• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Uzņēmējs nedrīkst būt tikai ņēmējs". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1998., Nr. 381/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents:

Vēl šajā numurā

22.12.1998., Nr. 381/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMĀCIJA

"Uzņēmējs nedrīkst būt tikai ņēmējs"

Pasniegtas a.s. "Grindeks" un Latvijas Zinātņu akadēmijas

gada balvas un prēmijas zinātnē

Sestdien, 19. decembrī, Dailes teātrī pirmo reizi tika pasniegtas publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" un Latvijas Zinātņu akadēmijas gada balvas un prēmijas zinātnē. Zinātniekus, akciju sabiedrības "Grindeks" darbiniekus, visus klātesošos uzrunāja akadēmiķis, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, gada balvu un prēmiju piešķiršanas komisijas līdzpriekšsēdētājs Jānis Stradiņš :

— Mēs pulcējamies Dailes teātrī akciju sabiedrības "Grindeks" gadadienā. Tas ir gada noslēgums, Adventes laiks, Ziemassvētku laiks, vecgada laiks, kad visi atskatāmies uz aizvadīto un ieskatāmies nākotnē sagaidāmajā.

Šis gads ne Latvijai, ne katram no mums nav bijis viegls ne ekonomiskā, ne morālā, ne politiskā ziņā. Tādēļ jo svarīgi, ka domājam ne tikai par acumirkļa grūtībām, bet arī par nepārejošām vērtībām. Šādas vērtības, cita starpā, dod arī zinātne. Un tieši šādi Latvijas Zinātņu akadēmija vērtē firmas "Grindeks" ierosmi iedibināt zinātnes balvas.

Zinātne, zinātnieku devums lielā mērā ir bijis pašas firmas "Grindeks", kādreizējās Latvijas Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūta Eksperimentālās rūpnīcas, veidošanās un panākumu pamatā. Lai atceramies akadēmiķa Solomona Hillera ieguldījumu pretvēža preparāta ftorafūra radīšanā, daudzus citus oriģinālus vai Rīgā resintezētus preparātus, kas nodrošināja firmas reputāciju un augšupeju. Taču zinātne nav tikai izgudrojumi, tehnikas inovācija. Tā ir arī nacionālās kultūras pamats un fundamentālu atziņu avots. Zinātnei Latvijā pašreiz klājas grūti. Ir sabrukušas daudzas zinātnieku skolas. Zinātnes finansējuma daļa ir viszemākā postkomunistiskajās Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs. Tādēļ katra palīdzība no malas, no sabiedrības ir būtiska ne tikai materiālā, bet jo īpaši morālā ziņā.

Mēs priecājamies, ka šovakar Latvijā atdzimst mecenātisma tradīcijas, ko kādreiz aizsāka Krišjānis Valdemārs, Fricis Brīvzemnieks, Kristaps Morbergs, Rīgas Latviešu biedrības ļaudis, Augusts Dombrovskis un daudzi citi. Un mēs esam gandarīti, ka modernajā Latvijā celmlauzis šajā ziņā ir firma "Grindeks" un tās valdes priekšsēdētājs, mūsu Zinātņu akadēmijas goda loceklis Valdis Jākobsons, kuram pieder ideja un ierosme. Mēs esam gandarīti, ka jūs neesat aizmirsuši savas saknes, savu "alma mater" — Latvijas Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūtu, no kurām, kā es jau teicu, ir izaugusi šī firma. Esmu pārliecināts, ka nākotnē firma atkal balstīsies uz Latviju, uz vietējo zinātnieku devumu, un zinātne savu parādu atdos. Bet īpaši gribētu pateikties akciju sabiedrībai "Grindeks" un visiem tās darbiniekiem, ka esat izšķīrušies par mecenātismu nevis plaukuma laikā, nevis ievu laikā, kad, kā saka, peldas taukos, bet pašiem grūtās dienās. Jo ekonomiskās krīzes dēļ ražošana bija jāsašaurina un ienākumi nav bijuši tik bagāti. Mēs apzināmies, ka šī nauda ir jūsu sarūpēta, un tāpēc pateicamies katram no jums, "Grindeks" darbinieki.

