• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jaunu apņēmību cīņā pret korupciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2001., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilsēta ir brīnums, pilsēta ir kā mīkla

Vēl šajā numurā

13.09.2001., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar jaunu apņēmību cīņā pret korupciju

Vakar, 12.septembrī, Rīgā sākās divu dienu starptautisks seminārs “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas, legālās prezumpcijas un pierādījumu nastas pārnešanas principu ieviešana Latvijā”

KO1.JPG (31647 bytes)Semināru rīko “Phare” Korupcijas apkarošanas programmas vadība kopā ar Valsts administrācijas skolu, un tajā piedalās ne tikai Saeimas, Valsts kancelejas, Tieslietu minsitrijas, Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas, Augstākās tiesas, Latvijas Universitātes, Policijas akadēmijas, Valsts ieņēmumu dienesta un vēl citu institūciju pārstāvji, bet ieradušies arī eksperti no vairākām citām valstīm. Kā “Latvijas Vēstnesis” jau rakstīja iepriekš, šā gada aprīļa beigās notika līdzīga starptautiska konference par korupcijas apkarošanu, pēc tam laikrakstā tika publicēti vairāki šīs konferences lektoru referāti. Arī šoreiz mūsu rīcībā jau ir daži ekspertu ziņojumi, ko publicēsim tuvākajos “Jurista vārda” ielikumos.

Semināra atklāšanā tā dalībniekus uzrunāja tieslietu ministre Ingrīda Labucka. Viņa izteica gandarījumu par tik kuplo interesentu pulku, kas te ieradušies, un īsumā pastāstīja par šī semināra mērķiem un uzdevumiem. “Galvenais, ko vēlamies sagaidīt, — lai jaunais, topošais likumprojekts par korupcijas apkarošanu būtu kvalitatīvs un viegli interpretējams, lai tajā tiktu iedzīvināti tie instrumenti, kas ļautu sekmīgāk cīnīties pret korupciju. Ir jāatgūst sabiedrības uzticība policijai, prokuratūrai, tiesām un mūsu valsts iestādēm, tāpēc svarīga ir dažādo institūciju mijiedarbība,” savas domas pauda tieslietu ministre.

Viņa uzsvēra, ka ir būtiski juristu un citu personu viedokļi, priekšlikumi, kritika, lai izveidotu labu likumu, tāpēc arī tiek rīkoti semināri, diskusijas. I.Labucka izteica cerību, ka arī šajā seminārā izskanēs lietišķi ierosinājumi, tostarp arī kritika, kas var palīdzēt likumdošanas procesā.

KO2.JPG (30286 bytes)Pirmais plašāku ziņojumu semināra ievaddaļā nolasīja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks likumdošanas jautājumos, Kriminālprocesa likuma izstrādes darba grupas vadītājs Gunārs Kūtris. Viņš runāja par fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas, legālās prezumpcijas un pierādījumu nastas pārnešanas problēmu aktualizāciju Latvijā. Semināra darba gaitā paredzēts, ka pēc katra referāta tiek uzdoti jautājumi, izraisās īsas diskusijas. Tā tas arī notika. Pirmajā semināra dienā ziņojumus nolasīja gan pašmāju speciālisti, gan viesi. Piemēram, pēc LU Juridiskās fakultātes Krimināltiesisko zinātņu katedras vadītāja prof., Dr. habil iur. Ulda Krastiņa priekšlasījuma “Problēmas attiecībā uz pierādīšanas nastas pārnešanu” runāja Lietuvas Panevēžas prokuratūras noziegumu izmeklēšanas kontroles vecākā prokurore Jolanta Cincikiene, kura pastāstīja par Lietuvas pieredzi. Interesi izraisīja ES “Phare” korupcijas novēršanas projekta direktora Aksela Kuneļa (Vācija) viedoklis par nulles deklarācijas ieviešanu Latvijā, kā arī Vīnes universitātes Juridiskās fakultātes Krimināltiesību katedras vadītāja, prof. Dr.Franka Hepfela (Austrija) ziņojums par austriešu pieredzi apsūdzības celšanā korupcijas noziegumos. Vairākas referāta tēmas, piemēram, par īpašuma deklarēšanas mērķiem likumdošanā un praksē, pierādījumu nastas pārnešanu saistībā ar cilvēktiesībām, paredzētas korupcijas novēršanas konsultantam, starptautiskajam ekspertam šajos jautājumos Bertrānam de Spevilam. Šodien, semināra otrajā un pēdējā dienā, runās gan pārstāvji no Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, ASV, gan, protams, Latvijas juristi un citas amatpersonas.

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

Vakar, 12.septembrī, semināra laikā: tieslietu ministre Ingrīda Labucka, “Phare” korupcijas novēršanas programmas juridiskā eksperte Ilze Gredzena, Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks likumdošanas jautājumos Gunārs Kūtris (augšējā attēlā); AT Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš, prof. Dr. habil. iur. Uldis Krastiņš

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!