• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: (turpinajums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.1998., Nr. 355/356 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vienotai pasta adreses rakstībai

Vēl šajā numurā

01.12.1998., Nr. 355/356

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— uzrunājot Brīvo arodbiedrību

savienības 4. kongresu

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darbība šodien ir labs priekšnoteikums Latvijas arodbiedrību turpmākajai attīstībai, kā arī Latvijas darba ņēmēju tiesību aizsardzībai laikā, kad Latvijā strauji noris ekonomiskās attīstības un saimniecības pārstrukturēšanas procesi, kad Latvija realizē savu prioritāti kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti, kad Latvija ir iekļāvusies pasaules ekonomiskajā sistēmā un kļuvusi par Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībnieci.

Šis laiks no mums visiem prasa spēku mobilizāciju, lai nodrošinātu pozitīvās attīstības tempu saglabāšanu. Katrai nozarei jāizvērtē sava nākotne, jāapliecina sevi ekonomiski un jāapliecina sevi arī finansiāli. Tikai no katras nozares spējas iesaistīties tirgū būs atkarīga tās attīstība.

Mēs šodien varam lepoties ar to, kas panākts Latvijā, bet nedrīkstam ieslīgt apmierinātībā ar sasniegto.

Lai nodrošinātu sekmīgu un ilgtspējīgu Latvijas tautsaimniecības attīstību, vispirms nepieciešams panākt, lai Latvijas ekonomika spētu izturēt konkurences spiedienu. Tas nozīmē, ka Latvijas uzņēmumiem ir jābūt konkurētspējīgiem pasaules ekonomiskajā telpā. Latvijas iedzīvotājiem jāspēj konkurēt ar sava darba kvalitāti un izglītību. Un, ja mēs runājam par Eiropas Savienību, tad šajās dienās pirmais jautājums Latvijai, cik Latvija šobrīd ir konkurētspējīga tirgū gan Eiropā, gan ārpus Eiropas.

Arodbiedrības vienmēr ir atradušās starp diviem būtiskiem poliem — visas tautsaimniecības attīstību un strādājošo stāvokli šajā dinamiskajā procesā. Ņemot vērā valsts ekonomisko situāciju, arodbiedrībām jāatrod veidi, kā īstenot to biedru un arī citu strādājošo aizstāvību. Arī valsts institūcijām ir nepieciešams partneris, kurš var pārstāvēt darba ņēmējus un viņu intereses.

Mums vēl ir daudz darāmā, lai izveidotu civilizētas saimnieciskās attiecības starp darba devējiem un ņēmējiem, jo sevišķi tas attiecas uz tiem darba ņēmējiem, kuri nav šodien iesaistījušies arodbiedrībās.

Tāpēc plašāk jārunā par arodbiedrību darbu, par arodbiedrības darbības principiem un par arodbiedrības iespējām, lai katrs Latvijas strādājošais zinātu par savām tiesībām un iespējām, ko sniedz dalība šajā organizācijā. Jāapsver arī nepieciešamība pārskatīt likumu "Par arodbiedrībām". Precizētas un šodienas situācijai atbilstošas likuma normas radītu iespēju konstruktīvākai Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darbībai nākotnē.

Es, protams, nepieskāros daudziem konkrētiem jautājumiem un neesmu arī tiesīgs jūsu vietā spriest un lemt par tiem sasāpējušajiem jautājumiem, par tām problēmām, kas ir šodien mūsu strādājošo vidū. Es ļoti ceru šajā kongresā izdzirdēt, kā jūtas šodien strādājošais un kā jūtas šodien arodbiedrības biedrs.

Novēlu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai sekmīgi turpināt iesākto darbu, to pilnveidot, lai spētu aizstāvēt ikviena sava biedra un arī citu strādājošo intereses un tiesības šodien un arī nākotnē. Veiksmīgu kongresa darbu!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!