• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sniegs pār Rīgu kritis kā pār visu Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2002., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1

Grozījumi Ministru kabineta 1996.gada 22.oktobra noteikumos Nr.408 "Noteikumi par politiski represēto personu uzskaiti, politiski represēto personu apliecību izsniegšanu un minēto apliecību uzskaiti"

Vēl šajā numurā

08.01.2002., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs:

Sniegs pār Rīgu kritis kā pār visu Latviju

Intervija Latvijas Radio 7. janvāra raidījumā “Kāpnes” pulksten 15.08. Vada žurnālists Zigurds Ķeizars

— Jaunais gads domei sācies ar diezgan nopietniem pārbaudījumiem gan politiskā ziņā visai domei kopumā, gan varbūt vairāk atsevišķām domes struktūrām, no gaisa. Sniegs bija nopietns pārbaudījums visām Latvijas pilsētām un Rīgai jo īpaši. Kā vērtējat to, kā jūsu dienesti tikuši ar šo problēmu galā?

Gundars Bojārs: — Vispirms es gribētu apsveikt visus Latvijas pareizticīgos Ziemassvētkos, lai miers virs zemes un cilvēkiem labs prāts. Neraugoties uz to, ka gads ir sācies ar diezgan lieliem pārbaudījumiem gan manai partijai, gan arī domei laika apstākļu ziņā, kā arī dažādu Finansu ministrijas aktivitāšu un citu notikumu rezultātā, ar to, kas skar situāciju ar sniega izvešanu un Rīgas domes darbu tai sakarā, es esmu patiesībā apmierināts. Jūs varbūt zināt, ka Ziemassvētku nakti Vācijā apmēram 30 tūkstoši vāciešu, neskatoties uz augsto attīstības līmeni un nopietni labāku ekonomisko stāvokli, pavadīja ielu sastrēgumos. Tad Rīgā situācija bija daudz labāka. Visa tehnika strādāja, noslodze patiesībā arī šobrīd ir 100 procenti, un dienā no Rīgas, no Rīgas ielām, tiltiem, pārvadiem tiek izvests ap 20 — 25 tūkstoši kubikmetru sniega. Es domāju, ka tas ir labs rezultāts, mēs esam piesaistījuši ne tikai domes tehniku, bet izmantojam arī dažādu citādu kompāniju palīdzību un tehniku, tātad esam nolīguši viņus. Piemēram, no Vecrīgas laikā no 17.decembra līdz 6.janvārim izvesti 15,5 tūkstoši kubikmetru sniega, no maģistrālajām ielām — 22 tūkstoši kubikmetru sniega, no tiltiem un pārvadiem desmit tūkstoši kubikmetru un tā tālāk. Es domāju, ka mēs tiekam galā, šī cīņa ar stihiju ir normāla, un situācija tiek kontrolēta. Mēs ļoti nopietni kontrolējam situāciju uz jumtiem saistībā ar iespējamu lāsteku krišanu, ir sastādīts ap 200 protokolu īpašniekiem. Un, protams, kas skar domes pašvaldības īpašumus, tur ir pašvaldība atbildīga, un ar visstingrāko uzmanību mēs skatāmies uz domes atbildīgajām amatpersonām un viņu darbu.

— Par šiem kubikmetriem. Es domāju, ka saukt tos lielas jēgas nav, jo daudziem nav priekšstata, cik lielus sniega kalnus tas viss kopā veido. Kur šis sniegs tiek aizvests?

G.Bojārs: — Dažādos virzienos. Ir speciālas depozītvietas, sniegu nevar bērt upē, jo tur ir palielināts sāls sastāvs un tā tālāk, ir speciāli izveidoti poligoni, kuros šis sniegs tiek noglabāts.

— Man šķiet, ļoti apsveicama ir Vides komitejas iniciatīva — pārbaudīt sniega ūdens sastāvu, kurš nu būs jādzer. Un varbūt jau vietumis, kur vairāk atkūst vai kāds siltumvads ir tuvumā, tas tiek jaunajiem stādījumiem, kuru centrā ir ļoti daudz. Analīzes būs, bet ko varēs līdzēt, ja tās izrādīsies īpaši sliktas?

