• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārzemju tūrismu padomju Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2001., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55762

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES sanāksmi Briselē

Vēl šajā numurā

21.11.2001., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārzemju tūrismu padomju Latvijā

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums. Sākums — “LV” Nr. 164, 14.11.2001.; “LV” Nr.167, 20.11.2001.

Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes sekretāra V.Bastakova ziņojums par tūristu uzvedību ārzemēs

VACP sekretāram Slepeni

biedram V.Prohorovam 1956. gada 14. decembrī

 

Atbildot uz Jūsu 1956. gada 30. novembra vēstuli Nr. 1693–s, Latvijas republikāniskā arodbiedrību padome paziņo, ka par tūrista J.Pāvila uzvedību Norvēģijā ir paziņots tām personām, kuras deva viņam pozitīvu raksturojumu — rekomendāciju un jautājums par viņa necienīgo uzvedību tiek risināts partijas kārtībā.

Par tūrista J.Dubrinieka uzvedību un tikšanos Norvēģijā ir paziņots valsts drošības orgāniem.

Uz sarunu arodbiedrību padomē izsauktais tūrists V.Medvedevs kategoriski noraidīja to, ka viņam, Norvēģijā esot, bijuši dolāri un pārbaudīt to faktu pareizumu, kuri izklāstīti grupas vadītāja atskaitē, nav iespējams.

Latvijas republikāniskās arodbiedrību

padomes sekretārs V.Bastakovs

LVA, 425. f., 1.a apr., 2. l., 108. lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes sekretāra V.Bastakova ziņojums par trūkumiem, organizējot tūristu braucienus uz ārzemēm

VACP sekretāram Slepeni

biedram A.Ševčenko 1957. gada 4. janvārī

 

Atbildot uz Jūsu 1956. gada 24. decembra vēstuli Nr. 1773–s, Latvijas republikāniskā arodbiedrību padome paziņo, ka tā 1956. gada 19. oktobrī izskatīja jautājumu “Par trūkumiem republikas arodbiedrību organizāciju darbā, organizējot tūristu braucienus uz ārzemēm”.

Apspriedis tūrista J.Kramera Dzimtenes nodevības faktu, arodbiedrību padomes Prezidijs par virspusīgu pieeju tūristu atlasei braucienam uz ārzemēm un nepilna raksturojuma izsniegšanu Rīgas pilsētas galvenā arhitekta pārvaldes vietējās komitejas priekšsēdētājam biedram Neļkem ir izteicis rājienu.

Celtniecības strādnieku arodbiedrību republikāniskās komitejas sekretārei biedrei Semjonovai par formālu attieksmi pret tūristu atlasi braucienam uz ārzemēm un raksturojuma izsniegšanu bez faktiskās pārbaudes izteikts aizrādījums. (..)

Latvijas republikāniskās arodbiedrību

padomes sekretārs V.Bastakovs

LVA, 425. f., 1.a apr., 2. l., 111. lp. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

VACP Centrālās tūrisma un ekskursiju pārvaldes lūgums nosūtīt tūrista J.Dumpja raksturojuma–rekomendācijas kopiju

Latvijas republikāniskās arodbiedrību Slepeni

padomes priekšsēdētājam biedram I.Pinksim 1958. gada 30. oktobrī

 

VACP Centrālā tūrisma un ekskursiju pārvalde lūdz Jūs nosūtīt uz mūsu adresi tūrista Jāņa–Artura Dumpja raksturojuma–rekomendācijas un anketas kopiju, kurš š. g. augustā tūristu grupas sastāvā izbrauca uz Franciju.

Lūdzam nosūtīt mums vēstules–uzdevuma kopiju par skolotāju grupas komplektēšanu, kuru Latvijas republikāniskajai arodbiedrību padomei ir nosūtījusi PSRS zinātnisko iestāžu, augstskolu un izglītības darbinieku arodbiedrību CK, kā arī minētās arodbiedrības CK vēstuli Jūsu arodbiedrību padomei par grupas noformēšanu braucienam uz ārzemēm.

