• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas Latvijā Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.1998., Nr. 317/320 https://www.vestnesis.lv/ta/id/50440

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējas Latvijā Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks (turpinājums)

Vēl šajā numurā

28.10.1998., Nr. 317/320

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējas Latvijā Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks

Vakar, 27.oktobrī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Džeimss Holmss (James H. Holmes)

A1.JPG (37407 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Savā uzrunā Latvijas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim Džeimss Holmss teica:

— Jūsu ekselence! Mana sieva Konstance un es esam ļoti priecīgi būt šodien šeit. Mēs esam Latvijā tikai sešas dienas, bet esam jau atklājuši, ka Latvija ir dinamiska valsts, ka tai ir bagāta valoda un kultūra, ka cilvēki šeit ir draudzīgi un viesmīlīgi. Es esmu mācījies latviešu valodu tikai piecas nedēļas, tāpēc atvainojiet, ka turpināšu savu uzrunu angļu valodā.

Šis ir ļoti godpilns brīdis gan man, gan manai sievai. Es jūtos ļoti pagodināts, ka prezidents Klintons ir izvēlējies mani par savu vēstnieku brīvā un neatkarīgā Latvijā. Es esmu lepns būt šodien šeit, Rīgas pilī, lai iesniegtu savu akreditācijas vēstuli, tāpat kā to ir darījuši mani godājamie priekšgājēji vēstnieki Ints Siliņš un Lerijs Nepers. Es esmu aizkustināts par sirsnību, ar kādu cilvēki Latvijā sagaidīja mani un manu sievu. Es priecājos, ka varēšu strādāt kopā ar viņiem un ar visiem jums turpmākos trīs gadus.

Ekselence, atļaujiet man jums nodot divas vēstules — vienu no prezidenta Klintona un otru — no valsts sekretāres Madelaines Olbraitas. Es būšu priecīgs pārrunāt ar jums sīkāk šo vēstuļu saturu, ja jūs to vēlēsities. Es tomēr gribētu jau tagad pateikt, ka abu vēstuļu tonis atspoguļo to ciešo sadarbību un nesaraujamās draudzības saites, kādas pastāv starp Amerikas un Latvijas tautām. Tieši uz šīs sadarbības, draudzības un savstarpējas uzticības nots es gribu sākt savu darbu Latvijā. Tieši šis — sadarbības, draudzības un uzticības — gars būs noteicošais manā Amerikas Savienoto Valstu vēstnieka darbā.

Mans mērķis Latvijā ir skaidrs: patiesi kalpot Amerikas Savienoto Valstu interesēm un šajā sakarā darīt visu, lai veicinātu Latvijas drīzu un pilnīgu integrāciju eiroatlantiskajā sabiedrībā.

Lai tuvotos šim mērķim, mēs esam kopīgi ielikuši mūsu sadarbības stūrakmeņus: Baltijas hartu, ASV un Baltijas partnerības komisiju, ģenerāļa Kīvenāra ziņojumu par Latvijas bruņotajiem spēkiem. Balstoties uz šī stiprā pamata, es apņemos darīt visu, lai tās sadarbības un draudzības saites, kādas jau pastāv starp mūsu tautām, turpmāko trīs gadu laikā kļūtu vēl ciešākas. Kā es to jau teicu zvēresta nodošanas ceremonijā Vašingtonā, nešaubos, ka XXI gadsimtā Latvija būs valsts, kas ir pārliecināta par savu demokrātiju, ir ekonomiski pārtikusi un stipra savā drošībā. Es un ASV vēstniecība apņemamies strādāt kopā ar jums, ar Latvijas valdību un tautu, lai sasniegtu šo mērķi.

Ekselence! Tuvojas jūsu valsts neatkarības astoņdesmitā gadskārta, tāpēc atļaujiet man nobeigt savu uzrunu ar vārdiem: paldies jums visiem, un lai mūžam dzīvo Latvija!

 

Savukārt Guntis Ulmanis savā atbildes uzrunā jaunajam ASV vēstniekam sacīja:

— Augsti godātais vēstnieka kungs! Atļaujiet man jūs sveikt kā Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā.

Ar Amerikas Savienotajām Valstīm mums ir izveidojušās īpašas attiecības. Šo attiecību garu raksturo savstarpējā uzticēšanās. Tās pamatā ir jau ilgstošas politiskās saites, dialogs un cieši kontakti starp mūsu valstu cilvēkiem. ASV neatzina Latvijas vardarbīgo iekļaušanu Padomju Savienībā, un ASV brīvības un demokrātijas ideālus likusi pamatā mūsu sadarbībai pēc tam, kad Latvija atguva neatkarību.

Latvijas un ASV attiecības es raksturoju kā attiecības starp partnervalstīm. ASV un Baltijas valstu Partnerības harta ir zīme mūsu sadarbības jaunam līmenim. Tā balstās vērtībās un nākotnes redzējumā, kas mums ir vienots.

Latvijas integrācijas politika NATO minēta kā viena no svarīgākajām. ASV ieguldījums Latvijas aizsardzības jomas nostiprināšanā ir nozīmīgs. Latvija ir nodibinājusi NATO integrācijas padomi un izstrādājusi NATO integrācijas plānu. Latvijā ir iekšpolitiska vienošanās paaugstināt izdevumus aizsardzības jomai.

Latvijas integrācija Pasaules tirdzniecības organizācijā ir jau noticis fakts, kuru veicināja hartā ierakstītie principi. Latvijas dalība Pasaules tirdzniecības organizacijā ir priekšnoteikums arī tam, lai padziļinātos mūsu savstarpējā ekonomiskā sadarbība. Viena no nākamo gadu prioritātēm būs ASV investīciju piesaiste. Latvijas ekonomiskā un politiskā stabilitāte veido tam labvēlīgu ietvaru.

Partnerības hartas garam atbilst mūsu politika, kas virzīta uz spēcīgas, saliedētas sabiedrības veidošanu Latvijā. Nesenā referenduma sakarā mēs saņēmām stingru atbalstu no ASV prezidenta. Latvijai ir svarīga mums draudzīgo valstu līderu personiskā izpratne par mūsu politikas virzību. Latvijā apzināmies ilglaicīgas un plašas politikas nepieciešamību, kas aptvertu gan izglītības un valodas jomas, gan kultūras un informācijas jomas.

Partnerības harta apliecina ASV patieso ieinteresētību Latvijas stabilitātē un uzplaukumā.

Tādējādi mūsu attiecības un plašā sadarbība ir ne tikai reģiona stabilas attīstības interesēs, bet arī simbols nākotnes sadarbībai jaunās Eiropas kontekstā.

Novēlu jums, vēstnieka kungs, sekmes un izturību, jaunajā amatā stājoties.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!