• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekas Latvijas un Igaunijas finansu ministri Tiekas Baltijas valstu ģenerālprokuratūru pārstāvji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.1998., Nr. 26/27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51168

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vizītē Sahas Republikas premjerministrs

Vēl šajā numurā

30.01.1998., Nr. 26/27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekas Latvijas un Igaunijas finansu ministri

Vakar, 29.oktobrī, Rīgā sākās Igaunijas un Latvijas Finansu ministriju delegāciju oficiālās sarunas.

Latvijas finansu ministrs Roberts Zīle izteicis gandarījumu par pirmo oficiālo Igaunijas finansu ministra vizīti Latvijā, kuras laikā sākta vispusīga, reāla un nepastarpināta abu valstu ministriju sadarbība.

“Svarīgākais, kas šajās dienās notiek, ir tieša informācijas apmaiņa. Tikai viens piemērs — pēc šīsdienas sarunām ir pilnīgi skaidrs, piemēram, tas, ka budžetu izdevumu struktūra abās valstīs ir pietiekami atšķirīga un salīdzinājums, cik procentu no kopprodukta Igaunija vai Latvija tērē vienai vai otrai nozarei, nav īsti korekts,” teica Latvijas finansu ministrs Roberts Zīle.

Atsevišķās sarunās finansu ministri Roberts Zīle un Marts Opmans pārrunājuši budžeta veidošanas un ar budžeta pieņemšanu saistītos likumdošanas jautājumus, kā arī Igaunijas Stabilizācijas fonda pieredzi. Latvijas finansu ministrs jau pagājušā gada beigās izteicās par līdzīga fonda veidošanas iespēju arī Latvijā.

Pārrunāta Latvijas un Igaunijas atšķirīgā ekonomisko zonu veidošanas politika. Ministru sarunā skartas arī valsts ārējā parāda apjoma un tekošā konta deficīta situācijas abās valstīs. Bez tam panākta vienošanās par vairāku tehnisku muitas problēmu risinājumu, kas varētu atvieglot situāciju atsevišķos Latvijas un Igaunijas robežpunktos.

Darba vizītes pirmajā dienā delegācijas strādāja trijās grupās, kuru galvenais darba rezultāts ir panāktā vienošanās par aktīvāku sadarbību un informācijas apmaiņu turpmāk.

Darba grupās galvenā uzmanība veltīta ekonomiskās un finansiālās situācijas analīzei, salīdzinot abas valstis, Igaunijas un Latvijas Finansu ministriju struktūrai un funkcijām, kā arī likumdošanas atškīrībām. Īpaša vērība bija pievērsta darbam, kas saistīts ar abu valstu integrāciju Eiropas Savienībā. Igaunijas Finansu ministrijas pārstāvji informēja, ka lēmums par Igaunijas uzņemšanu ES pirmajā kārtā jau tagad prasa atvēlēt ievērojami lielākus valsts budžeta līdzekļus tieši integrācijas procesa nodrošināšanai. Panākta vienošanās, ka abu valstu Finansu ministrijas turpmāk aktivizēs informācijas apmaiņu par integrāciju ES, lai maksimāli izvairītos no kļūdām, tādējādi ietaupot arī finansu resursus.

FM informācijas dienests

Tiekas Baltijas valstu ģenerālprokuratūru pārstāvji

Vakar, 29. janvārī, Latvijā ieradās Lietuvas un Igaunijas ģenerālprokuratūru pārstāvji, kā arī Igaunijas ģenerālprokurors Indreks Mēlaks. Kopā ar Latvijas kolēģiem viņi strādā pie projekta par mācību centra izveidošanu visu triju valstu prokuroriem.

Latvijas ģenrālprokurors Jānis Skrastiņš un Indreks Mēlaks apsprieda noziedzības aktivitātes abās valstīs, jautājumus, kas saistīti ar prokuroru darbību, grozījumus abu valstu likumdošanā, kā arī vienošanās procesu. Šis jauninājums likumdošanā ļauj padarīt izmeklēšanu un iztiesāšanu ātrāku un valstij daudz lētāku. Tas būtiski tuvina spriedumu nozieguma izdarīšanas brīdim.

Igaunijas likumdošanā jau ieviesti atsevišķi vienošanās procesa elementi. Pēc Indreka Mēlaka vārdiem, Igaunijā šis jauninājums veiksmīgi apgūts un devis pozitīvus rezultātus, saīsinot izmeklēšanas un iztiesāšanas termiņus. Tas guvis gan prokuroru, gan tiesnešu atbalstu.

Kopš Latvijas valdība nolēmusi atgriezties pie kriminālprocesa koncepcijas problēmām, tai būs jāizlemj arī jautājums par vienošanās procesa iestrādāšanu topošajā Latvijas kriminālprocesā. Tādēļ Igaunijas pieredze mums ir ļoti interesanta un vērtīga.

Dzintra Šubrovska,

ķenerālprokuratūras

preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!