Lūdzam paziņot mums, kādi šajā jautājumā ir izdarīti organizatoriskie secinājumi un konkrēti — pret tām personām, kuras Dumpim izdevušas pozitīvu raksturojumu–rekomendāciju.

VACP Centrālas tūrisma un ekskursiju

pārvaldes sekretārs P.Oļehs

LVA, 425. f., 1.a apr., 2. l., 161. lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes paskaidrojums tūrista J.Dumpja lietā

VACP Centrālās tūrisma un ekskursiju pārvaldes

tūrisma braucienu nodaļas vadītājam

biedram P.Oļeham 1958. gada 5. novembrī

 

Atbildot uz Jūsu š.g. 30. oktobra vēstuli Nr. 53–b–s, Latvijas republikāniskā arodbiedrību padome nosūta Jums pieprasīto materiālu par tūristu Jāni–Arturu Dumpi.

Vienlaicīgi paziņojam, ka jautājumu par tūristu Dumpi izskatīja Latvijas KP CK birojs. Ar partijas CK biroja lēmumu Latvijas Valsts universitātes darbiniekiem, kuri izdeva Dumpim pozitīvu raksturojumu–rekomendāciju, izteikts rājiens.

Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes Prezidijs izskatīja jautājumu “par nopietniem trūkumiem zinātnisko iestāžu, augstskolu un izglītības darbinieku arodbiedrības republikāniskās komitejas darbā, izraugoties padomju tūristus ārzemju braucieniem”. Izglītības darbinieku, augstskolu un zinātnisko iestāžu arodbiedrības republikāniskās komitejas priekšsēdētājam b. M.Mildam norādīts uz virspusēju tūristu atlasi un dokumentu nevērīgu noformēšanu. Šīs komitejas instruktoram b. Bokumam, kurš tieši nodarbojas ar tūristu noformēšanu, kuri izbrauc uz āremēm, izteikts rājiens.

Lai veiktu daudz rūpīgāku tūristu atlasi, kuri izbrauc uz ārzemēm, Latvijas KP CK birojs uzdeva partijas rajonu un pilsētu komitejām izsniegt katram, kurš noformē braucienu uz ārzemēm, savus raksturojumus. Visi mūsu republikas tūristi, kuri septembrī un oktobrī izbrauca, tika apspriesti partijas rajonu un pilsētu komiteju birojos.

Latvijas republikāniskās arodbiedrību

padomes sekretārs V.Bastakovs

LVA, 425. f., 1.a apr., 2. l., 165. lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no VACP lēmuma par tūrisma attīstību

Slepeni

 

VACP Prezidija lēmums par pasākumiem, lai uzlabotu arodbiedrību

organizāciju darbu ārzemju tūrisma attīstīšanai

uz PSRS un padomju tūrisma attīstībai uz ārzemēm

Protokols Nr.24.p.13

1959. gada 12. novembrī

 

2. (..) c) katrā tūristu grupā, kura izbrauc uz tautas demokrātijas valstīm, izraudzīties atbildīgas personas (grupas vadītājus) no vislabāk sagatavotiem un politiski viszinošākiem tūristiem, kurām VAS “Intūrists” piešķir bezmaksas ceļazīmes.

Padomju tūristu grupu vadītājiem, kuras uz ārvalstīm izbrauc bezvalūtas apmaiņas kārtībā, bezmaksas ceļazīmi piešķir arodbiedrību padomes. (..)

VACP priekšsēdētājs V.Grišins

LVA, 425.f., 1.a apr., 2.l., 226., 228.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes

priekšsēdētāja V. Blūma ziņojuma

par ārzemju tūrisma organizēšanu

VACP priekšsēdētājam biedram V.Grišinam 1960. gada 21. septembrī

 

Izziņa

(..) ar katru gadu pieaug to tūristu skaits, kuri izbrauc uz ārzemēm, palielinājies specializēto grupu skaits.

Taču padomju tūristu izbraukšanas uz ārzemēm organizācijā vēl ir būtiski trūkumi.

