• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauni emitenti Rīgas Fondu biržā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1998., Nr. 341/342 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50742

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā jūtas mazais uzņēmējs

Vēl šajā numurā

13.11.1998., Nr. 341/342

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauni emitenti Rīgas Fondu biržā

Par vērtspapīru tirgus

jaunumiem

Lai arī vērtspapīru tirgū vērojama stagnācija, Rīgas Fondu biržā (RFB) pēdējā laikā ienākuši pieci jauni stabili uzņēmumi. Akciju sabiedrībām "Latvijas balzams" un "Ventspils nafta", kuru akcijas biržā sāka tirgot oktobrī, nu pievienojies poligrāfijas uzņēmums a/s "Kvadraprint" (bijusī Rīgas paraugtipogrāfija), farmaceitiskās produkcijas ražotājs a/s "Rīgas farmaceitiskā rūpnīca" un a/s "Latvijas ūdensceļi". "Rīgas farmceitiskās rūpnīcas" un "Kvadraprint" akcijas iekļautas biržas otrajā sarakstā, bet "Latvijas ūdensceļu" akcijas kotēsies brīvajā sarakstā.

Ar ko gan potenciālos vērtspapīru pircējus varētu piesaistīt trīs uzņēmumi, kuru akciju kotācija Rīgas Fondu biržā sākās 9.novembrī?

 

Poligrāfijas produkcija —

aizvien augstākā kvalitātē

Akciju sabiedrība "Kvadraprint", kas biržas sarakstos ir jau piektais poligrāfijas uzņēmums, piedāvā plašu poligrāfijas pakalpojumu klāstu. Kā akciju kotācijas uzsākšanai veltītajā preses konferencē informēja a/s "Kvadraprint" valdes loceklis un direktors Kārlis Šēnhofs, uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir kartona produkcijas rūpnieciskā apstrāde, grāmatu, brošūru, plakātu, veidlapu iespiešana, reklāmas produkcijas ražošana, izmantojot kartonu apvienojumā ar sietspiedumu, kā arī kartona lokšņu laminēšana. Pēdējais ir pavisam jauns un neapšaubāmi perspektīvs virziens, jo, kā zināms, laminētās kartona loksnes izmanto reklāmas un ekskluzīvas iepakojuma produkcijas ražošanā. Lielu daļu "Kvadraprint" produkcijas pērk SIA "Kvadra Pak", kā arī Igaunijas un Krievijas uzņēmumi. Ir izstrādāti arī pirmie projekti sadarbībai ar Rietumvalstīm, piemēram, Zviedriju.

Tā kā ražošanas procesam ir sezonas raksturs, vairāk jāstrādā tirgzinības jomā, lai nodrošinātu apjomīgākus pasūtījumus.

Kā zināms, poligrāfija Latvijā ir viena no vislabāk attīstītajām nozarēm, kuras uzplaukuma veicināšanā savu artavu dod arī "Kvadraprint", kas par savas darbības galvenajiem mērķiem ir izvirzījis produkcijas kvalitātes celšanu un jaunu produkcijas veidu apguvi.

 

No Baltijas — 

uz Eiropas farmācijas tirgiem

Arī a/s "Rīgas farmaceitiskā rūpnīca" savu akciju kotāciju Rīgas Fondu biržā sāka 9.novembrī. Šis uzņēmums varētu izraisīt īpašu interesi tādēļ, ka to būtiski neietekmē Krievijas finansiālā krīze – tas pārsvarā orientējas uz Latvijas un pārējo Baltijas valstu tirgiem. Taču tas nenozīmē, ka rūpnīca apstāsies pie sasniegtā. Tiek veikts plašs darbs, meklējot noieta tirgus Rietumos. Akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājs Kaspars Bāliņš preses konferencē pastāstīja, ka rūpnīca plāno Eiropas tirgu apgūt 2001.gadā. Ir pilnīgs pamats cerēt, ka tas tai arī izdosies, jo uzņēmumā ir laba ražošanas prakse; farmaceitiska produkcija, zāļu tējas top pārsvarā no dabīgajām izejvielām, ko iepērk no mūsu zemniekiem, izņemot augus, kas nav sastopami Latvijā.

 

Latvijas ūdensceļu padziļināšana —

drošās rokās

Savukārt akciju sabiedrība "Latvijas ūdensceļi" specializējusies kuģu ceļu, ostu un kanālu padziļināšanas darbos. Tā ir vienīgā firma Baltijas valstīs, kurai pieder dažādu ūdenstilpju padziļināšanas flote, kas sastāv no diviem racējiem un viena zemessūcēja. Ar šo tehniku iespējams strādāt vienlaikus trijos objektos. Kā preses konferencē informēja a/s "Latvijas ūdensceļi" valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Tērauds, uzņēmums pēc privatizācijas 1996.gadā tika pārņemts ar lieliem zaudējumiem. Lai gan divos gados tā attīstībā ieguldīti aptuveni 3 miljoni latu, kas ļāvis visā pilnībā atjaunot floti, kuģu remonts un jaunu modernu iekārtu iegāde prasa milzīgus līdzekļus. Ir vajadzīgi miljoni, lai kuģus uzturētu kārtībā. Tomēr peļņas zaudējumus šogad salīdzinājumā ar pērno gadu ir izdevies ievērojami samazināt. Un skats nākotnē ir pavisam cerīgs — uzņēmums plāno jau nākamgad ieiet Eiropas tirgū.

Gita Kronberga, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!