• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par modernām ģimenes ārstu praksēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.10.2001., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/54611

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par poligoniem, kuros nešauj, bet kuri vajadzīgi visiem

Vēl šajā numurā

11.10.2001., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par modernām ģimenes ārstu praksēm

5.oktobrī labklājības ministrs Andrejs Požarnovs Saldus pagasta Druvā apmeklēja vienu no labākajām Pasaules bankas (PB) kredīta finansētajām ģimenes ārstu praksēm.

Pēc A. Požarnova teiktā, Druvas ģimenes ārstu prakse ir uzskatāmākais piemērs veselības aprūpes reformas virzībai, kad ar trīs pušu – valsts, pašvaldības, ārstu — finansējumu un materiālo atbalstu ir izveidots moderns medicīnas punkts pagasta iedzīvotājiem. “Šie jau ir reāli 1999.gadā ar PB kopīgi sāktās veselības aprūpes reformas augļi, kurus šodien bauda vesels pagasts. Un šādi veiksmīgi projekti Latvijā jau ir vai katrā rajonā,” norādīja labklājības ministrs.

Vizītes laikā prakses ģimenes ārsti ministram atzina, ka “tagad pacienti pie dakteriem nākot ar prieku”. Druvas ģimenes ārstu praksē ierīkoti kabineti pacientu pieņemšanai, vakcinācijai, pacientu pārsiešanai, ginekoloģiskajai apskatei ar visu nepieciešamo aprīkojumu, iegādātas mēbeles. Telpas ir izremontētas un gaišas. Druvas ārstu prakses ģimenes ārsti ir apmācīttiesīgi ģimenes ārsti, kas nepārtraukti izglītojas un paaugstina savu kvalifikāciju.

Labklājības ministrija (LM) pabeigusi 20 apmācīttiesīgo ģimenes ārstu prakšu iekārtošanu. Apmācīttiesīgās ģimenes ārstu prakses iekārtotas LM un PB veselības reformas projekta sadaļas “Atbalsts primārās veselības aprūpes reformai” ietvaros.

Projekta īstenošanas gaitā veikti ģimenes ārstu prakšu remontdarbi, iegādāts medicīniskais aprīkojums un aprīkojums, kas nepieciešams ģimenes ārstu un primārās veselības aprūpes māsu apmācībai, iegādātas mēbeles un biroja tehnika. Projekts finansē arī apmācīttiesīgā ģimenes ārsta izglītības papildināšanu. Kopumā ar PB finansējumu atbalstītas 20 prakses visā valsts teritorijā (skat. sarakstu pielikumā), un tajās ir ieguldīti 267,5 tūkstoši latu jeb vidēji Ls 13 375 vienai praksei.

Apmācīttiesīgo prakšu atlasi LM un teritoriālo slimokasu speciālisti veica, ņemot vērā prakses ģeogrāfisko atrašanās vietu, ārsta darba kvalitāti un tā atbilstību apmācīttiesīgā ārsta statusam. Apmācīttiesīgā ārsta statusu piešķīra Latvijas Ārstu biedrība. Pirms remontdarbu veikšanas un medicīniskā aprīkojuma iegādei nepieciešamo līdzekļu plānošanas tika apsekotas ārstu prakses, izvērtējot nepieciešamos ieguldījumus un jauna aprīkojuma iegādes nepieciešamību. Tādējādi līdzekļi izlietoti maksimāli racionāli un tikai nepieciešamajiem pasākumiem. Papildus projektā atvēlētajiem līdzekļiem remontdarbu finansēšanā iesaistījās arī pašvaldības, teritoriālās slimokases un arī paši ārsti.

Saskaņā ar LM un PB Veselības reformas projekta sadaļu par primārās veselības aprūpes attīstību viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir ģimenes ārstu skaita palielināšana un to nodrošināšana ar tālāku izglītību. Tāpēc, lai sekmīgi nodrošinātu pediatru un internistu apmācību par ģimenes ārstiem, tiek paaugstināta arī pašu apmācīttiesīgo ģimenes ārstu kvalifikācija un nodrošināts to darbam nepieciešamais aprīkojums.

Kopumā kopš 1997. gada valsts no dažādiem resursiem atbalstījusi vairāk nekā 250 ģimenes ārstu prakšu izveidošanu un darbības sākšanu, ārstu izglītību un pārkvalifikāciju, kā arī prakšu materiāli tehniskās bāzes attīstību, par finansu avotiem izmantojot no privatizācijas procesa iegūtos līdzekļus, primārās veselības aprūpes fonda dotācijas, teritoriālo slimokasu, Eiropas Savienības “Phare” programmas līdzekļus un PB aizdevumu.

Apmācīttiesīgo ģimenes ārstu prakses

1.

Inese Petrova

— Pierīgas SK (Tukums)

2.

Tamāra Aizstrauta

— Pierīgas SK (Tukums)

3.

Ilze Andersone

— Pierīgas SK (Tukums)

4.

Ārija Ancāne

— Kurzemes SK (Rīgas rajons, Baldone)

5.

Ļuda Zariņa

— Kurzemes SK

(Talsu rajons, Vandzenes pagasts)

6.

Vita Opelte

— Kurzemes SK

(Saldus rajons, Saldus pagasts)

7.

Lelde Poprocka

— Kurzemes SK (Liepājas rajons, Grobiņa)

8.

Biruta Karlovska

— Viduslatvijas SK (Jelgavas rajons, Eleja)

9.

Sarmīte Veide

— Rīgas novada SK (Rīga)

10.

Ligita Vulfa

— Rīgas novada SK (Rīga)

11.

Līvija Elksne

— Ziemeļaustrumu SK

(Gulbenes rajons, Litene)

12.

Uldis Vasiļevskis

— Ziemeļaustrumu SK

(Cēsu rajons, Skujenes pagasts)

13.

Sarmīte Saleniece

— Ziemeļaustrumu SK

(Valmieras rajons, Kauguru pagasts)

14.

Ligita Martinova

— Dienvidlatgales SK

(Daugavpils rajons, Subate)

15.

Lidija Marhele

— Dienvidlatgales SK (Daugavpils)

16.

Inna Zamjatina

— Dienvidlatgales SK (Daugavpils)

17.

Gaļina Loginova

— Dienvidlatgales SK (Daugavpils)

18.

Anita Zītare

— Daugavas SK (Ogres rajons, Ķegums)

19.

Imants Balodis

— Daugavas SK

(Aizkraukles rajons, Koknese)

20.

Vija Pelčere

— Daugavas SK

(Jēkabpils rajons, Sēlpils pagasts)

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!