• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Nacionālā attīstības plāna sabiedrisko apspriešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2001., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

vijas Republikas Valsts prezidenta un Latvijas Republikas aizsardzības ministra pavēle

Par personālsastāvu

Vēl šajā numurā

22.11.2001., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Nacionālā attīstības plāna sabiedrisko apspriešanu

Vides aizsardzības klubs (VAK) 20. novembrī nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam Andrim Bērziņam un īpašu uzdevumu ministram sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Robertam Zīlem ar aicinājumu iesaistīt sabiedrību un nevalstiskās organizācijas Nacionālā attīstības plāna (NAP) apspriešanā un pagarināt komentāru iesniegšanas termiņu līdz šā gada 10.decembrim. Šo pozīciju atbalsta arī citas nevalstiskās organizācijas.

Nacionālā attīstības plāna (NAP) galīgā darba versija NAP vadības grupā tika pieņemta 6.novembrī, un tai ir jātiek apspriestai valdības 1.decembra sēdē. VAK jau apmēram gadu ir sekojis līdzi NAP tapšanai, taču šajā laikā tā arī nav radusies pārliecība par valsts amatpersonu vēlmi šajā procesā iesaistīt sabiedrību un nevalstiskās organizācijas. Informācija par iespēju sabiedriskām organizācijām komentēt NAP darba versiju laikus netika izplatīta, turklāt komentāru iesniegšanas termiņš bija noteikts ļoti īss. Tā, piemēram, Nevalstisko organizāciju centram NAP dokuments tika nosūtīts tikai piektdien, 16.novembrī, kaut gan komentāru iesniegšanas termiņš bija noteikts pirmdiena, 19.novembris.

NAP būs pamats publisko investīciju sadalei Latvijā laikā no 2002. līdz 2006.gadam (tātad turpmākajiem pieciem gadiem) — gan nosakot prioritātes ES pirmsiestāšanās fondu izlietojumam, gan pārējām valsts investīcijām pēc līdzīgas shēmas kā ES valstīs, tādēļ šis dokuments ir uzskatāms par stratēģiski svarīgu, ko vairākkārt uzsvērušas arī valsts amatpersonas. ES pirmsiestāšanās fondu atbalstītiem projektiem tiek izmantots gan valsts, gan pašvaldību līdzfinansējums, un sabiedrībai ir jābūt pārliecībai, ka šī nauda tiek izmantota iespējami labākā veidā.

“Īsais komentāru iesniegšanas termiņš un savlaicīga informācijas neizplatīšana liek domāt, ka valsts institūcijas un to amatpersonas nevēlas iesaistīt sabiedrību un nevalstiskās organizācijas stratēģiski nozīmīgā NAP dokumenta apspriešanā, kas skar gan nodokļu maksātāju naudas izlietojumu, gan valsts attīstības prioritātes. Galvenais arguments ir aizbildināšanās ar nepieciešamību steidzināt NAP apstiprināšanu valdībā, taču tas aizvien vairāk nostiprina pārliecību, ka demokrātija šajā valstī ir tikai formāla, neveicinot sabiedrības reālu iesaistīšanu lēmumu veidošanā un pieņemšanā,” uzskata Alda Ozola no VAK Ārējo sakaru programmas.

Arī Eiropas Komisijas pārstāvji jau vairākkārt ir norādījuši uz nepieciešamību informēt un iesaistīt sabiedrību kandidātvalstīs NAP un ES pirmsiestāšanās fondu izlietojuma plānu veidošanā. Informējot sabiedrību par NAP nozīmi un veicinot sabiedrības līdzdalību, valsts institūcijas un valdība panāktu lielāku atbalstu to veiktajiem pasākumiem.

Vides aizsardzības klubs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!