Fakti liecina par to, ka atsevišķas republikāniskās, fabriku–rūpnīcu un vietējās arodbiedrību komitejas rekomendē braucienam uz ārzemēm gadījuma rakstura, politiski un morāli nenoturīgas personas. (..) Arodbiedrību padomes Prezidijs lūdz atļaut sūtīt par grupu vadītājiem arodbiedrību darbiniekus, saglabājot viņiem algu darba vietās un sedzot ceļa izdevumus. (..)

Par tūristu necienīgas uzvešanās gadījumiem ārzemēs tiek paziņots tām arodbiedrības un partijas organizācijām, kuras šos tūristus rekomendēja. Ņemot vērā mūsu republikas īpašos apstākļus, lai uzlabotu iepazīšanos ar tiem tūristiem, kuri izbrauc uz ārzemēm, visi tūristi, izbraucot uz kapitālistiskajām valstīm, aizpilda anketas. (..)

Latvijas republikāniskās arodbiedrību padomes priekšsēdetājs V.Blūms

LVA, 425.f., 1.a apr., 2.l., 291., 292., 293.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

VAS “Intūrists” valdes priekšsēdetāja vietnieka A. Jerohina

informācija par slepena dokumenta nosūtīšanu

Latvijas republikāniskās arodbiedrību Slepeni, Nr.121–2/99–s

padomes priekšsēdētājam biedram V. Blūmam 1962. gada 24. augustā

 

Nosūtām Jums izpildei ar VACP Centrālo tūrisma un ekskursiju pārvaldi saskaņotos jaunos “Norādījumus par pārrunu veikšanu ar padomju tūristiem, kuri izbrauc uz ārzemēm”, eks. Nr.00185. Norādījumos minētais pielikums — dažas etiķetes īpatnības — Jums tiks nosūtītas papildus tuvākajā laikā.

Šie norādījumi ir paredzēti tikai dienesta lietošanai, tie jāglabā kopā ar slepenajiem dokumentiem un jāizsniedz tikai tiem darbiniekiem, kuri notur pārrunas ar padomju tūristiem, pret parakstu, darba dienas beigās obligāti atdodot atpakaļ.

Visi Norādījumu eksemplāri pārrunu noturēšanai ar padomju tūristiem, kuri Jums tika nosūtīti 1959. gadā, ir jāiznīcina paredzētajā kārtībā. (..)

VAS “Intūrists” valdes priekšsēdētāja vietnieks A.Jerohins

LVA, 425.f., 1.a apr., 3.l., 43.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no VACP sekretariāta lēmuma

par arodbiedrību padomju darba uzlabošanu,

izraugoties tūristu grupu vadītājus, viņus instruējot

un sagatavojoties braucienam uz ārzemēm

Slepeni

VACP sekretariāta lēmums

Protokols Nr.29, p.20

1963. gada 22. novembrī

 

(..) VACP nolemj: (..)

4. Uzdot republikāniskajām, novadu un apgabalu arodbiedrību padomēm 7 dienu laikā iesniegt Centrālajai tūrisma padomei un VAC “Intūrists” grupu vadītāju rakstveida atskaites par ārzemju brauciena rezultātiem. (..)

VACP sekretārs A. Bulgakovs

LVA, 425.f., 1.a apr., 3.l., 81., 83.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no VACP Prezidija lēmuma

par tūrisma apmaiņas uzlabošanu ar Čehoslovākiju

Slepeni

VACP Prezidija lēmums

Protokols Nr.2. p.12

1969. gada 24. janvārī

 

(..) 1. Uzdot republikānisko, novadu un apgabalu arodbiedrību padomēm un komitejām, Centrālajai tūrisma padomei pastiprināt uzmanību padomju tūristu grupu organizācijai braucieniem uz Čehoslovākiju, paaugstināt prasības pret tūristu grupu sastāvu, nosūtīt tūrisma braucienos ražošanas pirmrindniekus, komunistiskā darba triecienniekus, inženiertehniskos darbiniekus, dažādu zinātnes nozaru speciālistus (..), arodbiedrību un komjaunatnes aktīvistus, kuri ir spējīgi prasmīgi izskaidrot PSKP iekšējo un ārējo politiku, propagandēt padomju tautas sasniegumus komunistiskās sabiedrības celtniecībā, izskaidrot PSKP un ČSR savstarpējās palīdzības un draudzības līguma nozīmi. (..)

