• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvija attīstītos straujāk un bagātāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2001., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/56209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Vai mēs esam tie, kas patiesībā esam"

Vēl šajā numurā

06.12.2001., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvija attīstītos straujāk un bagātāk

Vakar svinīgi tika atklāta Sabiedrības integrācijas fonda mājvieta Rīgā

Ir pagājuši desmit gadi, kopš Latvija atguva neatkarību, un aizvien būtiskāki kļūst kvalitatīvie procesi valstī. Viens no valsts kvalitātes rādītājiem ir atklāta, toleranta un demokrātiska sabiedrība, 5. decembrī, atklājot svinīgo pasākumu, kurā vaļā vērtas tika nesen dibinātā Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) mājvietas durvis, sacīja šī fonda padomes priekšsēdētāja Ramona Umblija. Lai radītu priekšnosacījumus šādas sabiedrības izveidē mūsu valstī, tika izstrādāta un Ministru kabinetā akceptēta programma “Sabiedrības integrācija Latvijā”, un viens no šīs programmas īstenotājiem ir SIF. Tā padomē darbojas gan valsts augstākās amatpersonas – ministri, gan pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

T2.JPG (22610 bytes) T4.JPG (21691 bytes)

T3.JPG (24724 bytes) T1.JPG (24307 bytes)
Vakar, 5.decembrī, atklājot Sabiedrības integrācijas fonda telpas: Sabiedrības integrācijas fonda padomes priekšsēdētāja Ramona Umblija, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts; Latvijas Pareizticīgo Baznīcas Rīgas un visas Latvijas arhibīskaps Aleksandrs, Ministru prezidents Andris Bērziņš (augšējā attēlu rindā); kultūras ministre Karina Pētersone, Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības priekšsēdētājs Normunds Rudevičs; Valsts prezidentes konsultants Sols Bukingolts, Ministru prezidenta padomnieks ārlietās Atis Sjanīts un tieslietu ministre Ingrīda Labucka (apakšējā attēlu rindā)

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pieredze, kas tiks uzkrāta, sadarbojoties šo līmeņu pārstāvjiem vienotā institūcijā, ir ļoti būtiska, atzina R. Umblija.

“Šis fonds ir ilgi gaidīts un vajadzīgs demokrātiskai Latvijai. Šodien mēs gribam novēlēt jums visiem stiprumu no Dieva. Lai Dievs svētī šo lietu, šo darbu Latvijas labā!” Pareizticīgo baznīcas vārdā par centieniem veicināt sabiedrības integrāciju pateicās Tēvs Aleksandrs, SIB padomes loceklis. Viņš pauda cerību, ka jaunizveidotais fonds palīdzēs tiem cittautiešiem, kuri vēlas savu darbu veltīt mūsu valstij.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas un tās arhibīskapa Jāņa Vanaga vārdā klātesošos sveica garīdznieks Linards Rozentāls. Viņš novēlēja Sabiedrības integrācijas fondam meklēt, atrast un savā darbā koncentrēties uz tām lietām, kas vieno tik atšķirīgos un dažādos cilvēkus mūsu zemē. Abi garīdznieki izlūdzās Dieva svētību šim labi iesāktajam darbam.

Šodien mēs pieliekam punktu apmēram piecus gadus ilgušām diskusijām par to, kādai būtu jābūt Latvijas valstij, uzrunājot klātesošos, sacīja Ministru prezidents Andris Bērziņš. Kopsaucējs ir atrasts: Latvijā jāveido nevis dažādās grupās sašķelta, bet gan integrēta sabiedrība, kurā visām tautībām, visām nācijām, visiem cilvēkiem, kuri izlēmuši dzīvot šajā valstī, būs labi dzīves apstākļi, augsta dzīves kvalitāte. Ministru prezidents pateicās visiem, kas piedalījušies šajā garajā diskusijā: Saeimas deputātiem, politiķiem un ministriem, kuri pieņēmuši pareizu lēmumu veidot mūsu valstī vienkopienas sabiedrību, kurā dažādas tautas papildina cita citas devumu Latvijas izaugsmes veicināšanā. Ar fonda izveidošanu process ir aizsācies. Šajā gadā pieņemtie lēmumi, par kuriem balsojusi SIF padome, ir ļoti nozīmīgi, un tie pozitīvi ietekmēs integrācijas procesa tālāko virzību, atzina A. Bērziņš. Viņš pateicās arī starptautiskajām institūcijām, it īpaši Eiropas Savienībai, kas savu atbalstu sabiedrības integrāciju veicinošu pasākumu īstenošanā solījusi sniegt arī turpmāk. Liels paldies tika teikts arī EDSO misijas Latvijā un Apvienoto Nāciju Attīstības programmas Latvijā pārstāvjiem, kā arī šo organizāciju piesaistītajām donorvalstīm.

