• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Latvijas pamatvērtības kļūst katram tuvas un saprotamas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2001., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55681

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešiem ir pamats optimismam

Vēl šajā numurā

16.11.2001., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Latvijas pamatvērtības kļūst katram tuvas un saprotamas

Pirmdien, 19. novembrī, tiks sākta un trīs mēnešus turpināsies plaša informatīva un izpratni par pilsonības jautājumiem veicinoša kampaņa. Tās mērķi ir motivēt Latvijas nepilsoņus izvēlēties mūsu valsts pilsonību un vairot sabiedrības izpratni par pilsonības un naturalizācijas jautājumiem, masu saziņas līdzekļu pārstāvjiem 14. novembrī rīkotajā preses konferencē pastāstīja Naturalizācijas pārvaldes priekšniece Eiženija Aldermane.

Integrācija ir divvirzienu ceļš, viņa sacīja, bet divvirzienu ceļš jebkurā gadījumā ir ceļš, pa kuru viena sabiedrības daļa iet uz vienu pusi, otra — uz otru. Valsts iestāžu, pašvaldību un nevalstisko organizāciju uzdevums ir sniegt tādu informāciju, veikt tādu izglītošanas darbu un radīt tādu motivāciju, lai pēc gadiem šis divvirzienu ceļš tomēr pārtaptu par vienvirziena ceļu, sacīja E. Aldermane. Pa to ejot, mēs katrs saglabāsim savdabību, dzimto valodu un savā tautā iesakņojušos vērtību izpratni, bet vienlaikus mūsos būs iemājojušas visiem kopīgas — Latvijas pamatvērtības. Tā kā pilsonības iegūšana ir viens no līdzekļiem, kā sabiedrībā integrēt Latvijā dzīvojošos mazākumtautību pārstāvjus, kampaņas uzdevums ir dot pozitīvu impulsu lēmuma pieņemšanai.

Pilsonības un naturalizācijas jautājumi vienmēr ir bijuši EDSO misijas uzmanības centrā, uzsvēra tās vadītājs Latvijā Pīters Semnebijs. “Uzsākot šo projektu, man ir prieks teikt, ka Latvija atbilst starptautiskajiem standartiem un tam, ko pasaule sagaida no valsts šo jautājumu sakārtošanas ziņā,” sacīja P. Semnebijs.

EDSO misijas Latvijā darbu var iedalīt trīs posmos. Pirmkārt, atsevišķiem cilvēkiem tika sniegta palīdzība, noskaidrojot viņu statusu tūlīt pēc Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas. Otrkārt, tika doti padomi likumdošanas jautājumos. Atzinīgi novērtējams gan Latvijas pilsonības likums, gan nesenās izmaiņas likumdošanā, kas paredz samazināt valsts nodevu un pielīdzināt skolas beigšanas eksāmenu pilsonības iegūšanas valsts valodas pārbaudei. Pašlaik EDSO misija Latvijā ir darbības trešajā jeb finālposmā, kur tā atbalsta dažādas institūcijas, lai nodrošinātu nepārtrauktu, ilgstošu attīstību aizsākto procesu īstenošanā. Tagad darbs pilsonības jautājumu sakārtošanā ir jāizvērš trīs virzienos: jāpalīdz nepilsoņiem pārvarēt valodas barjeru, jāiedrošina un jāmotivē iegūt pilsonību un jānostiprina pozitīva attieksme pret jaunpilsoņiem, norādīja P. Semnebijs.

Liela uzmanība pilsonības un naturalizācijas jautājumiem tika pievērsta arī 13. novembrī atklātībā nodotajā Eiropas Komisijas Progresa ziņojumā. Tajā teikts, ka Latvija ievēro EDSO rekomendācijas, un norādīts, ka jāturpina īstenot dažādus pasākumus, kas veicinātu naturalizācijas procesu. Iestājoties Eiropas Savienībā, Latvijas pilsoņi kļūs par ES pilsoņiem, bet nepilsoņi par tādiem nekļūs. Šī iemesla dēļ atšķirības starp abām grupām vēl vairāk palielināsies. Tāpēc partneriem ES ir svarīgi, lai Latvija attīstītos dinamiski un naturalizācijas process būtu sekmīgs, piebilda P. Semnebijs.

Sabiedrības integrācijas veicināšana ir arī viena no darbības prioritātēm ANO Attīstības programmai Latvijā, norādīja programmas daļas vadītāja Inita Pauloviča. ANO Attīstības programma ir atbalstījusi dažādas iniciatīvas kopš 1995. gada, viena no tām ir Latviešu valodas valsts apguves programma. Organizācija sniegusi atbalstu arī Sabiedrības integrācijas koncepcijas un Sabiedrības integrācijas programmas izstrādē. Šā gada aprīlī tā kopīgi ar valdību parakstīja projekta dokumentu par integrācijas programmas īstenošanas atbalstu sadarbībā ar Tieslietu ministriju (TM) un citām iesaistītajām institūcijām. Šī projekta ietvaros ANO Attīstības programma vēlas palīdzēt jaunajam TM Sabiedrības integrācijas departamentam izstrādāt politikas koordinēšanas programmu, monitoringa sistēmu un sabiedrības informēšanas pasākumus. Otrā daļa šajā projektā bija paredzēta kā atbalsts iniciatīvām, kurām nepieciešams donoru finansējums. ANO Attīstības programma par apakšprojektu izraudzījās informatīvo kampaņu un uzņēmās donoru koordinācijas lomu, informēja I. Pauloviča.

