• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 24. decembra sēdē(turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.1996., Nr. 228/230 https://www.vestnesis.lv/ta/id/52655

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojums

Vēl šajā numurā

28.12.1996., Nr. 228/230

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 24.decembra sēdē

Turpinājums no 1. lpp.

Akceptēts MK rīkojums “Par Spirta monopola pārvaldes reorganizāciju”. Tas paredz ar 1997.gada 1.janvāri reorganizēt Spirta monopola pārvaldi, tās vietā izveidot Akcizēto preču pārvaldi, kas būs Spirta monopola pārvaldes tiesību un saistību pārņēmēja.

Akceptēts Akcizēto preču pārvaldes nolikums. Pārvalde savas kompetences ietevaros uzraudzīs un kontrolēs, kā tiek ievēroti ar akcīzes nodokli apliekamo preču — alkohola, tabakas, dārgmetālu un dārgakmeņu — apriti regulējošie normatīvie akti. Pārvalde izsniegs speciālas atļaujas (licences) uzņēmējdarbībai, kas saistīta ar akcīzes preču apriti.

Akceptēti noteikumi “Par darba samaksas sistēmu Akcizēto preču pārvaldes darbiniekiem”. Pārvaldes darbiniekiem mēneša amatalgu nosaka atbilstoši ieņemamajam amatam, papildus mēneša amatalgai var noteikt piemaksas par papildu darbu līdz 50 procentiem no mēneša amatalgas vai stundas tarifa likmes, kas noteikta darbiniekam, kurš izpilda minētos papildu darbus.

Valdība akceptēja Akcizēto preču padomes nolikumu, kurš nosaka padomes darbības mērķus — izstrādāt priekšlikumus tādai ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites valsts politikas īstenošanai, kura aizsargā valsts ekonomiskās intereses, kā arī sekmē vietējo izejvielu izmantošanu ražošanā u.c. Ministru kabinets apstiprināja Akcizēto preču padomes sastāvu, par padomes priekšsēdētāju iecelts 6.Saeimas deputāts Leonards Teniss, par priekšsēdētāja vietnieku Finansu ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Vītols.

Sakarā ar Spirta monopola pārvaldes reorganizāciju un Akcizēto preču pārvaldes izveidošanu valdība akceptēja grozījumu projektu Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā, kā arī grozījumus MK noteikumos: “Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu”, “Par atsevišķu uzņēmējdarbības veidu licencēšanu”, “Tabakas izstrādājumu marķēšanas, pārvadāšanas, uzglabāšanas un realizācijas noteikumi”, “Par preču un citu priekšmetu tranzītu Latvijas Republikas teritorijā”, “Par kārtību, kādā tiek izsniegtas licences uzņēmējdarbībai ar degvielu” un “Par preču pavadzīmes–rēķina lietošanas un noformēšanas kārtību”. Minētie noteikumi stājas spēkā ar 1997.gada 1.janvāri.

MK uzklausīja informāciju, ko sniedza komisijas priekšsēdētājs J.Kalviņš, par Skrundas radiolokācijas stacijas pagaidu lietošanā nodotās zemes nomas maksas līdzekļu izlietojumu, jo minētajai komisijai jāsniedz pārskats divas reizes gadā.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus “Par kārtību, kādā pārbaudāmas un reģistrējamas no Krievijas Federācijas Bruņotajiem spēkiem atvaļinātās militārpersonas un viņu ģimenes locekļi un izsniedzamas termiņuzturēšanās atļaujas”. Noteikumi nosaka, ka no KF Bruņotajiem spēkiem pēc 1992.gada 28.janvāra atvaļinātās militārpersonas, kuru sarakstu ir iesniegusi Krievijas puse, PID tiks reģistrētas līdz šī gada 30.decembrim. (19 personu uzturēšanās termiņatļaujas tiks pagarinātas līdz 1997.gada 15.maijam.) PID līdz 1997.gada 15.februārim veic Krievijas puses iesniegtā saraksta ekspertīzi par uzrādītajām pēc 1992.gada 28.janvāra no KFBS atvaļinātajām militārpersonām un viņu ģimenes locekļiem, kuri pretendē uz pastāvīgu palikšanu LR.

Valdība akceptēja MK noteikumus “Par pašvaldību izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku atalgojuma un sociālā nodokļa finansējumu no Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondā paredzētajām mērķdotācijām”. Noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldības saņem mērķdotāciju no Pašvaldību finansu izlīdzināšanas fonda pašvaldību pamata, vispārējās, speciālās un pašvaldību arodizglītību iestāžu, kā arī Kultūras ministrijas pārziņā esošo mākslas un mūzikas skolu pedagoģisko darbinieku atalgojuma un sociālā nodokļa maksājumiem. Noteikta mērķdotācijas izlietojuma kontrole un minimālie normatīvi izglītības iestāžu uzturēšanai, veicot pašvaldību savstarpējos norēķinus saskaņā ar likumu “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1997. gadā”. Pašvaldību pirmsskolas izglītības iestāžu, pamata un vispārējās izglītības iestāžu pirmsskolas pedagoģisko darbinieku darba samaksu nodrošina pašvaldības, kuru administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgās izglītības iestādes.

Akceptēti grozījumi MK 1995.gada 14.marta noteikumos nr.51 “Par darba samaksu no budžeta finansējamo iestāžu pedagoģiskajiem darbiniekiem”.