Darbu autori tiks raksturoti atsevišķi, tomēr gribu atzīmēt, ka Marģers Līdaks ir daudzu pretvēža preparātu sintēzes un tehnoloģijas autors. Ka Saulvedis Cimermanis ir ievērojams etnogrāfs, " Letonikas" programmas aktīvs virzītājs un veco zvejas paņēmienu un zvejas rīku izdibinātājs. Ka Uldis Ulmanis ir veicis nopietnus pētījumus šogad slēgtajā Salaspils kodolreaktorā. Visi trīs pazīstamie Latvijas zinātnieki saņem balvas par mūža devumu Latvijas zinātnē.

Mūs iepriecina, ka, neraugoties uz visām grūtībām un zinātnes pašreiz ne pārāk augsto prestižu sabiedrībā un varas struktūrās, ienāk arī jauni pētījumi ķīmijā, datorzinībās, modernajā bioloģijā, ekonomikā un citās nozarēs. Jūs tos redzēsit. Un visi tie ir civilizētas, pārtikušas, izglītotas XXI gadsimta Latvijas, varētu sacīt, nākotnes ķīla. Visus šos darbus, par kuriem mēs runāsim, izraudzījās Zinātņu akadēmijas un "Grindeks" žūrijas komisija no vairāk nekā 20 iesniegtajiem pretendentiem. Tātad mums tomēr ir rezerve, mums ir jaunu zinātnieku potenciāls. Tie ir jāatbalsta sabiedrībai, mums pašiem, negaidot atbalstu no Eiropas Savienības. Jo konkurence tur būs liela. Un Eiropas Savienībā plukatas, diedelētāji un pusizglītoti cilvēki tomēr nav vajadzīgi.

Savas uzrunas noslēgumā Zinātņu akadēmijas prezidents vēlreiz pateicās "Grindeks" vadībai un novēlēja visiem klātesošajiem veselību, laimi, panākumus un raženus nākamā darba gadus.

Sakarā ar nolikumu, publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" un Latvijas Zinātņu akadēmijas gada balvu un 1000 latu prēmiju saņēma akadēmiķis Marģers Līdaka — par izcilu veikumu bioloģiski aktīvu vielu pētniecībā, medicīnas preparātu radīšanā un ieviešanā. Balvu pasniedza LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas priekšsēdētājs akadēmiķis Raimonds Valters un publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" ģenerāldirektors Vitālijs Skrīveris.

Par izcilu veikumu latviešu un lībiešu etniskās vēstures, dzīvesveida un materiālās kultūras izpētē balvu un 1000 latu prēmiju saņēma akadēmiķis Saulvedis Cimermanis. Balvu pasniedza LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētājs akadēmiķis Viktors Hausmanis un "Grindeks" kvalitātes nodrošināšanas direktors Imants Dāvidsons.

Par izcilu veikumu magnētisko materiālu fizikā balvu un 1000 latu prēmiju saņēma profesors Uldis Ulmanis. Balvu pasniedza LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Juris Ekmanis un "Grindeks" mārketinga un tirdzniecības direktors Juris Punduris.

Apbalvošanas ceremonija turpinājās ar četru 250 latu prēmiju un balvu pasniegšanu labākajiem Latvijas jaunajiem zinātniekiem. Tās pasniedza publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un LZA prezidents Jānis Stradiņš.

Balvas saņēma ķīmiķis Edgars Sūna par darbu "Augsti enantioselektīva dihidroizohinolīnu reducēšana", datorzinātnieks Ģirts Karnītis — par darbu "Objektu analīzes līdzekļi "Reģistru reģistrā"", bioķīmiķe Anna Streļņikova — par darbu "Rekombinanto ribonukleīnskābju pakošanas vektoru izstrādāšana uz QB bakteriofāga pamata" un ekonomiste Līga Švānberga — par darbu "Jelgavas rajona Svētes pagasta attīstības stratēģija".

