• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad īstā brīdī notverts melnbalts mirklis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2001., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mazā Lietuva un tās lielās problēmas

Vēl šajā numurā

02.11.2001., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad īstā brīdī notverts melnbalts mirklis

Vakar Melngalvju namā tika atklāta izstāde “Rīgas sejas. Rīgas stāsti”

VAKIS.JPG (27433 bytes)Vakar, 1. novembrī, Melngalvju namā tika atklāta vācu fotogrāfa Norberta Balcera izstāde “Rīgas sejas. Rīgas stāsti”. Vienlaikus tika svinēti arī tāda paša nosaukuma grāmatas atvēršanas svētki. Grāmatā, kas pagaidām lasāma vācu un angļu valodā, mijas fotogrāfa Norberta Balcera un vācu rakstnieces Kristas Heines skatījums uz Rīgu un rīdziniekiem, attēlos un stāstos fiksēts.

Izstādē aplūkojamās un grāmatā apkopotās fotogrāfijas radītas šā gada pirmajos septiņos mēnešos. No apmēram pieciem tūkstošiem negatīvu izmeklēti nedaudz vairāk nekā simt, kuri visprecīzāk raksturo fotogrāfa personīgos iespaidus, sajūtas un pārdzīvojumus, Rīgā strādājot. Melnbaltā fotogrāfija atklāj Rīgu visā tās daudzveidībā un krāsainībā — līdzās jūgendstila pērlēm iemūžināti necili Pārdaugavas koka namiņi, blakus Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, Rīgas un Latvijas virsrabīna Nātana Barkana, Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētāja Jāņa Streiča, Mākslas akadēmijas rektora Jāņa Andra Oša un citu sabiedrībā pazīstamu personu izteiksmīgajiem portretiem skatāmi gan mulsi, gan priecīgi tīņu smaidi un sirmgalvju dzīvesgudrās acis.

Atklājot izstādi, Melngalvju nama direktors Ojārs Spārītis pastāstīja, ka izstāde un grāmata tapusi, Kukshāfenes un Rīgas Rotari klubiem īstenojot kopīgu projektu. Šis ir skaists akcents, kurā Latvija un Vācija izgaismo savas kopīgās kultūrpolitiskās intereses — ienākumi par grāmatu tiks ziedoti Grašu bērnu namam, sacīja O. Spārītis.

Vācijas vēstnieks Latvijā Ekarts Herolds atzina, ka Rīgas pilsētas astoņsimt gadu jubileja un šī gada Eiropas kultūras mēnesis Rīgā jau vien bija pietiekami nozīmīgi iemesli šī AUTOGRAFS COPY.GIF (10651 bytes)iespaidīgā, izcilā fotogrāfiju krājumaa tapšanai. Taču īpašu nozīmību šīs kultūras dzīves notikums iegūst tāpēc, ka izstāde un grāmata kalpo labdarības projektam, uzsvēra vēstnieks. Par iegūtajiem līdzekļiem Grašu bērnu namā tiks izveidota mācību virtuve un darbnīca, kas ļaus bērniem apgūt profesionālās iemaņas. Domājot par šo izstādi, E. Herolds esot nonācis pie atziņas: fotomākslā un bērnu audzināšanā svarīga ir viena un tā pati lieta, proti, notvert īsto mirkli, nepalaist to garām. Izstādē izvietotajās fotogrāfijās īstā mirkļa notveršanas prasmi nevar nepamanīt. Vēstnieks pauda cerību, ka arī bērniem sniegtais atbalsts un padoms nonāks pie viņiem īstajā mirklī.

E. Herolds informēja, ka izstāde ilgāk nekā gadu būs skatāma astoņās pilsētās Vācijā. Jau no 10. decembra to varēs aplūkot Latvijas vēstniecībā Berlīnē.

Latvijas profesionālo fotogrāfu asociācijas priekšsēdētājs Gunārs Janaitis uzsvēra, ka N. Balcers ir ne tikai profesionāls fotogrāfs, bet arī džentlmenis, kurš Rīgai izteicis ļoti daudz komplimentu, kas caur grāmatu izskanēs pasaulē. Pateicības vārdus par to, ka mākslinieks uz Latviju raudzījies ar cieņu un

IZSTADE3.JPG (19327 bytes)
Izstādes “Rīgas sejas. Rīgas stāsti” atklāšanā vakar, 1.novembrī: Vācijas vēstnieks Latvijā Ekarts Herolds, fotogrāfs Norberts Balcers un Melngalvju nama izpilddirektors Ojārs Spārītis; grāmatas vāks un fotogrāfa Norberta Balcera ieraksts grāmatā ar autogrāfu (attēlos pa kreisi) Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

mīlestību, kas atspoguļojas viņa darbos, sacīja arī Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Jānis Streičs.

N. Balcera fotoizstāde ļauj skatieniem apceļot visu Rīgu, skatīt pazīstamās un mīļās vietas diennakts un gadalaiku rituma mainībā, un šī nesteidzīgā ceļojuma iespēja izstādes apmeklētājiem tiks piedāvāta līdz šā gada 18. novembrim.

 

Marika Līdaka,  “LV” nozares redaktore

 

 

 

 

IZSTADE1.JPG (18655 bytes) IZSTADE2.JPG (18312 bytes)
Izstādes atklāšanā: Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Jānis Streičs, pulkvedis Juris Vectirāns; Rīgas un Latvijas virsrabīns Nātans Barkans sarunā ar fotogrāfu Norbertu Balceru Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!