Ministru kabinets konceptuāli akceptēja Latvijas piedalīšanos pasaules izstādē “EXPO 2000”, kura notiks Vācijas pilsētā Hanoverē 2000.gadā no 1.jūlija līdz 31.oktobrim. Ekonomikas ministrijai uzdots līdz 1997.gada 1.februārim sagatavot priekšlikumus par darba grupas sastāvu sagatavošanās darbu koordinēšanai.

Ar MK rīkojumu nolemts pārdot valsts kapitāla daļas statūtsabiedrībā Latvijas–Zviedrijas–Somijas kopuzņēmumā “Latvijas mobilais telefons” (LMT) SIA, izņemot — valsts kapitāla daļu, kuras turētāji ir valsts a/s “Latvijas radio un televīzijas centrs” un valsts kapitāla daļu (5 procentu apmērā no pamatkapitāla), kuras turētājs ir privatizējamā valsts a/s “VEF”. Noteikts, ka līdz 30 procentiem no līdzekļiem, kas iegūti, pārdodot minētās statūtsabiedrības valsts kapitāla daļas, ieskaitīt valsts īpašuma privatizācijas fondā, izmantojami privatizējamās valsts a/s “VEF” sanācijai.

Ar MK rīkojumu noteikts, ka ar 1997.gada 1.janvāri visi a/s “Latvijas Kredītbanka” no valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļiem izsniegtie aizdevumi tiek nodoti apkalpošanai un uzraudzībai valsts a/s “Latvijas Hipotēku un zemes banka” ar visām šo aizdevumu atgūšanas tiesībām. Valsts a/s “Latvijas Hipotēku un zemes banka” ir tiesīga izmantot tai nodoto a/s “Latvijas Kredītbanka” no valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļiem izsniegto aizdevumu atgūtos līdzekļus hipotekāro aizdevumu sistēmas attīstības stimulēšanai, ilgtermiņa kredītresursu veidošanai un bankas pamatkapitāla palielināšanai.

MK akceptēja nosūtīšanai Saeimā izskatīšanai steidzamības kārtībā grozījumu Reliģisko organizāciju likumā, kas paredz pagarināt reliģisko organizāciju pārreģistrācijas termiņu līdz 1997.gada 30.jūnijam.

Satversmes 81.panta kārtībā akceptēti grozījumi MK 1996.gada 6.augusta noteikumos nr.300 “Par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu”. Grozījumi nosaka, ka noteikumi stāsies spēkā ar 1997.gada 1.maiju. Grozījumi izdarīti MK 1996.gada 11.jūnija noteikumos nr.204 “Par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas prēmijām un apdrošinātāja atbildības limitiem”, kas nosaka, ka tie stāsies spēkā ar 1997.gada 1.maiju.

Sakarā ar to, ka no 1996.gada 1.janvāra pensijas aprēķina atkarībā no sociāli apdrošinātās personas pensiju kapitāla lieluma, ko veido šīs personas personīgajā kontā reģistrēto apdrošināšanas iemaksu summa, un laika posma, par kuru no pensijas piešķiršanas gada tiek plānota vecuma pensijas izmaksa, MK akceptēja noteikumus “Par 1997.gadā vecuma pensijas aprēķināšanai piemērojamo plānoto izmaksas laika periodu”. Piešķirot pensiju 1997.gadā, pensijas aprēķināšanai izmantojamas pensijas izmaksas laika periods 60 gadu vecumā — 18,13 gadi.

Akceptēti noteikumi “Par mēneša neapliekamā minimuma apmēru, aprēķinot iedzīvotāju ienākuma nodokli”. No 1997.gada 1.janvāra tas tiek noteikts 21 lata apmērā. Darba alga un citas izmaksas par darbu vai cita veida darbību līdz 1996.gada 31.decembrim, kas izmaksātas pēc 1996.gada 31.decembra, apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot tāda apmēra mēneša neapliekamo minimumu, kāds bija spēkā līdz 1996.gada 31.decembrim.

Lai arī turpmāk nodrošinātu piemaksas policijas un iekšlietu iestāžu darbiniekiem, saistītiem ar organizētās noziedzības apkarošanu, valdība akceptēja grozījumus MK noteikumos nr.190 “Par grozījumiem MK 1991.gada 24.decembra lēmumā nr.373”.

Ministru kabinets akceptēja “Veselības aprūpes finansēšanas noteikumus”. Noteikumi nosaka iedzīvotāju veselības aprūpes finansēšanas kārtību, ārstniecības pakalpojumu veidus un apjomu, kuri paredzētajā daudzumā tiek apmaksāti no valsts pamatbudžeta un valsts speciālā veselības aprūpes budžeta un pakalpojuma saņēmēja līdzekļiem. Noteikumi stāsies spēkā ar 1997.gada 1.janvāri un darbosies līdz likuma “Par valsts obligāto veselības apdrošināšanu” spēkā stāšanās laikam.

Satversmes 81.panta kārtībā tika pieņemti noteikumi “Par Dānijas Karalistes pavalstnieku bezvīzu ieceļošanas kārtību Latvijas Republikā”. Tie stāsies spēkā ar 1997.gada 1.janvāri.

Ministru kabinets akceptēja grozījumus MK 1996.gada 5.novembra noteikumos nr.425 “Grozījumi MK 1994.gada 5.aprīļa noteikumos nr.90 “Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā”. Grozījumi nosaka, ka noteikumi stāsies spēkā ar 1997.gada 1.aprīli. Lai sagatavotu grozījumus tiesību aktos par invalīdu sociālo aizsardzību, ar MK rīkojumu izveidota darba grupa Labklājības ministrijas Sociālās palīdzības departamenta direktora vietnieces Baibas Baltiņas vadībā.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!