• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
1994. gada 12. maija Pasta likums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.05.1994., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57272

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministra pavēle Nr.145

MEDĪBU ŠAUJAMIEROČU IEGĀDES, REĢISTRĀCIJAS, GLABĀŠANAS, PĀRREĢISTRĀCIJAS, IEVEŠANAS LATVIJAS REPUBLIKĀ UN IZVEŠANAS NO LATVIJAS REPUBLIKAS, REALIZĀCIJAS, IZŅEMŠANAS, ATSAVINĀŠANAS, UZSKAITES PAGAIDU NOTEIKUMI

Vēl šajā numurā

31.05.1994., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 12.05.1994.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Pasta likums

I NODAĻA

VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. pants. Likuma reglamentēšanas priekšmets un likumā lietotie termini

(1) Šis likums reglamentē pasta pakalpojumus un ar tiem saistītās tiesiskās attiecības.

(2) Likumā lietotie termini

Adresāts — pasta sūtījuma adresē norādītā, fiziskā vai juridiskā persona.

Apdrošināts sūtījums — vēstule, sīkpaka vai paka, kuru sūtītājs ir novērtējis par noteiktu summu.

Bandrole — pasta sūtījums, kurā pārsūta dažāda veida iespieddarbus.

Iekšzemes sūtījums — pasta sūtījums, kas tiek pārsūtīts Latvijas valsts robežās.

Ierakstīts sūtījums — neapdrošināta korespondence, par kuras pieņemšanu sūtītājam tiek izdota kvīts.

Pasta paka — pasta sūtījums, kurā pārsūta rūpniecības, sadzīves un kultūras preces, pārtikas produktus un citus priekšmetus.

Pasta pārvadātājs — fiziskā vai juridiskā persona, kas uz līguma pamata pieņem no pasta iestādēm pasta sūtījumus, lai tos nogādātu un izsniegtu pasta norādītajām fiziskajām vai juridiskajām personām.

Pastkarte — pasta sūtījums, kurā bez ievietošanas aploksnē pārsūta nelielu privātu vai dienesta rakstveida paziņojumu.

Pēcmaksas sūtījums — pasta sūtījums, kurš tiek izsniegts saņēmējam, iekasējot no viņa sūtītāja norādīto summu, kuru pasts savukārt nosūta pēc sūtītāja uzrādītās adreses.

Secināšana — pasta sūtījuma nosūtīšana uz pasta iestādes noskaidroto adresāta jauno dzīvesvietu vai atrašanās vietu.

Sīkpaka — pasta sūtījums, kura svars nepārsniedz vienu kilogramu un kurā pārsūta sīkus priekšmetus, izņemot iespieddarbus un rakstveida paziņojumus.

Starptautiskais atbildes kupons — Pasaules pasta savienības izdota pasta apmaksas zīme, kuru var iegādāties pasta iestādē un kura tiek pieņemta jebkuras citas Pasaules pasta savienības locekļvalsts pasta iestādē apmaiņai pret šīs valsts pastmarkām tādā vērtībā, kas ir pietiekama, lai nosūtītu starptautisku vienkāršo vēstuli vai aviovēstuli, kuras svars nepārsniedz 20 gramus.

Starptautisks pasta sūtījums — pasta sūtījums, kas tiek nosūtīts uz citu valsti vai saņemts no citas valsts vai arī tiek pārsūtīts tranzītā caur Latvijas valsts teritoriju.

Sūtītājs — fiziskā vai juridiskā persona, kura uz pasta sūtījuma norādījusi sevi kā pasta sūtījuma nosūtītāju.

Vēstule — pasta sūtījums, kurā, ievietotu aploksnē, pārsūta privātu vai dienesta rakstveida paziņojumu.

2. pants. Likumdošanas akti, kas regulē pasta darbību

(1) Pasta darbību reglamentē šis likums, citi likumi, Ministru kabineta noteikumi un citi normatīvie akti, kā arī Pasaules pasta konvencija, starptautiskie reglamenti un nolīgumi, kuru dalībniece ir Latvijas Republika.

