• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esam vienoti savā apņēmībā cīnīties pret terorismu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.2001., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55362

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas un Vācijas dialogu zinātnē un politikā

Vēl šajā numurā

07.11.2001., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Esam vienoti savā apņēmībā cīnīties pret terorismu”

Valsts prezidente 5.–6.novembrī darba vizītē Polijā, un piedaloties konferencē “Cīņa pret terorismu”

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Runa konferencē “Cīņa pret terorismu” Varšavā 2001.gada 6.novembrī

Prezidenta kungs! Ekselences! Dāmas un kungi!

POLIJA1.JPG (33329 bytes)
Vakar, 6.novembrī, Varšavā: Slovākijas prezidents Rudolfs Šusters, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma, Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis, Polijas ārlietu ministrs Vlodzimežs Cimoševičs, Albānijas prezidents Reidžeps Mejdani un Lietuvas prezidents Valds Adamkus

Es vēlos pateikties prezidentam Kvasņevskim par viņa iniciatīvu sarīkot šo vēsturisko konferenci, kā arī Polijas tautai par mums izrādīto laipno viesmīlību šeit, Varšavā. Šī nozīmīgā Viduseiropas un Austrumeiropas valstu vadītāju tikšanās notiek laikā, kad mēs izjūtam 11.septembrī Amerikas Savienotajās Valstīs notikušā teroristu uzbrukuma radītās sekas. Mēs skumstam kopā ar Amerikas tautu par bezjēdzīgi zaudētajām cilvēku tūkstošu dzīvībām un esam vienoti savā apņēmībā cīnīties pret starptautisko terorismu ar vislielāko enerģiju un apņēmību. Tie, kas organizēja vardarbīgos terora aktus Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānjā, apdraud visu cilvēci, jo viņiem nav cieņas pret cilvēka dzīvību, kas ir vislielākā no visām dāvanām. Nekaunīgi zaimojot Allāhu, dievu, ko, kā viņi apgalvoja, pielūdz, teroristisko aktu izpildītāji apzināti centās izdzēst pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvību reizē ar savām dzīvībām.

Šie patvaļīgie un nepamatotie vardarbīgie akti bija vērsti ne tikai pret Amerikas Savienotajām Valstīm. Tas bija tiešs uzbrukums civilizācijas, kādu mēs to zinām, pašiem pamatiem. Šie vardarbīgie akti grauj vispārējās un fundamentālās vērtības, kas ir jebkuras civilizētas sabiedrības pamatā, t.i., cilvēka dzīvības svētumu, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu, valsts institūciju demokrātisku ievēlēšanu.

11.septembra traģiskie notikumi ir mainījuši pasauli uz visiem laikiem, un Viduseiropas un Austrumeiropas valstis ir spiestas apvienot spēkus jaunai un neatlaidīgai cīņai pret starptautiskā terorisma organizētājiem.

Manā valstī Latvijā Ministru kabinets pirms trim nedēļām apstiprināja rīcības plānu cīņai pret terorismu. Tā galvenais mērķis ir nepieļaut, ka teroristi varētu izmantot Latvijas teritoriju, banku sistēmu un citas vērtības. Sadarbības pastiprināšana starp Latvijas drošības struktūrām, aizdomīgu finansu darījumu stingrāka uzraudzība, stratēģiski nozīmīgu preču stingrāka kontrole ir tikai daži no pasākumiem, kas ir veikti Latvijā, lai dotu ieguldījumu starptautiskajā cīņā pret terorismu.

Nesenā tragēdija Amerikas Savienotajās Valstīs uzskatāmi parādīja, ka šajā jaunajā pieaugošas globalizācijas laikmetā neviena valsts nav aizsargāta no teroristu uzbrukuma draudiem. Mēs šodien esam sapulcējušies Varšavā, lai paustu savu solidaritāti ar 11. septembra uzbrukuma upuriem un uzlabotu mūsu valstu praktisko sagatavotību aizstāvēt vērtības, kas mums ir kopīgas ar Rietumu kaimiņvalstīm.

Tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir nepieciešams nostiprināt un konsolidēt eiroatlantisko kopienu, izmantojot Eiropas Savienības un NATO nepārtrauktu paplašināšanu. Šodien šajā sammita konferencē Varšavā Viduseiropas un Austrumeiropas valstis vēlas demonstrēt, ka tās ir gatavas, grib un spēj dot nozīmīgu ieguldījumu pasaules drošībā un labklājībā.

NATO ģenerālsekretārs lords Robertsons nesen paziņoja, ka “teroristu rīcība nav izjaukusi NATO noteikto dienas kārtību(..). Tā ir tikai likusi realizēt šīs dienas kārtības loģiku”. Mēs ceram, ka nākamajā gadā Prāgā visiem sabiedroto valstu vadītājiem būs šāda nostāja.

Mēs arī ceram, ka Krievijas konstruktīvo iesaistīšanos pretterorisma koalīcijā ir motivējuši nevis īstermiņa taktiski apsvērumi, bet stratēģisko prioritāšu nopietna pārvērtēšana. Krievijai ir jāsaprot, ka stabilu un plaukstošu ES un NATO dalībvalstu atrašanās pie tās rietumu robežām galu galā ir pašas Krievijas interesēs.

Visām mūsu valstīm kopā stāv priekšā virkne vēl nepieredzētu izaicinājumu. Es novēlu, lai mūsu sanāksme būtu sekmīga, un ceru, ka, apvienojot spēkus šajā vispasaules cīņā pret terorismu, mēs dosim ilgstošu ieguldījumu starptautiska miera un drošības nodrošināšanā.

 

“LV” (Gunta Štrauhmane) tulkojums no angļu valodas

Par Valsts prezidentes darba vizīti Polijā

POLIJA.JPG (30709 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga (centrā) Austrumeiropas valstu vadītāju un citu konferences “Cīņa pret terorismu” dalībnieku vidū Varšavā 2001.gada 6.novembrī Foto: A.F.I./epa

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pirmdien, 5.novembrī, Varšavā tikās ar Polijas prezidentu Aleksandru Kvasņevski.

Sarunas laikā pārrunāta konferences “Cīņa pret terorismu” nozīmība, NATO paplašināšanās process un divpusējās attiecības.

Vaira Vīķe-Freiberga un Aleksandrs Kvasņevskis apsvēra šīs konferences svarīgumu šīsdienas Eiropas un pasaules drošībā un stabilitātē.

A.Kvasņevskis atzīmēja, ka šīs konferences mērķis ir veicināt Viduseiropas un Austrumeiropas valstu ieguldījumu cīņā pret terorismu, kriminālnoziedzību un narkotiku izplatību.

Abas puses bija vienisprātis, ka šīsdienas pasaulē nepieciešama arī ciešāka reģionālā integrācija un Eiropas integrācijas kontekstā arī Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm ir jādomā par praktiskiem pasākumiem, lai ierobežotu dažādas terorisma un noziedzības izpausmes.

Abas puses bija gandarītas, ka konferences laikā tiks pieņemts rīcības plāns un deklarācija, kas rosinās šeit pārstāvētās valstis uz praktisku pasākumu īstenošanu dažādās jomās.

Pārrunājot NATO paplašināšanās procesu, prezidente pauda gandarījumu par A.Kvasņevska nopietno un pastāvīgo atbalstu Baltijas valstīm to centienos iestāties NATO.

A.Kvasņevskis ar gandarījumu pieņēma V.Vīķes-Freibergas uzaicinājumu nākamā gada 5. un 6.jūlijā būt par goda viesi Rīgā gaidāmajai NATO kandidātvalstu galotņu sanāksmei.

Polijas prezidents interesējās par pašreizējo Latvijas ekonomisko situāciju. Prezidente V.Vīķe-Freiberga informēja A. Kvasņevski par Latvijas ekonomisko attīstību un šībrīža rādītājiem. A.Kvasņevskis pauda prieku par Latvijas augsto iekšzemes kopprodukta rādītāju (8,8%) un zemo inflācijas līmeni valstī, atzīmējot, ka tas ir ne vien valsts sasniegums, bet arī piemērs citām Eiropas valstīm un arī Polijai, kā panākt dinamisku valsts attīstību.

Prezidente sniegusi intervijas Polijas televīzijai “Polsat”, kā arī laikrakstiem “Rzeczpospolita” un “Gazeta Wyborcza”.

 

Valsts prezidenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!