• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2001. gada 7. decembra lēmums Nr. 22/9 "Par "Privāto pensiju fondu un pensiju plānu licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2001., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stratēģiju sabiedrisko pakalpojumu regulēšanā

Vēl šajā numurā

18.12.2001., Nr. 183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: lēmums

Numurs: 22/9

Pieņemts: 07.12.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas Padomes lēmums Nr. 22/9

Rīgā 2001. gada 7. decembrī

Par “Privāto pensiju fondu un pensiju plānu licencēšanas noteikumu” apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.—8. un 17. pantu, likuma “Par privātajiem pensiju fondiem” 8. un 9. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

1. Apstiprināt “Privāto pensiju fondu un pensiju plānu licencēšanas noteikumus” (pielikumā).

2. Noteikt, ka šī lēmuma 1. punktā minētie noteikumi stājas spēkā ar 2002. gada 1. janvāri.

3. Noteikt, ka privātajiem pensiju fondiem, kuriem licence privātā pensiju fonda darbībai ir izsniegta līdz šī lēmuma 1. punktā minēto noteikumu spēkā stāšanās dienai, līdz 2002. gada 31. martam jāiesniedz Finansu un kapitāla tirgus komisijai šādi dokumenti:

3.1. privātā pensiju fonda informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi;

3.2. privātā pensiju fonda iekšējās revīzijas sistēmas apraksts;

3.3. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U. Cērps

Privāto pensiju fondu un pensiju plānu licencēšanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. “Privāto pensiju fondu un pensiju plānu licencēšanas noteikumi” (tālāk tekstā — noteikumi) izdoti saskaņā ar likumu “Par privātajiem pensiju fondiem” un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā — Komisija):

1.2.1. izsniedz un pārreģistrē licenci privāto pensiju fondu darbības veikšanai (tālāk tekstā — fonda licence);

1.2.2. izsniedz, pārreģistrē un anulē licenci pensiju plānam (tālāk tekstā — plāna licence).

1.3. Fonda un plāna licence tiek izsniegta bez termiņa ierobežojuma. Ja Komisija privātajam pensiju fondam ir anulējusi fonda licenci, tā netiek atjaunota.

1.4. Komisija pārreģistrē fonda un plāna licenci, ja tiek mainīts privātā pensiju fonda nosaukums, pārreģistrē tikai plāna licenci, ja tiek mainīts pensiju plāna nosaukums.

1.5. Latvijas Republikā izstrādātos un apstiprinātos dokumentus un to kopijas noformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

1.6. Ārvalstu fizisko un juridisko personu dokumentus legalizē, ja vien Latvijas Republikas likumos vai Latvijas Republikas Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos nav noteikta cita kārtība. Dokumentiem svešvalodās jābūt ar notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.

2. Privāto pensiju fondu licences saņemšanai iesniedzamie dokumenti

2.1. Lai saņemtu fonda licenci, privātajam pensiju fondam jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. Komisijai adresēts pieteikums par fonda licences saņemšanu, kurā uzskaitīti tam pievienotie dokumenti;

2.1.2. privātā pensiju fonda statūtu kopija;

2.1.3. privātā pensiju fonda reģistrācijas apliecības kopija;

2.1.4. privātā pensiju fonda valdes apstiprināta izziņa par pamatkapitālu un ieguldījumiem tajā;

2.1.5. privātā pensiju fonda akcionāru saraksts (1. pielikums);

2.1.6. privātā pensiju fonda akcionāriem — juridiskajām personām — Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta attiecīgā rajona (nodaļas) izsniegta izziņa, ka uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) nav nodokļu parādu;

2.1.7. ja privātais pensiju fonds izveido padomi, privātā pensiju fonda padomes locekļu sarakstu, kurā norādīts padomes locekļa vārds, uzvārds, personas kods vai kāda personu apliecinoša dokumenta numurs;

2.1.8. privātā pensiju fonda valdes locekļu un to kandidātu, rīkotājdirektora un citu personu ar paraksta tiesībām (tālāk tekstā — pensiju fonda amatpersonas), revidenta un revīzijas komisijas locekļu kandidatūru raksturojošie dokumenti:

2.1.8.1. paziņojums (2. pielikums),

2.1.8.2. izvērsta profesionālā biogrāfija,

2.1.8.3. pases kopija,

2.1.8.4. izglītības dokumentu kopijas,

2.1.8.5. ieteikuma vēstule (rekomendācija) no iepriekšējās vai esošās darbavietas;

2.1.9. privātā pensiju fonda iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politiku un procedūru, kuras ir būtiskas privātā pensiju fonda darbībai, apraksti, t.i., šādi privātā pensiju fonda pilnvarotās pārvaldes institūcijas apstiprināti dokumenti:

2.1.9.1. privātā pensiju fonda organizatoriskā struktūra ar skaidri norādītiem padomes (ja tāda ir izveidota) un valdes locekļu pienākumiem un pilnvarām, kā arī precīzi noteiktiem un sadalītiem citu privātā pensiju fonda amatpersonu uzdevumiem un pienākumiem,

2.1.9.2. grāmatvedības politika un uzskaites organizācijas galvenie principi,

2.1.9.3. vadības informācijas sistēmas apraksts,

2.1.9.4. informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi,

2.1.9.5. iekšējās revīzijas sistēmas apraksts,

2.1.9.6. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras;

2.1.10. privātā pensiju fonda valdes apstiprināts darbības plāns turpmākajiem trim gadiem, kurā norāda:

2.1.10.1. nākotnē ieviešamo pensiju plānu anotācijas,

2.1.10.2. pensiju plānu dalībnieku skaita prognozi (katram pensiju plānam),

2.1.10.3. iemaksu un izmaksu apjomu prognozes (katram pensiju plānam),

2.1.10.4. privātā pensiju fonda administratīvo izdevumu prognozi un to segšanas avotus;

2.1.11. līgums ar līdzekļu pārvaldītāju;

2.1.12. līdzekļu pārvaldītāja drošības naudas noguldīšanas līgums;

2.1.13. līgums ar līdzekļu turētāju;

2.1.14. pensiju plāns (plāni), kas izstrādāts atbilstoši šo noteikumu 3. punkta prasībām.

2.2. Šo noteikumu 2.1. punktā minētie dokumenti nav jāiesniedz atkārtoti, ja tie ir iesniegti Komisijai iepriekš.

3. Pensiju plāna licences saņemšanai iesniedzamie dokumenti

3.1. Lai saņemtu plāna licenci, privātajam pensiju fondam jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

3.1.1 Komisijai adresēts pieteikums pensiju plāna licences saņemšanai (pieteikums nav jāiesniedz, ja pensiju plāns tiek iesniegts vienlaicīgi ar pieteikumu fonda licences saņemšanai);

3.1.2. pensiju plāns (2 oriģināleksemplāri), kurā iekļauta likumā “Par privātajiem pensiju fondiem” noteiktā informācija;

3.1.3. pensiju plāna īstermiņa un ilgtermiņa ieguldījumu politikas apraksts;

3.1.4. individuālās dalības līguma paraugs un saturs, ja pensiju plānā paredzēta dalībnieku tieša dalība, noslēdzot individuālās dalības līgumu.

4. Pieteikumu izskatīšanas kārtība

4.1. Pieteikumu par fonda licences vai plāna licences saņemšanu (tālāk tekstā abi kopā — pieteikums) un tam pievienotos dokumentus privātā pensiju fonda pilnvarotais pārstāvis personiski iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai, un par to sastāda dokumentu pieņemšanas un nodošanas aktu, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un Licencēšanas daļas darbinieks.

4.2. Pieteikumu un tam pievienotos dokumentus Komisija nepieņem, ja netiek iesniegti visi nepieciešamie dokumenti vai tie nav sagatavoti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

4.3. Pieteikumu fonda licences saņemšanai un tam pievienoto pensiju plānu licencēšanas iespējamību Komisija izskata un lēmumu par fonda licences un plāna (plānu) licences izsniegšanu vai atteikumu pieņem 90 dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu dokumentu saņemšanas.

4.4. Pieteikumu par pensiju plāna licences saņemšanu (izņemot pensiju plānus, kuri iesniegti vienlaikus ar pieteikumu fonda licences saņemšanai) un tam pievienotos dokumentus Komisija izskata un lēmumu par pensiju plāna licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt plāna licenci pieņem 20 dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu un noformētu dokumentu saņemšanas.

4.5. Pieteikuma fonda licences saņemšanai izskatīšanas gaitā Komisija pārbauda privātā pensiju fonda uzskaites un grāmatvedības sistēmas un pensiju plānu dalībnieku individuālo kontu kārtošanas sistēmas atbilstību iesniegtajam aprakstam, privātā pensiju fonda organizatoriskās un vadības struktūras aprakstam un licencēšanai iesniegtajam pensiju plānam.

4.6. Personas, kuras kandidē uz pensiju fonda amatpersonas amatu, pirms viņu kandidatūru apstiprināšanas Komisijas padomē var uzaicināt uz pārrunām Komisijā.

4.7. Ja pieteikuma izskatīšanas laikā šo noteikumu 2.1. punktā minētajos dokumentos tiek izdarīti grozījumi, privātais pensiju fonds attiecīgos dokumentus iesniedz Komisijai 10 dienu laikā pēc grozījumu izdarīšanas.

4.8. Ja pieteikuma izskatīšanas laikā tiek mainīta privātā pensiju fonda juridiskā adrese, tālruņa vai faksa numurs, privātais pensiju fonds informē par to Komisiju vismaz piecas dienas pirms paredzēto izmaiņu veikšanas.