(2) Visus ar pasta pakalpojumiem saistītos jautājumus, kas nav minēti šajā likumā, regulē Pasta noteikumi, kurus apstiprina Ministru kabinets un kuru ievērošana pasta iestāžu un klientu attiecībās ir obligāta.

3. pants. Pasta nozare

(1) Pasta nozarē valsts politiku īsteno un valsts pārvaldes funkcijas pilda Satiksmes ministrija.

(2) Pasta pakalpojumus sniedz valsts iestāde «Latvijas pasts» (turpmāk — Latvijas pasts), kura ir Satiksmes ministrijas pārraudzībā.

(3) Latvijas pasts pārstāv Latvijas Republiku Pasaules pasta savienībā un ir Latvijas Republikas oficiālā pasta administrācija attiecībās ar citu valstu pasta administrācijām.

4. pants. Latvijas pasta monopoltiesības

(1) Latvijas pastam ir monopoltiesības pieņemt, pārsūtīt un izsniegt valsts robežās gan iekšzemes, gan starptautiskos vēstuļu korespondences sūtījumus — vēstules, pastkartes, bandroles un sīkpakas.

(2) Tikai Latvijas pastam ir tiesības izgatavot un laist apgrozībā Latvijas Republikas pastmarkas un citas pasta apmaksas zīmes, kā arī izņemt pasta apmaksas zīmes no apgrozības.

(3) Ja Latvijas pasts nevar nodrošināt iedzīvotājus ar attiecīgiem pasta pakalpojumiem, tos var sniegt citi uzņēmumi kuriem Satiksmes ministrija ir izsniegusi licenci. Tiem jāievēro šā likuma prasības attiecībā uz pasta pakalpojumiem.

(4) Vēstuļu korespondences sūtījumi, kurus Latvijā ieved no ārvalstīm bez pasta starpniecības un kuri adresēti saņēmējiem Latvijā vai tiek pārsūtīti tranzītā caur Latvijas valsts teritoriju, jānodod Latvijas pastam vai uzņēmumiem, kuriem izsniegta attiecīga licence.

(5) Aizliegts izvest uz ārvalstīm bez Latvijas pasta starpniecības vēstuļu korespondences sūtījumus nolūkā tos nodot ārvalstīs pasta iestādēm vai izsniegt adresātiem, izņemot šā likuma 22. panta ceturtajā daļā minētos gadījumus.

5. pants. Monopoltiesību aizsardzība

Fiziskās un juridiskās personas, kas bez Satiksmes ministrijas licences veic darbības, uz kurām Latvijas pastam ir monopoltiesības, saucamas pie likumā paredzētās atbildības. No šādas darbības gūtie ienākumi ieskaitāmi Latvijas pasta ienākumos.

II NODAĻA

PASTA SŪTĪJUMI

6. pants. Pasta sūtījumu veidi

Pasta sūtījumus iedala: 1) vēstuļu korespondences sūtījumos vēstules, pastkartes, bandroles, sīkpakas;

2) pasta paku sūtījumos;

3) operāciju uzdevumu sūtījumos — naudas pārvedumi un noguldījumi, pasta čeki, pēcmaksas sūtījumi.

(2) Pasta sūtījumu veidus, svaru, izmēru, vērtību un apdrošinājuma summas, kā arī sūtījumu satura īpašības un iesaiņojumu reglamentē Pasta noteikumi.

7. pants. Aizliegumi

(1) Pasta sūtījumos aizliegts pārsūtīt:

1) priekšmetus, kas savas dabas vai iesaiņojuma dēļ var kļūt bīstami pasta darbiniekiem, sasmērēt vai sabojāt citus sūtījumus vai pasta iekārtas;

2) narkotiskās un psihotropās vielas;

3) priekšmetus, kuru ievešana vai apgrozība saņemšanas valstīs ir aizliegta;

4) sprāgstvielas, viegli uzliesmojošas vai citādi bīstamas vielas;

5) nepieklājīga vai netikumīga rakstura priekšmetus;

6) dzīvniekus, izņemot bites, dēles un zīdtauriņu kāpurus.

