• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem noteikumiem strādājošo veselības aizsardzībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2001., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/55111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes priekšsēdētājs:
- intervijā Latvijas Radio vakar, 29.oktobrī

Vēl šajā numurā

30.10.2001., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem noteikumiem strādājošo veselības aizsardzībai

Vakar, 29.oktobrī, Ministru kabineta Komiteja (MKK) akceptēja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos MK noteikumus “Darbu saraksts un obligāto veselības pārbaužu periodiskums personām, kuras nodarbinātas darbā, kas saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai”.

LM speciālisti uzsver, ka šie noteikumi ir īpaši nozīmīgi, jo darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar risku citu cilvēku veselībai, tiek uzlikta atbildība par citu cilvēku veselības stāvokli. Darbiniekiem būs nekavējoties jāziņo savam darba devējam un jāgriežas pie primārās veselības aprūpes ārsta, ja viņiem parādīsies tādi slimību simptomi kā caureja, vemšana, dzelte, drudzis, paaugstināta ķermeņa temperatūra, sāpes kaklā, ādas izsitumi, strutaini izdalījumi no acīm, ausīm, deguna un ādas bojājumi atklātajās ķermeņa daļās (apdegumi, brūces, augoņi u.c.). Speciālisti atgādina, ka šie ir visbiežāk sastopamie slimību simptomi, kas izraisījuši vairākas masveida saslimšanas Latvijā. Ja darbinieki ievērotu šādu prasību, būtu iespējams to laikus novērst.

Par šo prasību nepildīšanu darbiniekam ir iespējams uzlikt naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam par higiēnisko un sanitāri pretepidēmisko noteikumu un normu pārkāpšanu.

Minēto slimību simptomu sarakstam ir jābūt katra darbinieka personas medicīniskajā grāmatiņā. Darbiniekam ar šo sarakstu ir jāiepazīstas un jāapliecina tas ar savu parakstu.

Noteikumi nosaka arī jaunu personas medicīniskās grāmatiņas paraugu. Jaunās grāmatiņas sadaļā “Ziņas par obligāto veselības pārbaužu veikšanu un to rezultātiem” ir nepieciešams primārās veselības aprūpes ārsta slēdziens, vai darbiniekam ir vai nav pieļaujams strādāt atbilstošā amatā. Līdz šim bija vajadzīgi vairāku speciālistu atzinumi.

MK noteikumi nenosaka, ka nebūs spēkā vecā parauga personas medicīnas grāmatiņa. Galvenais, lai tajā būtu visi nepieciešamie ieraksti — primārās veselības aprūpes ārsta ieraksts par pieļaujamību darbiniekam strādāt atbilstošajā amatā un slimības simptomu saraksts.

MKK akceptētie MK noteikumi nosaka arī darbu sarakstu, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai. Šajos darbos nodarbinātajām personām (arī praktikantiem) ir nepieciešamas obligātās pirmreizējās, t.i., pirms stāšanās darbā, un periodiskās veselības pārbaudes. Noteikumi nosaka arī šo obligāto veselības pārbaužu periodiskumu.

Šie MK noteikumi ir sagatavoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 34.pantu un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas “Latvijas Vēstnesī”. Noteikumus LM izstrādāja sadarbībā ar Nacionālo vides veselības centru, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Valsts sanitāro inspekciju.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!