Uzskatīt par lietderīgu iekļaut katrā grupā, kura izbrauc ceļojumā ar Čehoslovākijas apmeklējumu, 3–4 cilvēkus, kuriem ir propagandas darba pieredze, piešķirot viņiem ceļazīmes ar atvieglotiem noteikumiem un apmaksājot braucienu pa PSRS teritoriju uz arodbiedrību padomes arodbiedrību budžeta līdzekļu rēķina. (..)

VACP sekretārs A. Šeļepins

LVA, 425.f., 1.a apr., 19.l., 1., 2.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no LPSR Ministru padomes

Ārzemju tūrisma pārvaldes atskaites par darbību 1971. gadā

(..) 1971. gadā no republikas ārzemju tūrisma braucienos devās 4339 cilvēki, kas ir par 1087 cilvēkiem vairāk nekā iepriekšējā gadā. Pirmoreiz uz ārzemēm izbrauca 3308 cilvēki. Uz sociālistiskajām valstīm tika nosūtītas 122 grupas — 3722 tūristi, uz kapitālistiskajām valstīm — 14 grupas — 437 tūristi. Individuālā tūrisma kārtībā izbrauca 47 cilvēki. (..)

LVA, 270.f., 1.s. apr. 2155.l., 11.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

VACP Centrālās tūrisma un ekskursiju pārvaldes atteikums

organizēt bezvalūtas tūristu apmaiņu ar Čehoslovākijas institūtu

Slepeni, Nr.6–s

Latvijas republikāniskās arodbiedrību VACP Centrālā tūrisma

padomes priekšsēdētājam biedram I.Pinksim un ekskursiju pārvalde

1959.gada 26.martā

 

Atbildot uz Jūsu š.g. 12.III Nr.570, VACP Centrālā tūrisma un ekskursiju pārvalde paziņo, ka bezvalūtas apmaiņas organizācija ar Čehoslovākijas virusoloģijas institūtu ir nevēlama, jo čehoslovāku zinātnieku uzņemšanai ir jābūt ierobežotai tikai ar Rīgu sakarā ar to, ka visa pārējā republikas teritorija ārzemnieku apmeklējumiem ir slēgta.

VACP Centrālās tūrisma un ekskursiju

pārvaldes priekšnieks V.Orfaņickis

LVA, 425.f., 1.aapr., 2.l., 190.lp. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no LPSR Ministru padomes

Ārzemju tūrisma pārvaldes pārskata par darbību 1967.gadā

Slepeni

 

Pārskats par Latvijas PSR Ministru padomes

ārzemju tūrisma pārvaldes darbību 1967.gadā

(..) Pārvalde tika izveidota 1966.gada beigās ar LPSR Ministru padomes lēmumu. 1967.gada sākumā tika komplektēti pārvaldes štati, 1967.gada maijā tika izveidota kolēģija un augustā — Ārzemju tūrisma padome. (..)

Pārvalde ne reizi vien un bieži kopā ar citām ieinteresētajām organizācijām jautājumus par ārzemju tūrisma svarīgākajām problēmām izvirzīja Latvijas KP Centrālajā komitejā un republikas Ministru padomē. Republikas vadošie orgāni visai atsaucīgi izturējās pret jautājumu par ārzemju tūrisma attīstību. Tas savu atspoguļojumu atrada LKP CK 1967. gada 27. novembra lēmumā “Par pasākumiem cīņas pastiprināšanai ar buržuāziskās propagandas ietekmi no ārzemēm un republikas sasniegumu propagandas uzlabošanu ārvalstīs”. (..)