(2) Vēstuļu korespondences sūtījumos izņemot apdrošinātus sūtījumus, nedrīkst pārsūtīt naudu un uzrādītāja vērtspapīrus, dārgmetālus, citas dārglietas un juvelierizstrādājumus.

(3) Vēstuļu korespondences sūtījumos un pasta pakās nedrīkst pārsūtīt rakstveida paziņojumus, ja tie neattiecas uz adresātu vai personām, kas dzīvo kopā ar viņu.

(4) Ja pasta sūtījumos tiek konstatēti priekšmeti un vielas, kas minēti šā panta pirmās daļas 2., 4. un 5. punktā, tie konfiscējami un iznīcināmi Satiksmes ministrijas noteiktajā kartībā. Par konfiskāciju jāpaziņo sūtītājam.

(5) Ja nosūtīšanai kļūdaini pieņemti šā panta pirmās daļas 1., 3. un 6. punktā, otrajā un trešajā daļā minētie priekšmeti, tie nosūtāmi atpakaļ sūtītājam.

8. pants. Pasta sūtījumu noslēpums

(1) Pasta darbiniekiem aizliegts izpaust ziņas par fizisko un juridisko personu sūtījumiem. Šis aizliegums attiecas arī uz muitas darbiniekiem, kas piedalās nosūtāmo priekšmetu muitošana, un tas paliek spēkā arī pēc darbinieku atbrīvošanas no darba.

(2) Sūtītājam ir tiesības prasīt izziņas par savu sūtījumu, atprasīt sūtījumu vai uzdot to izsniegt citai personai, nevis adresātam.

(3) Izziņas par sūtījumiem un arī pašus sūtījumus izsniedz:

1) valsts un pašvaldību iestādēm un amatpersonām, ja šie sūtījumi ir tām padoto iestāžu un amatpersonu dienesta sūtījumi;

2) valsts tiesībaizsardzības iestādēm likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

9. pants. Pasta pakalpojumu apmaksa

(1) Vēstuļu korespondences sūtījumi, iekšzemes paku un operāciju uzdevumu sūtījumi Latvijas Republikā tiek apmaksāti pēc Ministru kabineta apstiprinātajiem tarifiem. Citi pasta pakalpojumi tiek apmaksāti pēc tarifiem, ko noteicis Latvijas pasts vai attiecīgais uzņēmums, kurš sniedz pakalpojumu.

(2) Pasta pakalpojumus var apmaksāt ar derīgām Latvijas Republikas pasta apmaksas zīmēm, skaidras vai bezskaidras naudas norēķinu veidā vai citā kārtībā atkarībā no tā, kāda samaksas kārtība katra veida sūtījumiem un operācijām paredzēta Pasta noteikumos.

(3) Pasta pakalpojumus apmaksa sūtītājs, nododot sūtījumu pasta iestādē. No sūtītāja neiekasēto maksu iekasē no saņēmēja, pasta sūtījumu izsniedzot.

10. pants. Pasta apmaksas zīmes

(1) Pasta apmaksas zīmes izmantojamas pasta pakalpojumu apmaksai.

(2) Pasta apmaksas zīmes ir Latvijas Republikas pastmarkas, aploksnes un pastkartes ar pastmarkas attēlu, Latvijas pasta aparātu spiedogi un starptautiskie atbildes kuponi.

(3) Par pasta apmaksas zīmju viltošanu, kā arī viltotu vai lietotu pasta apmaksas zīmju izmantošanu vai pārdošanu vainīgās personas saucamas pie likumā paredzētās atbildības.

11. pants. Bezmaksas pasta sūtījumi

No pasta pakalpojumu apmaksas ir atbrīvoti:

1) Latvijas pasta iestāžu dienesta sūtījumi un ar tiem savienojamās operācijas;

2) pasta sūtījumi ar iespiedmateriāliem un citiem informācijas nesējiem, kas adresēti neredzīgajiem;

3) pasta sūtījumi, kurus sūta karagūstekņi un internētās personas vai kuri tiek sūtīti minētajām personām, kā arī attiecīgajām izziņas iestādēm saskaņā ar 1949. gada 12. augusta Ženēvas konvenciju par civiliedzīvotāju aizsardzību kara laikā;

4) Latvijas Nacionālās bibliotēkas sūtījumi;

5) obligātā dienesta karavīru vēstuļu sūtījumi;

6) citi pasta sūtījumi saskaņā ar atsevišķiem likumiem, kā arī Pasaules pasta konvenciju un starptautiskajiem nolīgumiem.