Kā apliecinājumu piešķirtajai balvai laureāti saņēma mākslinieka Jāņa Mikāna veidotās zelta un sudraba godazīmes ar gudrības un zināšanu simbola — pūces — attēlu.

Apbalvošanas ceremonijas noslēgumā vārds tika dots publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" valdes priekšsēdētājam, gada balvu un prēmiju zinātnē piešķiršanas komisijas līdzpriekšsēdētājam Valdim Jākobsonam :

— Man ir tas gods "Grindeks" vārdā vēlreiz sveikt mūsu šodienas laureātus un izteikt vislielāko atzinību un cieņas apliecinājumu gan cienījamajiem zinātniekiem par nozīmīgu devumu Latvijas zinātnē, gan arī jaunajiem pētniekiem, kuru darbs un zināšanas ir tik ļoti nepieciešamas mūsu valsts un sabiedrības attīstībai.

Pirms 53 gadiem — 1946. gada 20. decembrī — Vitamīnu un hormonu rūpnīca tika nodota Latvijas Zinātņu akadēmijas pārziņā un pārveidota par Eksperimentālo vitamīnu rūpnīcu.

Turpmākajos gadu desmitos rūpnīca ir izgājusi dažādus attīstības posmus. 1957. gadā akadēmiķis Solomons Hillers pārveidoja šo rūpnīcu par Latvijas Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūta Eksperimentālo rūpnīcu. Astoņdesmito gadu sākumā šai rūpnīcai tika pievienota medicīnisko preparātu rūpnīca. Un 1991. gadā tika izveidota Latvijas Valsts medicīnisko preparātu pētniecības un ražošanas firma "Grindeks", kas tagad ir kļuvusi par publisku akciju sabiedrību ar 6000 akcionāriem.

Visus šos gadus "Grindeks" ir bijis visciešākā saistībā ar zinātni. Vēl vairāk — bez zinātnes sasniegumu pastāvīgas izmantošanas nemaz nav iedomājama farmaceitiskā uzņēmuma "Grindeks" izaugsme un attīstība.

1991. gadā rīkotajā konkursā par firmas nosaukumu atsaucību guva tieši akadēmiķa Jāņa Stradiņa priekšlikums nosaukumam izmantot pirmā latviešu izcelsmes ķīmiķa, ārsta, dabaszinātnieka, farmaceita Dāvida Hieronīma Grindeļa vārdu.

Ikviens, kas atrodas šajā zālē, savā veidā ir veicinājis "Grindeks" attīstību. Ja ne citādi, tad vismaz pirkdams "Grindeks" zāles. Mēs varam patiesi priecāties un lepoties par sasniegto "Grindeks" attīstībā, jo tā ir gājusi vienmēr uz augšu. Bet attīstība nav tikai virzība pa augšupejošu taisni. Jo, tāpat kā ikvienam uzņēmumam, "Grindeks" nākas pārvarēt gan iekšējas, gan ārējas grūtības. Tomēr mēs pakāpeniski īstenojam mūsu galveno mērķi — sekmīgu iekļaušanos Baltijas, Eiropas un pasaules zāļu ražošanas un tirdzniecības apritē.

"Grindeks" panākumus apliecina arī šogad saņemtā kvalitātes balva, kas ir ļoti augsts novērtējums ne tikai "Grindeks" darbiniekiem, bet arī daudzo ar mums saistīto speciālistu un zinātnieku darbam. Kvalitātes balvas iegūšanai nepieciešamie panākumi netika sasniegti vienā gadā. Šī balva nav tikai kvalitatīva produkcija. Tās saņēmēju vērtē arī pēc tā, kāds ir darbs — kāds ir saņēmējs attiecībā pret sabiedrību, klientiem un darbiniekiem. Kvalitāte šādā skatījumā ir mūžīga cenšanās pēc attīstības, pēc labākas kvalitātes. Mūsu uzskatā, mums šogad piešķirtā balva liecina, ka esam uz pareiza ceļa.

