• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV atbalstu Latvijai eksporta kontrolē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.01.2002., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/57136

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par eiro naudu Latvijā un Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

04.01.2002., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV atbalstu Latvijai eksporta kontrolē

ASV prezidents Džordžs Bušs 2002.gada 2.janvārī paziņojis par kārtējām izmaiņām ASV jaudīgo datoru (high perfomance computers — HPC) eksporta kontroles sistēmā (lēmums stāsies spēkā 120 dienu laikā). Saskaņā ar šīm izmaiņām Latvija tiek pārcelta uz 1. grupu (tier I) šajā sistēmā. Latvijai ASV lēmums pārcelt Latviju uz 1.grupu ir ļoti nozīmīgs, jo tas norāda, ka ASV administrācija uzskata Latvijas eksporta, importa un tranzīta kontroli par efektīvu. Latvijā eksporta, importa un tranzīta kontroles sistēma tika izveidota 1995.gadā ar mērķi nepieļaut masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanos, kā arī pakļaut kontrolei konvenciālā bruņojuma apriti. Laika gaitā Latvija ir attīstījusi ciešu sadarbību ar ASV eksporta kontroles jomā. ASV valdība ir aktīvi palīdzējusi stiprināt Latvijas eksporta kontroles spējas gan materiāli tehniskā jomā, gan apmācības ziņā.

ASV jaudīgo datoru eksporta kontroles sistēma pastāv kopš 1995.gada, un tā tika izveidota, lai novērstu iespējas, ka ASV ražotos datorus izmantotu mērķiem, kas var apdraudēt starptautisko drošību (piemēram, starptautisko normu nepieļautai masu iznīcināšanas ieroču ražošanai). Izejot no iepriekšminētā, valstis tiek iedalītas trīs grupās (tier), vērtējot, vai to eksporta kontroles sistēmas ir pietiekami efektīvas, lai nepieļautu jaudīgo datoru tālākpārdošanu uz tām valstīm, kas tiek turētas aizdomās par terorisma atbalstīšanu un masu iznīcināšanas ieroču nelegālu ražošanu. 1.grupas valstīm nepastāv nekādi ierobežojumi, 2. grupas valstīm ir atļauts eksportēt līdz pat 85 000 MTOPS (miljons teorētisko operāciju sekundē) jaudīgo datoru, tādām valstīm kā Irāka, Irāna, Sīrija, Kuba, Ziemeļkoreja, Sudāna, Lībija ir noteikts embargo.

 

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!