12. pants. Pasta sūtījumu izsniegšana adresātam vai sūtītājam

(1) Pasta sūtījumus izsniedz adresātam vai sūtītājam (8. un 14. p.) vai viņu pilnvarotai personai, izņemot šajā likumā (8., 13. un 14. p.) noteiktos gadījumus.

(2) Pasta lietās pilnvaras jāizdod rakstveidā. Pilnvarnieks var piedalīties arī viņam izsniedzamā pasta sūtījuma satura pārbaudē, ja pilnvarotājs to nav aizliedzis ar īpašu norādījumu pilnvarā. Ja pilnvarotājs atsauc savu pasta pilnvaru, universālo pilnvaru vai ģenerālpilnvaru, kuras noraksts iesniegts pasta iestādē, atsaukums iesniedzams rakstveidā šajā pašā pasta iestādē.

13. pants. Pasta sūtījumu izsniegšana citai personai, nevis adresātam

(1) Ja uzņēmums atzīts par maksātnespējīgu vai bankrotējušu, uzņēmumam adresētos pasta sūtījumus izsniedz tiesas ieceltam administratoram, kreditoru administrācijai vai konkursa valdei.

(2) Likvidējamām juridiskajām personām adresētos pasta sūtījumus izsniedz attiecīgajai likvidācijas komisijai vai minēto juridisko personu tiesību pēctečiem.

(3) Pasta sūtījumus, kas adresēti personām, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās vai kurām apcietinājums izraudzīts kā drošības līdzeklis, izsniedz attiecīgās iestādes administrācijai.

(4) Pasta sūtījumus, kas adresēti rīcības nespējīgām personām, kuras par tādām atzinusi tiesa, izsniedz šo personu aizgādņiem.

(5) Pasta sūtījumus, kas adresēti ārstniecības iestādēs ievietotiem slimniekiem, kuriem aizliegta tieša saskarsme ar veseliem cilvēkiem vai kuri pēc iestādes vadības atzinuma nav spējīgi apzināties savu rīcību, izsniedz attiecīgās iestādes administrācijai.

(6) Pasta sūtījumus, kas adresēti personām, kuras ir jaunākas par 16 gadiem, var izsniegt to vecākiem vai aizbildņiem, bet bērnu iestādēs ievietotām nepilngadīgām personām adresētos pasta sūtījumus — attiecīgās iestādes administrācijai.

(7) Pasta sūtījumus, kuru adresāts miris, izsniedz mirušā mantiniekiem tikai ar sūtītāja piekrišanu. Pretējā gadījumā ar tādiem sūtījumiem rīkojas kā ar adresātam neizsniegtiem sūtījumiem. Par sūtītāja piekrišanu jārūpējas sūtījuma saņēmējam.

(8) Ja par pasta sūtījuma piederību rodas strīds starp vairākām personām, pasta iestāde šādu sūtījumu izsniedz saskaņā ar tiesas nolēmumu.

14. pants. Pasta sūtījumu secināšana, atpakaļsūtīšana un glabāšana pasta iestādēs

(1) Lai paātrinātu pasta sūtījumu izsniegšanu, pasta iestādei ir tiesības, neprasot atjauju sūtītājam, veikt secināšanu vai sūtīt atpakaļ tādus sūtījumus, kurus pēc norādītās adreses nav iespējams izsniegt un par kuriem ne no sūtītāja, ne arī no adresāta nav saņemti īpaši norādījumi.

(2) Pasta sūtījumus, kurus nav iespējams izsniegt ne adresātam, ne arī sūtītājam, vietējās pasta iestādes uzglabā vienu mēnesi un pēc tam nodod glabāšanā centrālajām pasta iestādēm.

(3) Ar neizsniegtiem un glabāšanā nodotiem sūtījumiem pasts rīkojas saskaņā ar Pasta noteikumiem.

