• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dalība LATO, un balss NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2002., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sniegs pār Rīgu kritis kā pār visu Latviju

Vēl šajā numurā

08.01.2002., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dalība LATO, un balss NATO

Dagnija Stuķēna, Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) ģenerālsekretāre, — “Latvijas Vēstnesim”

Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) pērn veiksmīgi pildījusi savu lomu — informēt Latvijas iedzīvotājus par valsts nepieciešamību iestāties NATO. Šajā gadā LATO darbība kļūs aizvien nozīmīgāka, informējot Latvijas sabiedrību par šo ārpolitisko prioritāti, tā atzina ārlietu ministrs Indulis Bērziņš LATO informācijas centra atklāšanā 18. decembrī.

To apliecinājis arī ASV NATO komitejas vadītājs Brūss Džeksons, vairākkārtējs LATO rīkoto pasākumu apmeklētājs, kā arī daudzi ārvalstu diplomāti un masu mediju pārstāvji: viens no galvenajiem kritērijiem uzņemšanai NATO būs iedzīvotāju atbalsts šai valsts drošības un aizsardzības prioritātei.

Lai arī pēdējie socioloģisko aptauju dati rāda, ka Latvijas dalību NATO atbalsta vairāk nekā puse mūsu valsts iedzīvotāju, tas tomēr nav pārliecinošs rādītājs, ņemot vērā, ka ir atsevišķas kritiski noskaņotas sabiedrības grupas, tai skaitā krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji. LATO filozofija ir: tikai atklātā dialogā mēs varam panākt vienprātību šī stratēģiskā mērķa īstenošanā. Tas arī ir LATO vadmotīvs — ar informēšanas un izglītošanas politiku veicināt sabiedrības atbalstu Latvijas dalībai NATO.

LATO valde palikusi gandrīz nemainīga kopš tās dibināšanas 2000. gada 4. aprīlī NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona un Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas klātbūtnē. Valdes priekšsēdētājs ir Toms Baumanis, priekšsēdētāja vietnieks — Ojārs Kalniņš.

Atskatoties uz paveikto

Pērnā gada beigās oficiāli atklāja LATO informācijas centru Akadēmiskās bibliotēkas telpās. Tas būs ne tikai centrs informācijas ieguvei par NATO, bet arī lekciju telpa un LATO birojs, kas ļaus organizācijai vēl plašāk sniegt informatīvos pakalpojumus iedzīvotājiem.

Pagājušā gadā LATO rīkojis virkni paneļdiskusiju Rīgā, kā arī ārpus galvaspilsētas. Tās bijušas publiskas diskusijas ar ārzemju diplomātu līdzdalību. Mūs apciemojuši Lielbritānijas vēstniece Somijā Alisona Beilīsa, ASV NATO komitejas vadītājs Brūss Džeksons, Norvēģijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Espens Eide, Beniluksa valstu vēstnieki NATO un citi. Paneļdiskusiju galvenais mērķis — atklātas diskusijas forums, kurā ikvienam interesentam ir iespēja pašam aktīvi virzīt sarunu un uzzināt atbildes uz sev svarīgajiem jautājumiem. Turklāt diskusijās uzstājušies arī pašmāju eksperti — NBS komandieris Raimonds Graube, Latvijas vēstnieks NATO Imants Lieģis, politiskās apvienības “Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā ” līdzpriekšsēdētājs Jānis Jurkāns, Eiropas kustības Latvijā vadītājs Ainārs Dimants un citi.

2001. gada februāra sākumā sadarbībā ar Inteliģences apvienību tika rīkota plaši apmeklēta konference “Latvijas dalība NATO — politiķu kaprīze vai skarba nepieciešamība?”, kuras laikā nodrošināts teletilts ar NATO diplomātiem Briselē.

Līdz šim apjomīgākā LATO organizētā starptautiskā konference 9. novembrī — “Baltijas dalība NATO — nostiprināta stabilitāte un drošība Eiropā” — ir piesaistījusi ārvalstu ekspertu un ārzemju žurnālistu uzmanību, kas ir būtisks priekšnosacījums, lai ziņa par Latvijas sabiedrības atbalstu aliansei izskanētu arī ārvalstīs. Konferenci atklāja ministri Indulis Bērziņš un Ģirts Valdis Kristovskis, bet paneļdiskusijas vadīja Brūss Džeksons, ASV NATO komitejas vadītājs, un Karls Bilts, bijušais Zviedrijas premjerministrs.

