• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrs:- atbildot Ministru prezidentam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2001., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 4.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

06.12.2001., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrs:

— atbildot Ministru prezidentam

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš 5. decembrī nosūtījis pieprasīto atbildi Ministru prezidentam Andrim Bērziņam par šā gada 23.novembrī publiskotā Eiropas Padomes ziņojuma izcelšanos un nepamatotību.

1999.gadā Iekšlietu ministrijas amatpersonas tikās ar Eiropas Padomes Spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanas konvencijas komitejas (turpmāk — Komiteja) ekspertu delegāciju. Delegācijas vadītājs Dž. Oldens norādīja uz galvenajiem trūkumiem darbā ar ieslodzītajiem un īslaicīgā aizturēšanā esošām personām.

Policijas iestādēs sarunājoties ar aizturētajiem, eksperti informēti par policistu slikto izturēšanos pret aizturētajiem. Sarunās ar aizturētajiem Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas izolatorā eksperti uzzinājuši par policistu paņēmieniem, kas esot klasificējami kā spīdzināšana.

Iekšlietu ministrija veica nepieciešamos pasākumus, lai noskaidrotu informācijas pamatotību. Pārbaudē konstatēja, ka Komitejas ekspertu izteiktie iebildumi neatbilst patiesībai un nav arī konstatēti fakti, kas norādītu uz iepriekšminētām iebildēm.

Iekšlietu ministrijas pārbaudes rezultāti tika nosūtīti arī Komitejas prezidentam Ivanam Zakinē. Ministrija vēstulē apliecināja, ka sūdzību saņemšanas gadījumā par policistu necilvēcīgu izturēšanos pret aizturētajiem nekavējoties tiks veikta dienesta pārbaude un vainīgās personas tiks sodītas. Informācija par konstatētajiem faktiem tā arī nav saņemta.

Plašāka informācija par policijas iestāžu trūkumiem darbā ar īslaicīgi aizturētajām personām pirmoreiz tika publicēta Komisijas 1999.gada 9.jūlija ziņojumā, kas sākotnēji bija klasificēts kā konfidenciāls, bet ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 2000.gada 12.decembra lēmumu Nr. 4673-k tika nolemts akceptēt 1987.gada 26.novembra Eiropas konvencijas par Spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanu komitejas 1999.gada ziņojuma publicēšanu vienlaikus ar Latvijas Republikas sagatavotajiem komentāriem. Tāpēc tagad ekspertu ziņojums ir publicēts arī Eiropas Padomes mājaslapā.

Minētais ziņojums tika nosūtīts Iekšlietu ministrijai atbildes sagatavošanai par veiktajiem pasākumiem ziņojumā minēto trūkumu novēršanā. Ņemot vērā, ka ar 2000.gada 1.janvāri Tieslietu ministrija ir pārņēmusi no Iekšlietu ministrijas visus jautājumus, kas saistīti ar Komitejas aizrādījumu un ieteikumu realizācijas koordināciju, 2000.gada 12.decembrī Latvijas Republikas Ministru kabinets apstiprināja Tieslietu ministrijas apkopoto atbildi uz ekspertu ziņojumu par Latvijas paveikto konstatēto trūkumu novēršanā. Ministru kabineta akceptēto atbildi Tieslietu ministrija Komitejai nosūtīja vēstules formā, nenodrošinot elektronisko versiju, tāpēc šis ziņojums Eiropas Padomes virtuālajā interneta mājaslapā nav pieejams elektroniski. Iepazīstoties ar šo informāciju, Komiteja pieprasīja Latvijai iesniegt papildinājumus, kas arī tika izdarīts 2001.gada 30.oktobrī.

Ņemot vērā to, ka līdz 2001.gada rudenim netika veikti grozījumi likumā par Eiropas Padomes Spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanas konvenciju, kas paredzētu atbildīgās institūcijas — Iekšlietu ministrijas, kura ir atbildīga par minētās Konvencijas jautājumu koordinēšanu Latvijas Republikā, nomaiņu uz Tieslietu ministriju, 2001.gada 30.oktobrī Latvijas Republikas Ministru kabinets akceptēja Iekšlietu ministrijas iesniegtos papildinājumus Latvijas Republikas 2000.gada 12.decembra komentāriem par Komitejas 1999.gada ziņojumu, kas nekavējoties tika iesniegts Komitejai un ir publicēts Eiropas Padomes virtuālajā interneta mājaslapā.

Vēstulē Ministru prezidentam iekšlietu ministrs vēsta: “Atsaucoties uz minēto, par nožēlu jāatzīst, ka nepublicētā Latvijas Republikas 2000. gada atbilde ir radījusi informācijas trūkumu par Latvijas sniegtajām atbildēm uz Komisijas 1999.gada ziņojumu. Tā rezultātā elektroniski ir pieejami tikai 2000.gada 30.oktobrī apstiprinātie Latvijas sagatavotie papildinājumi, kas neļauj pilnībā iepazīties ar Latvijas paveikto Komitejas ziņojumā minēto trūkumu novēršanā.”

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!