiņu — Lietuvas prezidentu Valdu Adamku un pateikties viņam par šo izcilo baltiešu solidaritātes apliecinājumu un arī pūlēm sapulcināt mūs visus kopā pirms viņa paredzētās tikšanās ASV ar prezidentu Bušu. Man ir liels prieks būt mājasmātei šādā tikšanās reizē, kas tikai lieku reizi apliecina, cik cieši trīs Baltijas valstis sadarbojas un cik gatavas tās ir vienmēr saskaņot visās niansēs savus viedokļus un savus paziņojumus. No savas puses varu teikt, ka mūsu viedokļi saskan visos principiālajos un svarīgajos jautājumos. Mēs varam visiem, gan prezidentam Bušam, gan visai pasaulei, sniegt pilnīgi saskaņotus paziņojumus par savu virzību, savām ārpolitikas prioritātēm un par saviem centieniem tuvākajā nākotnē. Es vēlos vispirms dot vārdu prezidentam Rītelam, tad prezidentam Adamkum un tad varbūt vēl teikt dažus noslēguma vārdus.”

Igaunijas prezidents Arnolds Rītels:

“Es vēlos pateikties Latvijas Valsts prezidentei un arī Lietuvas prezidentam par ielūgumu piedalīties šajā tikšanās reizē. Mūsu zemju vēsturē ir daudz kopīga. Mūs vieno ieroču brālība kopš mūsu tautu brīvības cīņām pagājušā gadsimta sākumā, kad mēs ar ieročiem rokās cīnījāmies par savu neatkarību. Kopīgi par savas neatkarības atjaunošanu mēs cīnījāmies arī deviņdesmitajos gados. Un arī šodien mūsu centieni ir līdzīgi. Mums ir kopīgi mērķi gan mūsu valstu iekšpolitikā — mēs gribam, lai mūsu valstis būtu plaukstošas un stipras, gan ārpolitikā, jo mēs visi vēlamies iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Man ir liels prieks, ka man bija izdevība piedalīties vēsturiskajā Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā. Gadu ritējumā es esmu piedalījies gan Baltijas padomes, gan arī Baltijas asamblejas darbā, ko vadīju kā Igaunijas pārstāvis. Es gribu izteikt pārliecību, ka mums, trim Baltijas valstīm, savu neatkarību nebūtu bijis iespējams atgūt tik veiksmīgi, ja mēs nebūtu vienoti. Tāpēc mēs arī tagad darīsim visu iespējamo, lai turpinātu šo ļoti svarīgo sadarbību starp mūsu valstīm un tautām.”

Lietuvas prezidents Valds Adamkus:

“Prezidentes kundze! Vispirms es gribu pateikties par jūsu viesmīlību šeit Rīgā. Man ir liels prieks par šīs tikšanās rezultātiem. Prieks just, ka mēs vēlreiz esam nostiprinājuši savu kopīgo apņēmību ārpolitikas jomā, un tas būs viens no maniem galvenajiem vēstījumiem, ar ko es vērsīšos pie ASV prezidenta Buša. Es viņam varēšu teikt, ka mēs ne vien strādājam kopā mūsu kopīgo mērķu sasniegšanai, bet esam vēl noteiktāki un vēl saliedētāki apņēmībā iekļauties starptautiskajās institūcijās. Es prezidentam Bušam arī teikšu, ka starp mūsu trim valstīm nav ne mazāko šaubu, ka spēsim tikt galā ar visiem saviem uzdevumiem un sasniegt to, ko no mums sagaida brīvā pasaule. Vēl es gribu teikt, ka mēs šeit gan pārstāvam trīs neatkarīgas valstis, bet šo reģionu mēs pārstāvam kā viens kopīgs veselums. Tāpēc, ka mēs kopīgi aizstāvam visus principus, kas ir svarīgi brīvai, demokrātiskai pasaulei.”