(4) Sūtītājam trīs gadus ir tiesības uz neizmaksātām ^pārvedumu un iekasētām pēcmaksas summām, apdrošinātu pasta sūtījumu saturu vai naudu, kas ieņemta, to pārdodot. Pēc šā termiņa minētās summas un nepārdotais pasta sūtījumu saturs pāriet valsts īpašumā.

15. pants. Pasta materiālā atbildība par pasta sūtījumiem

(1) Pasts ir materiāli atbildīgs par reģistrēto sūtījumu — tādu pasta sūtījumu, par kuru pieņemšanu sūtītājam tiek izdota kvīts, nozaudēšanu, to satura bojājumu vai iztrūkumu, summu nepareizu izmaksu, nepareizu iekasēšanu vai neiekasēšanu.

(2) Izņēmums ir ierakstītu pasta sūtījumu satura iztrūkums, par kuru pasts neatbild, ja nav bojāts sūtījuma iesaiņojums.

(3) Pasts neatbild par netiešiem zaudējumiem, kas sūtītājam vai saņēmējam radušies sakarā ar pasta sūtījuma nozaudēšanu, tā satura bojājumu vai iztrūkumu, kā arī nokavēšanos ceļā.

16. pants. Personas, kuram ir tiesības uz atlīdzību

(1) Tiesības iesniegt pretenzijas par pasta sūtījuma nozaudēšanu, tā satura bojājumu vai iztrūkumu, summu nepareizu izmaksu, nepareizu iekasēšanu vai neiekasēšanu ir sūtītājam. Sūtītājs šīs savas tiesības var nodot adresātam vai pilnvarotai personai.

(2) Ja pasta sūtījums izsniegts saņēmējam un satura bojājums vai iztrūkums konstatēts, to izsniedzot, pretenzijas var iesniegt arī adresāts vai viņa pilnvarota persona.

17. pants. Pretenziju iesniegšanas termiņš

Pretenzijas par pasta sūtījumiem var iesniegt pastam viena gada laikā no dienas, kad sūtījums nodots pastā, uzrādot pasta izdoto kvīti par sūtījuma pieņemšanu.

18. pants. Pasta materiālā atbildība par iekšzemes sūtījumiem

(1) Par nozaudētu ierakstītu pasta sūtījumu neatkarīgi no tā satura un svara pasts izmaksā atlīdzību simtkārtīgas iekasētās ierakstīšanas maksas apmērā.

(2) Par nozaudētu apdrošinātu pasta sūtījumu pasts izmaksā atlīdzību sūtījuma apdrošināšanas summas apmērā.

(3) Par neapdrošinātas pakas nozaudēšanu, ja sūtījumam nav satura saraksta, pasts izmaksā atlīdzību iekasētā tarifa trīsdesmitkārtīgā apmērā, bet, ja sūtījumam ir satura saraksts, zaudējuma atlīdzības summu aprēķina šā panta ceturtajā daļā noteiktajā kārtībā.

(4) Apdrošināta pasta sūtījuma vai neapdrošinātas pakas satura bojājuma vai iztrūkuma gadījumā pasts izmaksā bojāto vai iztrūkstošo priekšmetu faktisko vērtību saskaņā ar satura sarakstu. Atlīdzības summu aprēķina pēc nozaudēto vai bojāto priekšmetu parastās vērtības; aprēķinam par pamatu ņem sūtījuma satura sarakstu un tāda paša labuma un izgatavojuma priekšmetu vērtību tajā vietā un tajā laikā, kur un kad priekšmets pieņemts nosūtīšanai.

(5) Ja pasta sūtījumam nav satura saraksta vai kāds priekšmets nav sarakstā minēts, apdrošināta sūtījuma satura iztrūkuma gadījuma atlīdzības apmēru nosaka no apdrošinājuma summas proporcionāli sūtījuma svara samazinājumam, bet neapdrošinātas pakas satura iztrūkuma gadījumā — no trīsdesmitkārtīgas iekasētās maksas proporcionāli sūtījuma svara samazinājumam.