Pārvaldes dibināšanas brīdī ārzemju tūristu uzņemšanas iespējas mūsu republikā bija visai ierobežotas. Viņiem atklāta bija tikai republikas galvaspilsēta un autoceļš Rīga–Tallina bez tiesībām apstāties uz tā. Pārvalde sāka noskaidrot iespējas, lai ārzemju tūristu pārvadāšanai atklātu jaunus rajonus, trases un objektus. Tika sagatavots Nolikums, kā rezultātā 1967. gada 22. jūlijā valdība pieņēma lēmumu “Par ārzemju tūristu maršrutu atklāšanu Latvijas PSR teritorijā”. Saskaņā ar šo lēmumu tika atklāti maršruti Rīga–Jūrmala, Rīga–Sigulda, Rīga–Salaspils un atļauta apskate — kolhozu, zvejnieku kolhozu, sovhozu, vēstures pieminekļu un ievērojamu vietu apmeklēšana pa šiem maršrutiem un gar trasi Tallina–Rīga un tās iecirkņos LPSR teritorijā. (..)

Īpaši sarežģīts informācijas un propagandas darbs kļūst ar tūristiem emigrantiem no Latvijas.

To rada šā darba īpašais politiskais svarīgums, viņu ilgstošie uzturēšanās termiņi republikā, viņu plašās iespējas satikties ar vietējiem iedzīvotājiem un, galvenais, ar to, ka viņu ierašanās pamatmērķis ir tikšanās ar radiniekiem. Tas prasa lielu “Intūrista” darbinieku un aktīva prasmi, lai tūristus emigrantus ieinteresētu ar piedāvātajām programmām, iesaistītu viņus sarīkotajos pasākumos. Tūristu emigrantu skaits ar katru gadu pieaug un 1967. gadā tas sasniedza apmēram 400 cilvēkus.

Mūsu galvenais politiskais uzdevums darbā ar tūristiem emigrantiem ir izraut viņus no pretpadomju emigrantu organizāciju vadītāju ietekmes, atbalstīt emigrantu organizāciju progresīvos spēkus un, iespēju robežās, padarīt visus republikā ieradušos tautiešus par draudzības ar Padomju Savienību propagandētājiem un īstenotājiem. (..)

Šā uzdevuma īstenošana tiek veikta ciešā kontaktā ar Kultūras sakaru komiteju ar tautiešiem ārzemēs, ar latviešu laikraksta emigrantiem “Dzimtenes Balss” redakciju un Latvijas radiopārraides “Latviešiem svešumā” redakciju. Darbā tiek iesaistīts arī Latvijas rakstnieku, žurnālistu, kultūras darbinieku un zinātnieku aktīvs.

Darba formas ar tūristiem emigrantiem ir ļoti dažādas. Bez parastajām ekskursijām, lekcijām, pārrunām, preses konferencēm, kultūras pasākumu un izrāžu apmeklējumiem, piknikiem un pastaigām nelielas emigrantu grupas vai pat atsevišķi viņu pārstāvji tiek pieņemti dažādās republikas iestādēs un organizācijās daudz konkrētākām, intīmākām pārrunām. Tiek praktizēta tūristu emigrantu uzaicināšana uz padomju cilvēku privātiem dzīvokļiem, sarīkotas viņu tikšanās ar bijušajiem emigrantiem, kuri ir atgriezušies dzimtenē, kā arī vairāki citi pasākumi.

Tūristu emigrantu tikšanās ar radiniekiem tajās vietās, kuras ir atklātas ārzemju tūristu apmeklējumiem, nekādas grūtības nerada. No citiem republikas rajoniem “Intūrists” pēc emigrantu lūguma uz viņu rēķina nogādā radiniekus uz Rīgu un nodrošina viņu apmešanos tajās viesnīcās, kurās tūristi tiek izvietoti. Tas dod dažus valūtas papildinājumus. (..)

Pārvaldes priekšnieks E.Ratnieks

LVA, 270.f., 1.s.apr., 1897.l., 2., 5., 14., 23., 27., 28.lp. Tulkojums no krievu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!