• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Lai esam kā upe, kas dzīvībā tecēt neapstājas un neizsīkst". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.1998., Nr. 388/399 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai katrā dvēselē gaisma nāk

Vēl šajā numurā

30.12.1998., Nr. 388/399

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Lai esam kā upe, kas dzīvībā tecēt neapstājas un neizsīkst"

Andrejs Eglītis, šais četros mēnešos

kopš atgriešanās mājās, uzrunājot jaunatni —

ar dzejas vārdu, ar dziesmu un savu klātesamību

Tas bija šī, aizejošā gada 13. augusts, kad dzejnieks Andrejs Eglītis pēc vairāk nekā pusgadsimtu ilgās trimdas atgriezās mājās. Un kopš tās dienas viņš tā mazliet svin katra mēneša 13. datumu — ar atskatu uz darītajiem darbiem un satiktajiem cilvēkiem, ar domu par rītdienu.

Decembrī lielu svētku dienu dzejniekam bija sagādājusi Raiņa Tukuma vidusskola, kur Adventes sveču gaismā izskanēja koncerts, kam varētu dot nosaukumu "Andreja Eglīša dzeja, Ilzes Arnes mūzika". Raiņa vidusskolas koris, vīru koris "Ķekava" un Rīgas mūzikas internātskolas koris un solisti dziedāja Ilzes Arnes dziesmas un kantātes ar Andreja Eglīša dzeju.

Vaicāta, kā šis krāšņais skaņdarbu pūrs krājies, komponiste atteic:

— Savulaik Romualds Kalsons kolēģiem par mani esot teicis: "Viņa izvēlas tikai labu un ļoti labu dzeju." Ja tā, tad jau Andreja Eglīša dzeja nevarēja palikt nepamanīta. Lai gan sastapšanās ar to, tāpat kā daudziem manā paaudzē, iznāca pavēlu, ja neskaita kantāti "Dievs, Tava zeme deg!", ko Komponistu savienībā ierakstā bija iespējams noklausīties. No dzejoļiem vēl pirms Atmodas izlasīju "Audiet mani karogā sarkanbaltisarkanā". Toreiz tam bija "aizliegtā augļa" garša, man to kāds iedeva rokrakstā. Pirms 1993. gada lielajiem Dziesmu svētkiem izsludinātajā kora dziesmu konkursā jau piedalījos ar Andreja Eglīša dzejas iedvesmoto kompozīciju "Zem viena Jāņu vainaga", kas tika uzņemta arī svētku repertuārā.

Tā nu iznācis, ka tieši Andreja Eglīša dzeja izvedusi Ilzi Arni lielajā Dziesmu svētku estrādē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!