• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV valdība:- par EDSO misijas slēgšanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2001., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs:
- intervijā Latvijas Radio vakar, 19. decembrī

Vēl šajā numurā

20.12.2001., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV valdība:

— par EDSO misijas slēgšanu Latvijā

EDSO misijas darbs Rīgā ir bijis īpaši nozīmīgs Savienotajām Valstīm. Kopš savas darbības sākuma 1993. gadā un turpmāko astoņu gadu laikā EDSO misija ir pildījusi būtisku lomu, palīdzot Latvijai spert nepieciešamos soļus padziļinātas integrācijas virzienā, kā arī risināt jautājumus, kas bija raksturīgi valstij, kura pēc daudziem gadiem bija tikko kā atguvusi neatkarību.

Laika gaitā EDSO misija ir pamatīgi un rūpīgi strādājusi, lai palīdzētu stiprināt Latvijas valdības institūcijas un panāktu, lai šīm institūcijām būtu nepieciešamā izpratne, kā arī būtu pieejami resursi un personāls, lai izskatītu iedzīvotāju vajadzības.

EDSO misija ir veicinājusi izmaiņas izglītības, naturalizācijas, kā arī valodas jautājumu sakarā.

Tādējādi mēs pievienojamies EDSO misijas vadītāja Pītera Semnebija novērtējumam, ka direktīvas ir izpildītas un misija ir jāslēdz.

Pateicoties gan EDSO un tādā pašā mērā Latvijas valdības darbam, ir radīts pamats tam, lai iedzīvotāji paši izrādītu iniciatīvu un izmantotu visus likumīgos līdzekļus, lai izbeigtu strīdus par dažādiem skaidrojumiem.

Mums šis ir pats nozīmīgākais notikums. Tas skaidri parāda, ka Latvijas iedzīvotāji ir paši gatavi turpināt darbu, lai veidotu integrētu un saskanīgu sabiedrību. Šajā sakarā mēs apsveicam dinamiskās NVO kopienas lomu Latvijas sabiedrībā, un mēs aicinām to turpināt konstruktīvi sadarboties ar Latvijas valdību, lai risinātu esošās problēmas sabiedrībā.

Kā jau paziņojām pagājušajā nedēļā Igaunijas sakarā, lai izveidotu integrētu sabiedrību Latvijā, kā arī jebkurā citā valstī, būs vajadzīgs laiks. Sākumā ir vajadzīga apņemšanās piešķirt vienādas tiesības visiem, un ir jābūt neatlaidīgiem, radot likumus un iestādes, kas garantētu šīs tiesības.

Mēs uzskatām, ka Latvija ir bijusi pietiekami neatlaidīga: attiecīgās struktūras un likumi ir iedibināti vai arī tie atrodas ieviešanas stadijā.

EDSO misijas Rīgā darbības izbeigšana nenozīmē, ka starptautiskā sabiedrība pārstās interesēties par notikumiem Latvijā, kas ietekmē tās iedzīvotājus neatkarīgi no to etniskās izcelsmes. Mēs apsveicam Latvijas varas iestāžu vēlmi turpināt ciešu sadarbību ar dažādām mūsu iestādēm, ieskaitot augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos un Demokrātisko institūciju un Cilvēktiesību biroju (ODIHR). Šo iestāžu līdzdalība vēlēšanu likumdošanas labošanā, lai atceltu valodas prasību parlamenta kandidātiem, būtu īpaši izdevīga Latvijai, un tā kalpotu kā svarīgs un lielisks piemērs konstruktīvai turpmākai sadarbībai jautājumā, kuru vēstnieks Semnebijs raksturoja kā esošu risināšanas procesā.

Mēs apsveicam prezidentes V.Vīķes–Freibergas iniciatīvu sabiedrības integrācijas jomā un ceram, ka tā īstenosies 2002. gada sākumā.

Latvijai cenšoties dziļāk integrēties eiroatlantiskajās institūcijās, turpmākiem notikumiem sabiedrības attīstības un cilvēktiesību jomā joprojām tiks pievērsta liela uzmanība. Amerikas Savienotās Valstis cieši sekos notikumu attīstībai Latvijā, tāpat kā mēs cieši sekojam notikumiem EDSO valstu reģionā un visā pasaulē.

Mēs izsakām atzinību vēstniekam Semnebijam, kā arī viņa darbiniekiem un Latvijas valdībai par labi padarītu darbu.

ASV vēstniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!