PILSONIBA.JPG (13352 bytes)Arī valdība ir daudz paveikusi sabiedrības integrācijas veicināšanā. TM ir izveidots Sabiedrības integrācijas departaments, kas šobrīd jau aktīvi darbojas. Drīz darbu ar pilnu jaudu sāks arī Sabiedrības integrācijas fonds. ANO Attīstības programma ir gatava atbalstīt Latvijas valdību tikmēr, kamēr atbalsts būs nepieciešams, apliecināja I. Pauloviča, piebilstot, ka tas vairs nebūs ilgi.

Informatīvās kampaņas projekta iniciatori ir Naturalizācijas pārvalde, Sabiedrības integrācijas departaments, EDSO misija Latvijā un ANO Attīstības programma Latvijā, bet to īstenot iespējams, pateicoties Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Karalistes, Norvēģijas Karalistes, Zviedrijas Karalistes, Kanādas, Vācijas Federatīvās Republikas, ASV Starptautiskās attīstības aģentūras un nevalstiskās organizācijas “Freedom House” finansiālajam atbalstam. Informatīvā projekta norisei ir atvēlēti 260 tūkstoši ASV dolāru. Kampaņu veic vadošās reklāmas un sabiedrisko attiecību kompānijas, kuras šo iespēju ieguva konkursa rezultātā.

Ar plašo pasākumu klāstu iepazīstināja kampaņas koordinatora reklāmas aģentūras “Adell Saatchi&Saatchi” projektu direktors Sergejs Ņesterovs. Viņš pastāstīja, ka ir sagatavoti trīsdesmit sekunžu reklāmas klipi, kuros piedalās jaunpilsoņi. Tie tiks pārraidīti Latvijas Televīzijā un uzrunās auditoriju emocionālā līmenī. Šajos trīs mēnešos tiks veidoti arī vairāki informatīvi un diskusiju raidījumi par pilsonības un naturalizācijas tēmu. Sākot ar 26. novembri, vienu mēnesi katru pirmdienu LTV 2. kanāla vakara ziņu raidījumā krievu valodā būs īpašs piecu minūšu sižets par šo tēmu. Tāpat ir sagatavoti reklāmas materiāli radio un reģionālajai presei.

Sākot ar 26. novembri, plānots ar tiešo pasta sūtījumu apmēram simt tūkstoš adresātiem visā Latvijā piegādāt informatīvas brošūras par pilsonības iegūšanas procesu. Lai nodrošinātu personīgās informācijas konfidencialitāti, vēstuļu izsūtīšanu nodrošina Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Lai nepilsoņiem sniegtu iespēju klātienē noskaidrot interesējošus jautājumus, Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā un Jēkabpilī tiks rīkoti vienas dienas informatīvie pasākumi, proti, atklāti informatīvie stendi. Pirmo pasākumu varēs apmeklēt daugavpilieši 21. novembrī.

3. decembrī krievu valodā sāks darboties interneta mājaslapa, kurā varēs uzzināt par naturalizācijas pārbaudījumiem un citiem ar pilsonību saistītiem jautājumiem, kā arī ar e–pasta palīdzību sazināties ar NP.

Šonedēļ Latvijas skolās notiek Pilsonības diena, kas tiek rīkota par godu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Skolās notiek īpašas mācību stundas, kurās akcentē mūsu valsts vēsturi un sasniegumus. E. Aldermane pauda cerību, ka šādas dienas rīkošana Latvijas skolās kļūs par tradīciju.

Kā ikvienai integrētai kampaņai, arī šai ir sauklis un logo. Kampaņas sauklis “Latvijas pilsonība — izdari savu izvēli!” aicina nepilsoņus nepalikt neitrāliem un vienaldzīgiem. Logotipā attēlots cilvēka siluets, kas raksturo izvēles situācijas dinamiku: no vienas puses Latvijas valsts karoga sarkanais, kas simbolizē piederības apliecinājumu šai valstij, no otras — neitrāli pelēkais, kas neliecina par kādu konkrētu piederību. Kā norādīja S. Ņesterovs, apvienojumā ar kampaņas saukli tēls veido emocionāli spēcīgu simbolu, kas katru nepilsoni rosinās padomāt par nepieciešamību izvēlēties Latvijas pilsonību.

 

Marika Līdaka, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!