• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Francijas kodolizmēģinājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.1995., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52747

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

EIROPAS ENERĢĒTIKAS HARTAS NOLĪGUMS

Vēl šajā numurā

30.09.1995., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vēstniecību ziņas

Par Francijas kodolizmēģinājumiem

Jau sen Francijas valdība ir ieguvusi zinātnisku pārliecību, ka pazemes izmēģinājumi, kurus uzsākusi un turpinās Francija, neatstāj iespaidu uz apkārtējo vidi. Rūpējoties par informētību un atklātumu šajā jautājumā, Francijas valdība uzskata, ka tas nāktu tikai par labu, ja starptautiskas zinātnieku misijas brauktu veikt jaunus pētījumus un pārbaudītu slēdzienus, pie kuriem ir nonākuši franču vai ārvalstu eksperti, kas pagātnē ir jau brīvi veikuši pētījumus izmēģinājumu centros.

Tā paredzētas divu veidu misijas:

1) Pirmā tipa misiju mērķis ir uzsākt no jauna atolu radioloģiskās un ģeoloģiskās situācijas izvērtēšanu pēc pašlaik notiekošās pēdējās izmēģinājumu kampaņas un veikt ilglaicīgus pētījumus:

a) De Šareta kungs, ārlietu ministrs, 8.augustā adresēja vēstuli Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras ģenerāldirektoram, lai viņam izteiktu Francijas valdības vēlmi uzticēt aģentūrai noorganizēt starptautisku misiju, kas pārbaudītu franču izmēģinājumu radioloģiskos aspektus. Pašlaik notiek konsultācijas, lai precizētu šīs misijas detaļas;

b) Ar nolūku noorganizēt starptautisku misiju par kodolizmēģinājumu nekaitīgo ietekmi uz atolu stabilitāti un hidroģeoloģiju ministrs tāpat adresējis 1995.gada 14.septembrī vēstuli profesoram Šarlam Ferhērstam, Mineapolises universitātes klinšu mehānikas pasniedzējam un kalnrūpniecības inženierim, kurš ir eksperts ar starptautisku reputāciju un pašlaik ir Starptautiskās klinšu mehānikas sabiedrības prezidents.

2) Neatkarīgi no šīm starptautiskajām misijām franču Polinēzijā strādā Eiropas Savienības Komisijas eksperti. Šī misija ir atbilde uz ielūgumu, kuru ārlietu ministrs formulējis vēstulē Santēra kungam, Komisijas priekšsēdētājam. Tās mērķis ir pārbaudīt franču iekārtas, kas mēra radioaktivitātes līmeni zonā, atbilstoši CEEA (Eiropas Atomenerģētikas kopienas) līguma 35.pantam. Šī misija norit pašlaik un tika uzņemta Mururoa atolā 22.septembrī.

3) Un visbeidzot, būtu vietā atgādināt, ka Godfrēna kungs, Francijas kooperācijas ministrs, ir izteicis priekšlikumu Klusā okeāna Dienvidu foruma norises laikā (Pormoresbijā, 18.septembrī) pārveidot pēc pēdējās franču kodolizmēģinājumu kampaņas Mururoa pētījumu centru par civilu zinātnes centru, kas būtu atvērts starptautiskām sadarbības un pētījumu aktivitātēm, kas ļautu novērtēt milzīgo zinātnisko kapitālu, kuru uzkrājusi Francija dažādās jomās, un dotu iespēju to izmantot starptautiskai kopienai, it īpaši Klusā okeāna dienvidu valstīm.

Francijas Republikas vēstniecības preses dienests

1995.gada 27.septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!