• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensējamo medikamentu sistēmas izvertēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2001., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes priekšsēdētājs

Vēl šajā numurā

07.09.2001., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensējamo medikamentu sistēmas izvertēšanu

Labklājības ministrs Andrejs Požarnovs nosūtījis aicinājumu Pasaules veselības organizācijai (PVO) deleģēt ekspertu valsts kompensējamo medikamentu sistēmas izvērtēšanai.

Nepieciešamību izvērtēt kompensējamo medikamentu sistēmu nosaka divi apstākļi: nepietiekamais finansējums esošai sistēmai un sabiedrības diskusijas par iespējamiem citiem kompensējamo medikamentu modeļiem.

"Neatkarīga eksperta atzinums šobrīd būtu objektīvākā situācijas analīze, jo, uzticot situācijas vērtējumu tikai sistēmā iesaistītām sabiedriskām organizācijām, rezultāts nedotu visaptverošu atspoguļojumu, īpaši pacientu interešu aizstāvību," — tā lēmumu komentē A. Požarnovs. "Aktuālākais jautājums ir, kā pie esošā valsts finansējuma nodrošināt kompensējamo medikamentu apmaksas sistēmu, ietverot pēc iespējas plašāku valsts apmaksājamo diagnožu un medikamentu daļu."

Pēc labklājības ministra teiktā, šobrīd, lai nodrošinātu medikamentu apmaksu tādā kārtībā, kā to paredz valdība, ir jāpiešķir valsts paredzētais finansējums. "Ja šādu līdzekļu nav, tad svarīgākais gan ārstiem, pacientiem, aptiekām, gan sabiedrības veselības politikas izstrādātājiem būtu skaidra pozīcija, cik un par ko valsts ir gatava maksāt," uzsver ministrs. "Pieļauju, ka tas varētu nozīmēt arī kompensējamo medikamentu apmaksas modeļa maiņu. Tomēr galvenais būtu, lai izvēlētajam modelim būtu garantēts finansējums un lai varētu novērst neskaidrību pacientiem par to, cik liela ir valsts garantētā kompensācija par medikamentiem."

Šobrīd Labklājības ministrija gatavo konceptuālo ziņojumu Ministru kabinetam par situāciju kompensējamo medikamentu jomā un tai atvēlētā nepietiekamā finansējuma radītām sekām. Ziņojums ietvers vairāku iespējamo kompensējamo medikamentu modeļu analīzi.

Inga Priževaite, labklājības ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!