• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai savas valsts drošība būtu neapšaubāma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.08.2001., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Un brauc latvieši jūriņā zem draudzīgajām zviedru burām

Vēl šajā numurā

17.08.2001., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai savas valsts drošība būtu neapšaubāma

Līdz ar Latvijas tuvošanos dalībai NATO aug arī Latvijas jauniešu interese par šo pasaulē lielāko drošības organizāciju un valsts drošības jautājumiem. To pagājušās nedēļas nogalē Limbažos apliecināja arī seminārs — nometne "NATO vasara 2001", uz kuru bija pulcējušies ap 80 jauniešu no visas Latvijas. Aktīvajiem jauniešiem, galvenokārt augstskolu studentiem un vidusskolu pēdējo klašu skolēniem (vecumā no 16 līdz 25 gadiem), četru dienu laikā bija iespēja ne tikai noklausīties virkni dažādu speciālistu lekciju, bet arī piedalīties konkursos, pārbaudīt savu fizisko sagatavotību un atpūsties ezera krastā.

Nometnei beidzoties, tās rīkotāji — Latvijas Transatlantiskais jauniešu klubs (LTJK) un Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) — bija pārliecināti, ka nometnes mērķis — jauniešu intereses palielināšanās par Latvijas drošības jautājumiem saistībā ar valsts integrāciju NATO — ir sasniegts. Bet, kā sarunā ar "LV" atzina nometnes sabiedrisko attiecību koordinatore, LATO ģenerālsekretāre Dagnija Stuķēna, viens no galvenajiem nometnes ieguvumiem bija iespēja savstarpēji iepazīties jauniešiem ar līdzīgām interesēm no visas Latvijas.

Arī nometnes dalībnieki sarunās ar "LV" pozitīvi vērtēja nometnes norises gaitu un bija gandarīti par savu līdzaudžu, nometnes organizatoru, sagādāto iespēju brīvdienu laikā papildināt zināšanas — klausīties kompetentu lektoru priekšlasījumus, uzdot viņiem jautājumus, diskutēt un uzzināt daudz jauna par NATO, valsts drošību un faktoriem, kas to ietekmē.

Nometnē notika lekcijas, semināri un diskusijas par Latvijas ceļu uz NATO, kā arī par ekonomiskiem, politiskiem un sociāliem jautājumiem, kas gan tieši, gan netieši saistīti ar valsts drošību. Nometnes nosaukums "NATO vasara 2001" visai skaidri liek saprast, ka pasākuma pamattēma būs NATO, valsts drošība un militārā aizsardzība. Bet, kā uzsvēra nometnes vadītājs Mārtiņš Mūrnieks, šī pasākuma mērķis ir paraudzīties uz drošības jautājumiem plašāk, ārpus tradicionālās izpratnes par valsts drošību, kas līdz šim galvenokārt saistīta ar militāro spēku. Blakus lekcijām par NATO, Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Zemessardzi un Latvijas drošības sistēmām, kas cieši saistītas ar militārajiem jautājumiem, nometnē runāts arī par Latvijas tēlu pasaulē, žurnālistu darbu starptautiskajās institūcijās un konfliktu reģionos, demokrātiju un sabiedrības drošību, informācijas tehnoloģijām un Latvijas ekonomikas perspektīvām nākotnē.

Vairāku dienu laikā nometni apmeklēja un ar priekšlasījumiem uzstājās kopumā 26 lektori — augsta līmeņa politiķi, ierēdņi, militārpersonas un citi dažādu nozaru speciālisti. Lektoru vidū bija aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, NBS komandieris Raimonds Graube, Saeimas deputāti Valdis Birkavs un Boriss Cilēvičs, Latvijas vēstnieks NATO Imants Lieģis, Valsts protokola vadītājs Artis Bērtulis, Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš, Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš, vēsturniece Ilga Kreituse, politologs Artis Pabriks un citi.

Sadarbojoties ar vietējo Zemessardzi, nometnes dalībniekiem bija iespēja pārbaudīt arī savu fizisko sagatavotību šķēršļu joslā un izmēģināt spēkus, šaujot mērķī. Jauniešiem bija arī izdevība piedalīties NATO rīkotajā konkursā par emblēmas izveidošanu "Partnerattiecības mieram" programmai. Labākais no nometnes laikā radītajiem darbiem septembrī ceļos uz Briseli, kur sacentīsies ar citu valstu jauniešu veidotajām emblēmām.

"NATO vasara 2001" bija jau otrā LTJK organizētā izglītojošā nometne jauniešiem. Pirmā "NATO vasara" norisinājās pirms gada Smiltenē. Kā "LV" pastāstīja Dagnija Stuķēna, līdzīgs pasākums, lai izglītotu jauniešus par drošības jautājumiem un NATO, iecerēts arī nākamgad. Iespējams, ka tā būs starptautiska nometne, kurā piedalīties tiks aicināti arī jaunieši no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas, kā arī no vairākām Skandināvijas valstīm, kur ar līdzīgām NATO atbalstošām sabiedriskajām organizācijām LTJK un LATO jau izveidojušies cieši kontakti.

Artis Nīgals, "LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!