• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kas tautas celts un aprūpēts, pastāvēs mūžam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1998., Nr. 337/338 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"LR starptautiskie līgumi" - pie Jums dodas 8. burtnīca Jaunais Profesiju klasifikators - uz Jūsu katra darba galda

Vēl šajā numurā

11.11.1998., Nr. 337/338

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kas tautas celts un aprūpēts, pastāvēs mūžam" —

B.JPG (21903 BYTES) — šādi vārdi rotā Brīvības piemineklim un tā autoram Kārlim Zālem veltīto plakātu. Brīvības piemineklim ir īpaša vieta Latvijas vēsturē, arhitektūrā un mākslā. Piemineklis ir uzcelts par tautas saziedotajiem līdzekļiem kā Latvijas brīvvalsts simbols un tautas cieņas un mīlestības apliecinājums Tēvzemei un Brīvībai.

Nu Brīvības piemineklim ir nepieciešama restaurācija. Angļu firma CAPCIS, kas ir viena no pasaulē atzītākajām dzelzsbetona un metālisko konstrukciju ekspertīzes sabiedrībām, veikusi detalizētu Brīvības pieminekļa izpēti, kas parāda, ka pieminekļa vecums un ekspluatācijas pakāpe tā ilgajā pastāvēšanas laikā ir sasniegusi kritisko robežu. Vērā ir jāņem arī tas, ka pieminekļa pastāvēšanas laikā nav veikta pilnīga tā restaurācija. Ekspertīzē ir atklāti vairāki nozīmīgi un būtiski bojāti pieminekļa elementi, kam nepieciešama tūlītēja rekonstrukcija. Galvenais pieminekļa nolietošanās iemesls ir temperatūras svārstību (sala un atkušņa) ietekme uz monumenta būvē izmantoto betona masu.

1998.gada 13.jūnijā, apvienojoties Latvijas un ārvalstu entuziastu grupai, tika nodibināts Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonds. Tā galvenais uzdevums ir līdzekļu vākšana pieminekļa atjaunošanai. Ziedojumi tiek vākti Latvijā un ārzemēs. Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētājs Raimonds Bulte uzsver, ka visi ziedotie līdzekļi nonāks tieši Brīvības pieminekļa restaurācijai, neviens santīms "nenoklīdīs" un netiks iztērēts nelietderīgi. Turklāt presē tiks publicēta informācija gan par ziedotājiem, gan ziedojumu summām, gan to izlietojumu un veiktajiem izdevumiem. Par katru ziedojumu, kas būs lielāks par vienu latu, ziedotājs saņems 1, 2 vai 5 latu ziedojumu zīmes. Par ziedojumiem virs 200 latiem vai līdzvērtīgu ziedojumu ārzemju valūtā tiks izsniegtas "Diploma" zīmes ar grafiski ierakstītu ziedotāja vārdu un ziedoto summu. Pateicoties Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda darbībai, jau ir atjaunota un sakārtota pieminekļa terase, kur ikdienā redzam pieminekļa goda sardzi.

Rīgas Brāļu kapu un Brīvības pieminekļa pārvaldes direktors Eižens Upmanis ir gandarīts par jau paveikto darbu, lai gan finansu aizkavēšanās dēļ būvdarbus varēja uzsākt tikai augusta sākumā. Sakarā ar novēloto valsts budžeta līdzekļu piešķīrumu šajā gadā pieminekļa remonta un restaurācijas darbi var notikt tikai terases priekšējā laukuma daļā, kur šo darbu kopējā summa pārsniegs 40 000 latu, jo restaurācijā, noņemot terases granīta plāksnes, konstatēts, ka objekta pamatne ir daudz sliktākā tehniskā stāvoklī un prasīs vairāk darba un laika pamata plātnes saremontēšanai. Steidzama rekonstrukcija ir vajadzīga gan pamatnes kolonnu betona pamatnei, gan dekoratīvajai akmens joslai, gan arī skulpturālajiem veidojumiem. Neatkarīgu ekspertu komisija aprēķinājusi, ka pilns restaurācijas cikls izmaksātu 600 000 latu.

Arī "Latvijas Vēstnesis" sniedz savu artavu Brīvības pieminekļa atjaunošanas darbiem — tas ir nodevis fonda rīcībā trīs vērtīgas grāmatas: "Triju zvaigžņu gaismā" abus sējumus un prof.Dr. habil. hist. Riharda Treija "Latvijas valsts un tās vīri". Turklāt ikviens pircējs, iegādājoties šīs grāmatas, ziedos līdzekļus pieminekļa restaurācijai un saņems ziedojumu zīmes.

Laura Dūša,

"LV" informācijas redaktore

B1.JPG (18841 BYTES)
Rīgas Brāļu kapu un Brīvības pieminekļa pārvaldes direktors Eižens Upmanis, Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētājs Raimonds Bulte;

B2.JPG (24027 BYTES)
publicitātes un reklāmas studijas "PR stils" direktore Inga Latkovska

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!