 

Stratēģiskās prioritātes

Īpaša mērķgrupa šajās sabiedriskajās diskusijās ir krievu valodā runājošie iedzīvotāji. Šeit svarīga loma ir LATO mazākumtautību informācijas projektam, kuras vadītājs ir valdes loceklis Dmitrijs Nikolajevs. LATO notikumus aktīvi atspoguļo arī krievu valodā rakstošie masu mediji, kas īpaši svarīgi, lai ziņa par sabiedriskajiem pasākumiem sasniegtu ne tikai LATO diskusijas dalībniekus, bet arī plašāka mēroga sabiedrību, īpaši krievvalodīgos iedzīvotājus.

Par īpašu mērķi LATO izvirzījis reģionos dzīvojošo iedzīvotāju iesaistīšanu diskusijās. Šajā gadā sevišķa uzmanība tiks veltīta LATO reģionālo nodaļu dibināšanai un aktivizēšanai. Jau janvāra kalendārā iekļauts LATO ceļojošo lekciju cikls ar aizsardzības un ārlietu ministru, ekspertu, ārvalstu diplomātu dalību, vienlaikus Rēzeknē atklājot izstādi par NATO — “Sabiedrotie”. Pēc tam šāds pasākums pusgada laikā notiks arī Valmierā, Liepājā, Jelgavā un citās reģionu pilsētās.

 

Starptautiskās aktivitātes

LATO par savu mērķi izvirzījis arī starptautiskās sabiedrības informēšanu par valsts nepieciešamību iestāties NATO. Tas tiek veikts, darbojoties Atlantiskā līguma asociācijā (ATA), kas apvieno LATO radnieciskās organizācijas visā pasaulē un ir vienīgā nevalstiskā organizācija, kam ir oficiālas saiknes ar NATO. Mūsu organizācijas jaunieši ir aktīvi piedalījušies starptautiskos semināros Maskavā, Briselē, Lisabonā, Stokholmā, Kopenhāgenā un citur. Plānots, ka šajā gadā tiks īstenoti arī vairāki starptautiski projekti sadarbībā ar Lietuvas, Igaunijas un Dānijas kolēģiem — tās būs konferences, mājaslapas izveidošana, konkursi un semināri jauniešiem, “NATO diena” 4. aprīlī.

 

Jaunieši — aktīvi NATO idejas atbalstītāji

LATO cieši sadarbojas ar Latvijas Transatlantisko jauniešu klubu (LTJK), kas ir nevalstiska jauniešu organizācija, dibināta ar mērķi izglītot Latvijas jauniešus par NATO un drošības un aizsardzības politiku kopumā. Jau par tradīciju kļuvusi nometne “NATO vasara”. Seminārā vairākas dienas jaunieši no visas Latvijas diskutē par aktuāliem valsts drošības jautājumiem, politiskajām norisēm.. Plānots, ka šogad NATO nometne notiks jau Baltijas mērogā, tādējādi demonstrējot mūsu un starptautiskajai sabiedrībai Baltijas valstu vienotību ceļā uz NATO ne tikai politiskā, bet arī sabiedriskā līmenī.

Pērnā gada beigās tika izdots krāsains buklets vidusskolēniem “Latvija un NATO atvērtās durvis”, kura autori bija paši jaunieši. 2001. gada sākumā vidusskolēnu komandas no visas Latvijas tika aicinātas piedalīties ideju konkursā. Uzvarētāju komanda — jaunieši no Limbažu 1. vidusskolas — balvā saņēma braucienu uz NATO mītni Briselē un Monsā.

 

LATO atbalstītāji

Pašlaik organizācija apvieno vairāk nekā 100 biedrus. Par asociētajiem biedriem ir kļuvusi Pasaules brīvo latviešu apvienība, politiskā apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, “Latvijas ceļš”, Tautas partija. Izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Ārlietu un Aizsardzības ministriju, kas sniedz ne tikai finansiālu, bet arī organizatorisku atbalstu.

Mēs aicinām iesaistīties šajās aktivitātēs ikvienu, kas atbalsta Latvijas integrāciju NATO, tādējādi parādot savu atbildību par valsts nākotni. Pirms Prāgas sammita ir būtiski apzināties, ka valsts uzņemšanu NATO noteiks arī iedzīvotāju atbalsts šim mērķim.

Foto: Oskars Polmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!