G.Bojārs: — Tas, protams, prasīs zināmus ieguldījumus arī vides jomā. Piemēram, Maskavā ir interesants risinājums — viņi ir uzstādījuši īpašu rūpnīcu, kas šo sniegu kausē, izkristalizē sāļus, atkritumus, mazutu, tātad naftas produktus, un tā tālāk. Es nezinu, vai mēs tuvākajā laikā spēsim šādu projektu realizēt, taču pēc šiem analīzes rezultātiem mēs arī turpmākos lēmumus varēsim pieņemt.

— Paldies Dievam, šobrīd nekas traģisks nav noticis, bet lāstekas... tāds iespaids ir, ka privāto namu apsaimniekotājs katrs tiek galā ar tām, kā viņam patīk un kā viņš to uzskata par pareizu, bet kopumā situācija ir diezgan draudīga. Vai jūs neredzat nepieciešamību — ja vēlreiz sākas viss, lielākā ziemas daļa vēl ir priekšā — tomēr ar kādu noteikumu palīdzību noteikt, kā tas jādara?

G.Bojārs: — Jā, ir domes saistošie noteikumi, kuros šī kārtība ir noteikta, un vienīgais mehānisms, ko dome var darīt, ir — piespriest administratīvo sodu 50 latu, kas arī tiek darīts, šobrīd sastādīts vairāk nekā 200 protokolu. Šis darbs turpinās, bet jāsaka, ka privātais sektors, privātie namīpašnieki ir mūsu grūtākais posms, jo, izņemot šo administratīvo sodu, mums citu iedarbības mehānismu nav.

— Man šķiet, īpašas problēmas tiem, kas attīra pilsētu no sniega, rada autoīpašnieki, šī auto evakuācija. Acīmredzot sodu sistēma, ne tik sen ieviestā, sevi tomēr neattaisno, jo automašīnas, neraugoties uz to, ka ir jāmaksā arī par mašīnām, kuras tiek evakuētas uz blakus ieliņām, stāv un tīrīšanas tehnika netiek klāt.

G.Bojārs: — Jā, tā ir mūsu sabiedrības attieksmes problēma, un diemžēl dome acīmredzot nebūs tā, kas iemācīs cilvēkiem atbildību. Kaut gan mēs to cenšamies darīt, un jums acīmredzot jāpiekrīt, ka situācija uzlabojusies ir.

— Jā, tikai kādā telefona zvanā īsi pirms raidījuma man lūdza jums pavaicāt — vai arī mazākajām ieliņām esot cerības, ka no turienes sniegu izvedīs?

G.Bojārs: — Jā, man ļoti daudzi cilvēki zvana un izsaka pateicību par to, ka pirmoreiz viņiem kādā mazākā ieliņā ir novākts sniegs, iela ir notīrīta, un arī tiek vests ārā sniegs. Mēs, protams, nevaram visu šo apjomu paveikt uzreiz, bet, kā jau es teicu, darbs notiek nemitīgi, tehnikas noslogojums ir simt procenti.

— Un tas arī krietni dārgi maksā, vai pietiks naudas, ja šādas stihijas vēlreiz šai ziemā atkārtosies?

G.Bojārs: — Paldies Dievam, Rīgas budžets ir pietiekami spēcīgs, lai mēs varētu atļauties šo procesu finansēt, naudas pietiks.

— Jauno gadu sākot, pirmais politiskais pārbaudījums — finansu krahs domē. Kas tas īsti ir — vai priekšvēlēšanu politisks inscenējums, vai tam tomēr ir kāds pamats, jo opozīcija par graujošu budžeta deficītu runāja jau pirms balsošanas par nākamā gada budžetu.

G.Bojārs: — Interesanti, ka viņi pirmo reizi ir pievērsuši uzmanību tam, kādā veidā tiek budžets sastādīts, jo iepriekš tas darīts noteikti netika. Un, protams, tas ir priekšvēlēšanu solis, es to savādāk arī neuztveru, un, iespējams, ne tikai priekšvēlēšanu, bet arī mērķis — novērst sabiedrības uzmanību no neizdarībām Finansu ministrijas pakļautības struktūrās. Es paredzu, ka jau šonedēļ būs atsevišķi interesanti skandāli, kas iedomāto domes pārkāpumu ēnā varbūt netiks tik spilgti pamanīti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!