• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1998., Nr. 381/383 https://www.vestnesis.lv/ta/id/51022

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: (turpinājums) Šis ir bagāts gads, kur katram sava veiksme un arī neveiksme

Vēl šajā numurā

22.12.1998., Nr. 381/383

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— tiesu Senāta 80.gadadienā sestdien, 19.decembrī

A1.JPG (26782 BYTES)

Svinīgajā brīdī Tiesu pilī: Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks Pāvels Gruzītis, Valsts prezidents Guntis Ulmanis un Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns Foto: Arnis Blumbergs, "LV", 19.12.1998.

Guntis Ulmanis:

Augstākās tiesas priekšsēdētāj, svinīgās sēdes dalībnieki!

Šodien esam pulcējušies, lai atcerētos vienu no svarīgākajiem notikumiem mūsu valsts pamatu veidošanā: augstākās tiesu instances — Senāta — dibināšanas astoņdesmito gadadienu.

Pirms mēneša svinējām mūsu valsts neatkarības 80.gadadienu, nesen atzīmējām Latvijas Republikas pirmās tiesas — Rīgas apgabaltiesas — izveidošanas astoņdesmito gadskārtu, šodien Senāts svin savu jubileju. Tā, protams, nav nejaušība, ka tūlīt pēc Latvijas neatkarības proklamēšanas mūsu valsts veidotāji ķērās pie tiesu sistēmas izveidošanas. Viņi labi saprata, ka valsts būs stipra, tās attīstība būs demokrātiska un droša tikai tad, ja tā balstīsies uz stingru, labi pārdomātu neatkarīgas tiesas varas sistēmu. Vēlākā mūsu valsts, tāpat kā citu valstu, pieredze apliecināja šādas izpratnes pareizību.

Tiesiska, neatkarīga valsts un okupācijas režīms, kas Latvijā tika nodibināts 1940.gada jūnijā, bija nesavienojami jēdzieni.

Tas atspoguļojās arī neatkarīgās Latvijas senatoru likteņos: lielākā daļa to, kuriem pagāja secen izsūtījums, kara beigās meklēja un atrada patvērumu svešumā. Pagāja ilgs laiks, līdz Latvija atguva neatkarību un tajā atkal sāka valdīt likums.

Ar gandarījumu gribu atzīmēt, ka jūs bijāt starp tiem, kuru darbs un pilsoniskā nostāja bija izšķiroša mūsu valsts neatkarības atgūšanā 1991.gada sarežģītajā situācijā. Veicot savu tiešo darbu — tiesas spriešanu, jūs aktīvi iesaistījāties arī tiesu reformas īstenošanā.

Atbilstoši jaunajai likumdošanai ir paaugstinājies tiesnešu kvalifikācijas līmenis, uzlabojušies darba apstākļi un tehniskais nodrošinājums. Taču būsim godīgi arī svētkos — līdz pilnībai vēl ir tālu.

Uzruna Latvijas Republikas Senāta dibināšanas 80. gadadienas sanāksmē Rīgā Tiesu pilī 1998.gada 19.decembrī

— iededzot Prezidenta egli Pils laukumā vakar, 21.decembrī

E.JPG (35389 BYTES)E1.JPG (23353 BYTES)E2.JPG (22945 BYTES)

Pirmdien, 21. decembra pievakarē, pie Rīgas pils pulcējās mazie rīdzinieki kopā ar vecākiem un ciemiņiem: tur Valsts prezidents Guntis Ulmanis kopā ar Ziemassvētku vecīti lika iedegties Prezidenta eglei. Skanot svētku melodijām, Valsts prezidents gāja rotaļās un dziedāja kopā ar bērniem, kopā noskatījās uguņošanu un uzaicināja rakstīt vēstules rūķītim, lai pastāstītu — "Ko es darītu, lai pasaule kļūtu labāka?" Rūķis vēstules gaidīs līdz pat 24. decembra vakaram, un tās var nodot turpat Pils laukumā 3.

Triju labāko vēstuļu autorus Valsts prezidents gada nogalē aicinās uz Rīgas pili, lai pasniegtu pārsteiguma balvas, savukārt 200 citi vēstuļu rakstītāji saņems ielūgumus uz teātra "Skatuve" izrādi "Jokdaris Busters", kas ir labākā bērnu izrāde pagājušajā gadā. Atgādinām, ka uz vēstules jābūt norādītai rakstītāja adresei, ja iespējams, tālruņa numuram un vecumam.

"LV" un Valsts prezidenta

preses dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!