Aizgājušais gads uzņēmumam nav bijis viegls, jo bija jāpārvar iekšējās un ārējās problēmas. It īpaši šobrīd, kad viens no mūsu lielākajiem tirgiem — Krievija — pārdzīvo ekonomisko un politisko krīzi. Tādēļ "Grindeks" ir svarīgi atrast jaunus noieta tirgus citās NVS valstīs, Viduseiropā, kā arī Amerikas kontinentā. Un otrs, kas ir svarīgi — jaunu produktu skaita palielināšana "Grindeks" piedāvājumā Latvijā un Baltijā. Šie apstākļi un uzdevumi izvirza jaunus mērķus un risinājumus. Ir jāprot analizēt situāciju un izvēlēties pareizo risinājumu.

"Grindeks" attīstība būs saistīta ar lielām pārmaiņām, uz "Grindeks" bāzes tiek veidota holdingsabiedrība, kas nodarbosies ar ražošanu, tirdzniecību, pētniecību — attīstību no ražošanas līdz klientam. Uzņēmuma strukturālās izmaiņas likvidēs nevajadzīgu centralizāciju, attīstīs katra posma patstāvību un specializāciju. Tikai šādā kvalitātē mēs trīs gados ceram sasniegt to, ko esam iecerējuši — iesaistīt jaunus investorus, paplašināt savu darbību, būt sekmīgam farmaceitiskajam uzņēmumam.

Uzņēmējs nedrīkst būt tikai ņēmējs. Tas nedrīkst tikai ražot, lai iegūtu sev peļņu. Ikviena veiksmīga, finansiāli stabila un pozitīvi orientēta uzņēmuma pienākums ir sniegt savu atbalstu arī sabiedrībai tās dzīves visdažādākajās norisēs. "Grindeks" visus šos gadus ir centies atbalstīt Latvijas kultūru, zinātni, mākslu un arī veselību. Latvijas Zinātņu akadēmijas un "Grindeks" noslēgtā vienošanās par balvām un prēmijām zinātnē atbilst mūsu attīstības koncepcijai. Mēs apzināmies zinātnes un tehnoloģijas pētījumu izšķirošo lomu tautsaimniecības, kultūras un sabiedrības attīstībā.

Domāju, ka šodien pasniegtie apbalvojumi kļūs par ievērojamu notikumu laureātiem, viņu kolēģiem un arī sabiedrībai. Tiem jāpalīdz zinātnei pierādīt savu vietu sabiedrībā. Man gribas cerēt, ka šīsdienas notikums ir aizsākums vēl vienai skaistai "Grindeks" tradīcijai.

Savas runas nobeigumā gribu visiem novēlēt gaišus un priecīgus Ziemassvētkus un panākumiem bagātu Jauno gadu!

Andris Sproģis,

"LV" nozaru virsredaktors

G8.JPG (28441 BYTES)

Visi laureāti un žūrijas komisijas līdzpriekšsēdētāji kopā. Pirmajā rinda (no kreisās): Valdis Jākobsons, Uldis Ulmanis, Marģers Līdaka, Saulvedis Cimermanis, Jānis Stradiņš; aizmugurē: Ģirts Karnītis, Anna Streļņikova, Līga Švānberga un Edgars Sūna Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

G6.JPG (15813 BYTES)

Marģeru Līdaku sveic Vitālijs Skrīveris

G5.JPG (14815 BYTES)

Viktors Hausmanis iepazīstina ar Saulveža Cimermaņa darbu zinātnē

G7.JPG (13668 BYTES)

Juris Ekmanis godina Uldi Ulmani

G4.JPG (16529 BYTES)

Jānis Stradiņš novēl panākumus Līgai Švānbergai

G3.JPG (14435 BYTES)

Valdis Jākobsons pasniedz prēmiju Ģirtam Karnītim

G1.JPG (35695 BYTES)

Edgars Sūna

G2.JPG (31927 BYTES)

Anna Streļņikova

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!