(6) Par nozaudētu pēcmaksas pasta sūtījumu atlīdzību izmaksā tādā apmēra, kāds noteikts par tāda paša veida sūtījumu bez uzliktas pēcmaksas.

(7) Par nozaudētām pārvedumu un pēcmaksas summām atlīdzību izmaksā šo summu pilnā apmērā.

19. pants. Gadījumi, kad pasts atbrīvots no materiālas atbildības

(1) Pasts ir atbrīvots no materiālās atbildības, ja pasta sūtījuma nozaudēšanai, tā satura bojājumam vai iztrūkumam, summu nepareizai izmaksai, nepareizai iekasēšanai vai neiekasēšanai par cēloni bijusi nepārvarama vara, nosūtāmā priekšmeta sevišķas īpašības vai sūtītāja vaina vai ja sūtījuma izsniegšanas dokumenti iznīcināti ugunsgrēkā.

(2) Pasts neatbild par satura bojājumu vai iztrūkumu tādos pasta sūtījumos, kuri nodoti pasta iestādē slēgtā veidā un kuru saturs pieņemot nav pārbaudīts, bet Izsniedzot zīmogi un iesaiņojums ir kārtībā un svars ir tāds pats, kāds norādīts, sūtījumu pieņemot.

(3) Pasts neatbild par pasta sūtījumiem, ja pretenzijas par tiem iesniegtas pēc pretenziju iesniegšanai paredzētā termiņa vai ja pretenzijas par tiem iesniegtas pēc sūtījumu izsniegšanas adresātam vai viņa pilnvarotajai personai un izsniedzot nav konstatēts sūtījuma satura bojājums vai iztrūkums.

20. pants. Pasta materiālā atbildība par starptautiskajiem pasta sūtījumiem

Atlīdzību par starptautiskajiem pasta sūtījumiem pasts izmaksā saskaņā ar Pasaules pasta konvencijas, starptautisko reglamentu un nolīgumu noteikumiem.

III NODAĻA

LATVIJAS PASTS

21. pants. Latvijas pasta statuss

(1) Latvijas pasts ir juridiskā persona. Tā ģenerāldirektoru pēc satiksmes ministra priekšlikuma ieceļ Ministru kabinets.

(2) Latvijas pasta struktūru un darba organizāciju nosaka satiksmes ministra apstiprināts nolikums.

(3) Latvijas pasts tiek finansēts no tā saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet, ja to nepietiek, — no valsts budžeta. Ja Latvijas pasta ienākumi pārsniedz izdevumus, tos ieskaita rezerves fondā, kas pāriet uz nākamo saimniecisko gadu, un tie izlietojami pamatlīdzekļu iegādei un pasta infrastruktūras attīstībai.

(4) Latvijas pasts katru gadu iesniedz Finansu ministrijai savas saimnieciskās un finansiālās darbības pārskatu.

22. pants. Latvijas pasta uzdevumi un pienākumi

(1) Latvijas pasta uzdevums ir nodrošināt:

1) visu valsti aptveroša pasta pakalpojumu tīkla funkcionēšanu nolūkā radīt vienotu komunikāciju standartu Latvijā;

2) visā Latvijas teritorija ģeogrāfiski nediferencētu pasta pakalpojumu pamattarifu pielietojumu;

3) ar Pasaules pasta konvenciju un citiem starptautiskajiem līgumiem Latvijas Republikai uzlikto pienākumu izpildi pasta sakaru jomā.

(2) Latvijas pastam nav tiesību atteikties sniegt pasta pakalpojumus, attiecībā uz kuriem tas realizē savas monopoltiesības.