4.9. Komisija izsniedz Komisijas padomes lēmumu trīs darba dienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmuma par fonda licences vai plāna licences izsniegšanu Komisija izsniedz arī fonda vai plāna licenci. Izsniedzot pensiju plāna licenci, Komisija izsniedz pensiju plānu (vienu eksemplāru) ar Komisijas atzīmi.

4.10. Komisijas lēmumu par atteikumu izsniegt fonda licenci vai plāna licenci var pārsūdzēt tiesā mēneša laikā kopš atteikuma saņemšanas dienas.

4.11. Ja Komisijas padome ir pieņēmusi lēmumu par atteikumu izsniegt fonda vai plāna licenci, tad privātais pensiju fonds jaunu pieteikumu fonda vai plāna licences saņemšanai var iesniegt pēc atteikumā minēto trūkumu novēršanas.

4.12. Ja persona, kura kandidē uz pensiju fonda amatpersonas, revidenta vai revīzijas komisijas locekļa amatu, sniegusi par sevi nepatiesas ziņas, viņa nevar atkārtoti kandidēt uz minētajiem amatiem.

5. Citi jautājumi

5.1. Mainot privātā pensiju fonda nosaukumu, Komisija pārreģistrē fonda un plāna licenci septiņu dienu laikā pēc tam, kad privātais pensiju fonds ir iesniedzis Komisijai reģistrācijas apliecības un Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētu statūtu grozījumu notariāli apliecinātu kopiju. Mainot pensiju plāna nosaukumu, Komisija pārreģistrē plāna licenci vienlaikus ar attiecīgu pensiju plāna grozījumu reģistrēšanu.

5.2. Komisijai ir tiesības anulēt plāna licenci, ja:

5.2.1. pensiju plānā 12 mēnešu laikā kopš plāna licences saņemšanas nav veikta neviena iemaksa;

5.2.2. privātais pensiju fonds lūdz anulēt plāna licenci un ir pārtraukti visi individuālās dalības līgumi vai kolektīvās dalības līgums un dalībnieku uzkrātais papildpensiju kapitāls pārskaitīts uz citu pensiju plānu vai privāto pensiju fondu;

5.2.3. tiek anulēta fonda licence.

5.3. Ja fonda vai plāna licence nozaudēta, privātajam pensiju fondam nekavējoties jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” paziņojums par attiecīgās licences nozaudēšanu un jāiesniedz Komisijai pieteikums par licences dublikāta saņemšanu. Komisija izsniedz licences dublikātu septiņu dienu laikā pēc pieteikuma saņemšanas.

 

1. pielikums

Privātā pensiju fondafonda akcionāru saraksts

FIN2291 COPY.GIF (35261 bytes)

 

2.pielikums

Paziņojums

Privātā pensiju fonda nosaukums_________

______________________________________

Kandidāta vārds, uzvārds _______________

______________________________________

Amats, kuram tiek izvirzīts _____________

______________________________________

Dzimšanas vieta, gads _________________

______________________________________

Personas kods ________________________

______________________________________

Dzīvesvieta (adrese) ___________________

______________________________________

Pavalstniecība (pilsonība) _____________

______________________________________

Izglītība (iegūtā specialitāte, zinātniskais grāds)_________________________________

______________________________________

Kvalifikācijas celšana (kursi) ___________

______________________________________

______________________________________

Profesionālās kvalifikācijas sertifikāti (licences) (ja ir vai ir bijuši, tad norāda izsniegšanas datumu, institūciju, kas izsniegusi, atsaukšanas (anulēšanas) datumu, atsaukšanas (anulēšanas) iemeslus) ______________________________

______________________________________

Vai ir bijusi sodāmība (ja ir bijusi, norāda kad, par ko, soda mēru) __________________

______________________________________

Vai ir bijis padomes un /vai valdes loceklis uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā), kura atzīta par maksātnespējīgu (ja ir, norāda uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, juridisko adresi, reģistrācijas numuru un vietu, atzīšanas par maksātnespējīgu datumu) ________________

______________________________________

Vai ir bijušas atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību vai ieņemt noteiktus amatus ______________________________________

______________________________________

Vai ir līdzdalība citos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) (ja ir, tad norāda līdzdalības summu un īpatsvaru attiecīgā uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pamatkapitālā) __________

______________________________________

Darbavietas pēdējo desmit gadu laikā (vai esošā) (norāda darbavietas nosaukumu, juridisko adresi un amatu)______________________

______________________________________

______________________________________

Personas, kuras var sniegt rekomendācijas par kandidātu (norāda vārdu, uzvārdu, tālruņa numuru)_______________________________

______________________________________

______________________________________

 

Datums

 

Paziņojumā sniegto ziņu pareizību ar parakstu apliecina pats kandidāts un privātā pensiju fonda vadītājs (dibinātāju pilnvarotais pārstāvis).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!