• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Vācijas kopintereses : tautas labklājība un sociālais nodrošinājums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.1995., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/53082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"LV" dokumentu rādītājs "a"

Vēl šajā numurā

27.05.1995., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Vācijas kopintereses : tautas labklājība un sociālais nodrošinājums

Aizvakar, 25.maijā, Rīgā ieradās Vācijas darba un sociālo lietu ministrs Dr. Norberts Blūms.

Ministru pavadīja Marita Blūma, Dr. Gisela Babele, Vācijas Bundestāga deputāte, Gerda Haselfelde, Vācijas Bundestāga deputāte, Juliuss Louvens, Vācijas Bundestāga deputāts, Jozefs Hekens, Ministru padomes ministru biroja vadītājs, Dr. Peters Pompe, valdības direktors, referāta vadītājs, Margota Kēniga, Dr. Blūma privātsekretāre.

Uzziņa. Norberts Blūms dzimis 1935.gadā. Studējis filozofiju, ģermānistiku, vēsturi, teoloģiju, ieguvis zinātnisko grādu filozofijā; ir katoliskās Darba ņēmēju kustības biedrs. No 1966. līdz 1968.gadam bijis žurnāla "Sozialen Ordnung" redaktors, pēc tam — līdz 1975.gadam vadīja Vācijas Kristīgi demokrātiskās darba ņēmēju apvienības sociālo komiteju, bet kopš 1976.gada ir augstskolas pasniedzējs Maincā. No 1980. līdz 1981.gadam parlamentā vadījis Kristīgi demokrātiskās apvienības un Kristīgi sociālās apvienības kopīgo frakciju.

Dr. Norberts Blūms jau divpadsmit gadus ir Vācijas darba un sociālo lietu ministrs. Viņš Vācijā ieviesa sociālās nodrošināšanas sistēmu, kas gādā par iedzīvotāju sociālo aprūpi vecumdienās.

No Vācijas pieredzes Latvijas valdības locekļi un speciālisti ir guvuši zināšanas par apdrošināšanas likumdošanu un tās ekspertīzi, vācu pieredze arī izmantota, sagatavojot likumu par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību.

Ar Vācijas Darba un sociālo lietu ministrijas atbalstu, kā informēja Latvijas Republikas Labklājības ministrijas preses dienests, notikušas Latvijas sociālo darbinieku apmācības gan Vācijā, gan Latvijā, noslēgts sadarbības līgums ar vācu protezēšanas firmu "Otto Bock"; noslēgts līgums par viesstrādniekiem, kas ik gadu dod iespēju 400 Latvijas darba meklētājiem strādāt legālu darbu Vācijā. Īpaši jāuzsver, ka 1992.gadā Jūrmalā, Ķemeros, izveidotais Republikas rehabilitācijas centrs arī ir tapis ar Vācijas Darba un sociālo lietu ministrijas lielu atbalstu.

Dr. Norberta Blūma vizītes mērķis ir turpināt risināt invalīdu rehabilitācijas jautājumus, apspriesties par starpvalstu līgumu sociālajā apdrošināšanā, proti, par pensiju eksportu saviem pilsoņiem, kuri dzīvo otras valsts teritorijā.

Tūlīt pēc ierašanās uzturēšanās mītnē viesnīcā de Rome Dr.Norberts Blūms rīkoja preses konferenci.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, ministrs pastāstīja, ka vizītes mērķis ir dot ieguldījumu sociālajai attīstībai Latvijā, kā arī izdarīt secinājumus, vai šeit ieguldītie līdzekļi kalpo iecerētajiem mērķiem. "Mums ir svarīgi redzēt," teica Dr. Norberts Blūms, "kā mūsu nauda nonāk līdz nabadzībā un trūkumā esošajiem cilvēkiem; nauda ir sekundāra lieta, primārais — noskaidrot, kur un kādā veidā veikt ieguldījumus."

"Latvijas Vēstneša" žurnālista jautāts, kādi ir ministra pirmie iespaidi Rīgā, Dr. Norberts Blūms sacīja:

— Pirmais iespaids, ka šeit ir draudzīgi cilvēki. Rīga ir pilsēta ar senu vēsturi, un tā kā latvieši pieder pie Eiropas senajām lielas kultūras tautām, tāpēc manu vizīti pavada arī liels respekts pret Latvijas kultūras identitāti.

Savas vizītes pirmajā dienā Vācijas darba un sociālo lietu ministrs apskatīja Rīgas vecpilsētu, noklausījās ērģeļmūzikas koncertu Rīgas Domā, devās ekskursijā pa Rīgu, īpašu interesi izrādot par Rīgas pili, Ģildi un jūgendstila ēkām mūsu galvaspilsētas ielās.

Pēcpusdienā Dr. Norberts Blūms tikās ar Latvijas labklājības ministru Andri Bērziņu, sociālo lietu valsts ministru Vladimiru Makarovu, veselības aizsardzības valsts ministru Pēteri Apini, Latvijas Invalīdu biedrības valdes priekšsēdētāju Ivaru Daugaviņu, Saeimas deputātiem un Labklājības ministrijas darbiniekiem.

Vakar no rīta Vācijas ministram bija saruna ar Latvijas ārlietu ministru Valdi Birkavu, labklājības ministru Andri Bērziņu un valsts ministru Jāni Riteni. Pēc tam Dr. N.Blūms piedalījās jaunās, modernās Rehabilitācijas centra nodaļas iesvētīšanā Dubultos.

Vizītes noslēguma preses konferencē Latvijas labklājības ministrs Andris Bērziņš, Vācijas darba un sociālo lietu ministrs Dr. Norberts Blūms un Rehabilitācijas centra "Dubulti" direktore Regīna Simsone informēja par vizītes gaitā apspriestajiem jautājumiem.

Vairis Ozols,

"LV" nozares redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Vakar, 26. maijā, arī Latvijas ārlietu ministrs tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas darba un sociālo lietu ministru Norbertu Blūmu. V.Birkavs pateicās Vācijas pusei par līdzšinējo sniegto atbalstu, īpaši par ieguldījumu Valsts rehabilitācijas centra izveidē. Abas puses apsprieda iespēju atvieglot Vācijas armijā dienējušo karavīru pensiju piešķiršanai nepieciešamo invaliditātes noteikšanas procedūru. ĀM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!