Runas noslēgumā A. Bērziņš uzsvēra: mūsu daudznacionalitāte ir nevis mūsu vājums, bet gan stiprums. Tā palīdz Latvijai kļūt straujākai, dinamiskākai un kulturāli bagātākai.

SIF veidošanas lielāko smagumu no likumdošanas bāzes radīšanas līdz svinīgajam fonda atklāšanas brīdim uz saviem pleciem iznesa tieslietu ministre Ingrīda Labucka un SIF padomes priekšsēdētāja Ramona Umblija, atgādināja A. Bērziņš.

I. Labucka atminējās brīdi, kad Izglītības un zinātnes ministrijā pirms vairākiem gadiem aizsākušās diskusijas par sabiedrības integrācijas programmas veidošanas nepieciešamību. Toreiz valdības un sabiedrības pārstāvji sprieda, vai programmu izvērst galvenokārt naturalizācijas virzienā vai arī radīt to plašu un daudzpusīgu. Tika nolemts, ka programma aptvers gan sociālos, gan izglītības un kultūras jautājumus. No neticības uz ticību, no negatīvā uz pozitīvo — tāds bija ceļš, kā mēs nonācām līdz “Sabiedrības integrācijas programmas” izveidei, apstiprināšanai valdībā un līdz šai dienai, kad savu mājvietu ir guvusi programmas izpildinstitūcija, sacīja I. Labucka. No fonda darbības lielā mērā būs atkarīga visas programmas uzdevumu izpilde un mērķu sasniegšana, atzina tieslietu ministre, novēlot visiem SIF darbiniekiem izturību un veiksmi darbā.

Novembra vidū SIF padome par sekretariāta direktoru apstiprināja Nilu Saksu. Viņš atzina, ka pirmajās divās darba nedēļās viņam radies iespaids, ka fonds strādā zibenīgi ātri. Kopš savas darbības sākšanas fonds ir paspējis paveikt ļoti daudz: ir apstiprināti šā gada projekti, patlaban tiek slēgti līgumi ar to izpildītājiem, ir izstrādāts plāns nākamajam gadam. N. Sakss aicināja visus nākt uz fonda telpām arī tad, kad te būs nevis klātie svētku galdi, bet gan rakstāmgaldi, jo fonda ideja ir sadarbība ar sabiedrību izvirzītā mērķa sasniegšanā. Sabiedrības integrācija ir iespējama tikai tad, kad papildus valsts programmām darbojas fonds, kas finansiāli atbalsta dažādus pasākumus visā Latvijā, sacīja N. Sakss. SIF ir radīts kā institūcija, kas papildina valsts centienus veicināt sabiedrības integrāciju.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts atzina, ka tikšanās laikā ar R. Umbliju un N. Saksu komisija pārliecinājusies, ka SIF ir ļoti pārdomāta darbības perspektīva. “Ticu un esmu pārliecināts, ka fonda darbībā nebūs nejaušību, ka katrs lēmums tiks pieņemts pēc rūpīga izvērtējuma, vispirms atbildot uz jautājumu: ko tas dos cilvēkiem? Mūsu ierašanās fondā vienmēr būs saistīta nevis ar kontroli, iejaukšanos vai politisku spiedienu, bet gan ar laba vēlējumu un gatavību palīdzēt, iespējams, pat grozīt likumus, ja tas būs nepieciešams,” sacīja A. Seiksts.

Marika Līdaka, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!