• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Un brauc latvieši jūriņā zem draudzīgajām zviedru burām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2001., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53270

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.08.2001., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Un brauc latvieši jūriņā zem draudzīgajām zviedru burām

BUR1.JPG (16331 BYTES)
Burinieki "Gladan" un "Falken" Daugavmalā

15. augustā Daugavmalā blakus Rīgas pasažieru ostai pietauvojās Zviedrijas karalisko Jūras spēku akadēmijas mācību burinieki "Falken" un "Gladan", kuru komandas piedalīsies Rīgas

BUR2.JPG (32470 BYTES)

Latvijas Jūras spēku leitnants Uldis Zupa

800 gadu jubilejas svinībās. Zviedrijas jūrniekus sagaidīja un sveica admirālis Gaidis Andrejs Zeibots, Nacionālo bruņoto spēku štāba priekšnieks pulkvedis Kārlis Krēsliņš, Jūras spēku komandiera pienākumu izpildītājs komandkapteinis Andrejs Zvaigzne, spēlēja Jūras spēku orķestris.

Vizītes laikā kuģu komandas tiksies ar Rīgas domes, Aizsardzības ministrijas, NBS un Jūras spēku vadības pārstāvjiem, piedalīsies izstādes "Trīs kroņi, trīs zvaigznes" atklāšanā, kā arī kopā ar Smolandes karaliskās gvardes un Norlandes orķestri piedalīsies arī citos svētku pasākumos.

Admirālis G.A.Zeibots uz burinieka "Falken" klāja pastāstīja, ka zviedru jūrnieki ieradušies Rīgā gan lai kopīgi nosvinētu Rīgas jubileju, gan arī lai turpinātu sadarbību ar Latvijas Jūras spēkiem. Zviedrija bija viena no pirmajām jūras lielvalstīm, kas atbalstīja mūsu valsts aizsardzības spēku veidošanās centienus, palīdzot jūras, gaisa un sauszemes spēku struktūrām. Naudas izteiksmē to grūti novērtēt. Latvijas un Zviedrijas augstākās militārpersonas, arī šo kuģu komandieri, tikušies vairākkārt, bet komandu jūrnieki Rīgā ir pirmo reizi. Admirālis izteica pateicību Zviedrijai, ka uz šiem mācību buriniekiem praksi var apgūt arī Latvijas jūras kadeti.

Kuģu komandieri Zviedrijas karalisko Jūras spēku kapteinis Torbens Holmbergs un kapteiņleitnants Karstens Hedlunds savukārt piebilda, ka abi burinieki ir samērā jauni — tikai 55 gadi, tātad spēka gados. Tāpat kā to komandas, burinieki pašlaik ir parādes formā, jo viss spīd un laistās. Uz jūras tas tā bieži nav, jo mācības notiek arī tad, kad vantīs auro vējš un viļņi gāžas pāri klājam. Burinieki ir Zviedrijas karalisko Jūras spēku akadēmijas mācību kuģi. Kadeti mācās jūras kuģošanas praksi un komandas vadību. Katru gadu praksē ir arī pa vienam kadetam no katras Baltijas valsts. Šajās komandās ir arī Somijas kadeti un viens no Taizemes. Mācības uz šādiem buriniekiem palīdz veidot nākamo jūras virsnieku raksturu, personību, vadības prasmi.

Uz "Falken" klāja bija arī sakaru virsnieks jūras spēku leitnants Uldis Zupa, kurš pēc mācībām Latvijas Jūras spēku koledžā 1996. gadā izturēja konkursu un no 1997. gada līdz 1999. gada decembrim mācījās Zviedrijas karaliskajā Jūras spēku akadēmijā. Leitnants sacīja, ka prakse uz "Gladan" viņam bijusi īsta rakstura stingrības pārbaude. Jūra tajā laikā bijusi ļoti nemierīga, gulēšanai atvēlēts ne vairāk kā četras piecas stundas, pārējā laikā — dažādi uzdevumi, bieži ekstremālos apstākļos. Bet uz burinieka pavadītais laiks īstam jūrniekam nav aizstājams ne ar kādiem moderniem trenažieriem, tā ir pieredze, rūdījums, kas tagad lieti noder ikdienā, dienot uz krasta apsardzes kuģa "Komēta" par vienības komandieri.

BUR4.JPG (33601 BYTES) BUR3.JPG (35935 BYTES)

Zviedrijas Karalisko jūras spēku kapteiņleitnants Karstens Hedlunds un kapteinis Torbens Holmbergs

Latvijas Jūras spēku komandiera p.i. komandkapteinis Andrejs Zvaigzne un admirālis Gaidis Andrejs Zeibots Foto: Andris Kļaviņš

Andris Kļaviņš — "Latvijas Vēstnesim"

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!