(3) Papildus šā likuma 4. pantā minētajiem pasta pakalpojumiem Latvijas pastam ir tiesības izdarīt arī citas ar pasta sūtījumiem savienojamas operācijas:

1) izmaksāt pensijas un sociālos pabalstus;

2) pieņemt periodisko preses izdevumu pasūtījumus un veikt preses izdevumu piegādi abonentiem;

3) apliecināt pasta sūtījumu saturu;

4) pieņemt maksu par komunālajiem un citiem pakalpojumiem;

5) veikt pasta tekošo kontu un krājkašu vai banku operācijas, pamatojoties uz citiem likumiem;

6) pārvadāt pasta sūtījumus;

7) pārdot valsts vērtspapīrus;

8) sniegt citus pakalpojumus un veikt citas satiksmes ministra apstiprinātajā nolikumā paredzētās darbības likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

(4) Vēstuļu korespondences sūtījumus var piegādāt un izsniegt adresātiem bez Latvijas pasta starpniecības šādos gadījumos:

1) ja piegādi veic pats sūtītājs vai ja piegādei ir gadījuma raksturs un tā notiek bezpeļņas nolūkā;

2) ja sūtījumi apmaksāti ar Latvijas Republikas pastmarkām pēc atbilstoša tarifa un pastmarkas tā dzēstas, ka nav derīgas atkārtotai lietošanai;

3) ja ir Satiksmes ministrijas izsniegta licence.

23. pants. Pasta iestādes

(1) Pasta pakalpojumu tīkla funkcionēšanai tiek iekārtotas pasta iestādes. Pašvaldībām savā administratīvajā teritorijā jānodrošina pasta iestādes ar atbilstošām telpām vai ēkām. Telpas lauku sakaru nodaļām piešķir un uztur pašvaldības.

(2) Latvijas pastam ir tiesības bez atlīdzības izvietot pie fiziskajām un juridiskajām personām piederošām ēkām vēstuļu un citu pasta sūtījumu kastes, saskaņojot to izvietošanu ar ēku īpašniekiem.

24. pants. Latvijas pasta attiecības ar pasta sūtījumu pārvadātājiem

(1) Uzņēmējiem, kas uztur regulāru dzelzceļa satiksmi vai satiksmi pa autoceļiem starp noteiktam vietām, jāpārvadā arī Latvijas pasta sūtījumi abos virzienos. Pēc Latvijas pasta pieprasījuma valsts dzelzceļam jāierāda atsevišķi vagoni vai vagonu nodaļas pasta sūtījumu pārvadāšanai.

(2) Latvijas pastam ir tiesības izmantot Latvijas kuģus un uzlikt kuģu īpašniekiem vai vadītājiem par pienākumu pieņemt pārvadāšanai visu veidu pasta sūtījumus un periodiskos preses izdevumus, dodot telpas pasta sūtījumu novietošanai.

(3) Latvijas gaisa kuģiem pēc Latvijas pasta pieprasījuma jāpieņem pasta sūtījumi un periodiskie preses izdevumi pārvadāšanai uz punktiem lidojuma maršrutā.

(4) Transporta uzņēmumiem savās stacijās un ostās (piestātnēs) jānodod Latvijas pasta rīcībā tam nepieciešamās telpas un mehānismi, kā arī jānodrošina Latvijas pasta darbiniekiem brīva pieeja pasta sūtījumu iekraušanas un izkraušanas vietām.

(5) Pārvadājamo pasta sūtījumu maksimālo svaru, kā arī maksu par satiksmes līdzekļu lietošanu, telpu un mehānismu izmantošanu un pasta pārvadāšanu nosaka, Latvijas pastam vienojoties ar satiksmes līdzekļu valdītājiem vai īpašniekiem.

(6) Pasta pārvadātājs ir materiāli atbildīgs par pārvadājamiem pasta sūtījumiem no brīža, kad viņš sūtījumus saņēmis, līdz brīdim,, kad viņš tos nodod sūtījumu pavaddokumentos uzrādītajai personai, tādā pašā apmērā kā pasts pret sūtītājiem un adresātiem.

(7) Ja neparedzētu apstākļu dēļ pasta sūtījumu pārvadāšanu pa zemes ceļiem nav iespējams veikt vai iesākto pārvadāšanu nav iespējams turpināt parastā kārtībā ar plānotajiem satiksmes līdzekļiem, jebkurai personai pret atlīdzību jāsniedz nepieciešamā palīdzība pastu sūtījumu pārvadāšanā un jādod vajadzīgie satiksmes līdzekli.

Likums Saeimā pieņemts 1994. gada 12. maijā.

Valsts prezidents G.ULMANIS

Rīgā 1994. gada 31. maijā

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!