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

“Es vēl vēlos uzsvērt, ka tieši šīs kopīgās vērtības mums palīdz starptautiskajā apritē, kur akcents tiek likts uz sadarbību, nevis uz konfrontāciju. Mēs esam tuvu janvāra notikumu piemiņas dienām pirms vienpadsmit gadiem, kad visi stāvējām kopā. Bet pagājušais gads pasaulei nesa jaunus notikumus, kas ar uguns burtiem ierakstīti vēsturē. Tas ir 11. septembris. Bet, neraugoties uz visām situācijām, mēs esam palikuši uzticīgi demokrātijas un civilizācijas principiem, kas valda tajā pasaules daļā, kurai mēs kopīgi vēlamies pievienoties. Visas trīs Baltijas valstis pasaule var uzskatīt par panākumu stāstu. Mums ir apņēmība turpināt sadarbību visos iespējamajos veidos, lai sekmes un veiksme mūs pavadītu ne vien šajā vēsturiskajā gadā, kad novembrī un decembrī sagaidām nopietnos vēsturiskos uzaicinājumus. Mēs esam apņēmības pilni enerģiski un sekmīgi strādāt arī visus nākamos gadus pēc tam. Labu ceļavēju prezidentam Adamkum uz Ameriku!”“Latvijas Vēstneša” jautājums Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem:Trīs Baltijas valstu prezidentu komanda ir nedaudz mainījusies, jo tajā ienācis prezidents Rītels. Kā jūs visi jūtaties šajā jaunajā komandas sastāvā — ja drīkstu lietot vārdu “komanda”? Vai jūs pārrunājāt arī jaunāko attīstību Baltijas valstu attiecībās ar lielo kaimiņvalsti Krieviju un prezidenta Rītela eventuālo vizīti Krievijā?

Arnolds Rītels: — Ja jūs jautājat man, tad jāteic, ka Igaunijas attiecības ar Krieviju pagātnē bijušas visnotaļ sarežģītas. Taču es esmu pārliecināts, ka šīs attiecības uzlabosies. Igaunija grib sadarbību ar Krieviju veidot, balstoties uz labām, stabilām, izdevīgām divpusējām attiecībām. Starp mūsu valstīm jau veiksmīgi attīstījušās attiecības kultūras jomā, un es ceru, ka veiksmīga būs arī mūsu attiecību attīstība nākotnē. Es ceru, ka mana vizīte liks pamatus savstarpējai uzticībai un tālākai mūsu sadarbības attīstībai. Jāteic, ka pasaule ir ļoti mainījusies, un es esmu pārliecināts, ka arī Krievijas prezidents Putins to ļoti labi saprot. Es ļoti ceru,ka šī vizīte pozitīvi iespaidos arī attiecības starp visām mūsu valstīm.

Vaira Vīķe-Freiberga: — Es varu teikt, ka jūtos ļoti labi šajā komandā, kas, jā, ir mazliet mainījusi savu sastāvu. Mēs turpināsim sadarboties tikpat labi, kā līdz šim. Komandas sastāvs mainās, bet mērķi paliek tie paši. Attiecībā uz Krieviju Latvija jau atkārtoti ir deklarējusi savu vēlmi uzturēt labas, draudzīgas, pragmatiskas, konstruktīvas attiecības. Mēs esam gatavi pie tām strādāt. Mēs esam to vienmēr darījuši un turpināsim to darīt arī nākotnē.

Valds Adamkus: — Es domāju, ka Latvijas Valsts prezidente nupat izteica mūsu kopīgo viedokli. Arī mēs vēlamies draudzīgas un cieņas pilnas konstruktīvas attiecības ar šo valsti.

BA03.JPG (21105 bytes) BA11.JPG (19522 bytes) BA07.JPG (19626 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 2002.gada 15.janvārī, Rīgas pilī: Igaunijas Republikas prezidents Arnolds Rītels, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus (augšējā attēlā); Latvijas Valsts prezidente sveic Igaunijas prezidentu un Lietuvas prezidentu (apakšējos attēlos)

BA10.JPG (18447 bytes) BA01.JPG (20917 bytes) BA02.JPG (19429 bytes)

Vakar, 15.janvārī, Rīgas pilī: Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus un Igaunijas Republikas prezidents Arnolds Rītels pirms sarunu sākuma (attēlā pa kreisi); Lietuvas prezidents, parakstoties Rīgas pils Goda viesu grāmatā (vidējā attēlā); Igaunijas prezidents, parakstoties Rīgas pils Goda viesu grāmatā (attēlā pa labi)

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!