• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ģenerālprokurora J.Skrastiņa iesniegumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.1998., Nr. 249/250 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49540

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stabilu mieru un drošību valstij

Vēl šajā numurā

01.09.1998., Nr. 249/250

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ģenerālprokurora J.Skrastiņa iesniegumu

Ģenerālprokurors J.Skrastiņš ir iesniedzis lūgumu par viņa atbrīvošanu no ieņemamā amata pēc paša vēlēšanās.

Atbilstoši Prokuratūras likuma 41. panta 1. daļai ģenerālprokuroru no amata atbrīvo Saeima pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma. Pirms konkrēta priekšlikuma iesniegšanas Saeimā vairākkārt esmu konsultējies ar ģenerālprokuroru un piedalījies ģenerālprokurora padomes sēdē, kur tika analizēti J.Skrastiņa atkāpšanās iemesli. Apkopojot iegūto informāciju, esmu secinājis, ka spēkā esošajā Prokuratūras likuma redakcijā ir būtiski trūkumi, kas var ietekmēt ģenerālprokurora neatkarību no iespējamā politiskā spiediena, un šie apstākļi veicināja viņu iesniegt lūgumu par atbrīvošanu no amata.

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija ir sagatavojusi grozījumus Prokuratūras likumā un, realizējot likumdošanas iniciatīvas tiesības, iesniegs tos izskatīšanai Saeimā.

Sagatavotie likuma grozījumi paredz svarīgas garantijas ģenerālprokurora kā prokuratūras augstākās amatpersonas un vienlaicīgi arī prokuratūras kā tiesu varas institūcijas neatkarībai. Minētajiem likuma grozījumiem ir būtiska nozīme, lai nodrošinātu un pasargātu prokuratūras darbu no iespējamā politiskā vai cita veida spiediena gan pašreizējos apstākļos, gan arī nākotnē, un celtu Latvijas kā tiesiskas valsts prestižu.

Pie šādiem apstākļiem, manuprāt, ir ļoti svarīgi, lai grozījumi Prokuratūras likumā tiktu izskatīti, pirms tiek izlemts jautājums par ģenerālprokurora atbrīvošanu. Pretējā gadījumā, nesakārtojot likumdošanu, kas regulē ģenerālprokurora atbrīvošanas un atlaišanas kārtību, un tādā kārtā saglabājot iespēju izdarīt uz ģenerālprokuroru spiedienu, var izveidoties situācija, ka šo iemeslu dēļ valstī ilgstoši nebūs iespējams apstiprināt jaunu ģenerālprokuroru, kas tiešām var nopietni destabilizēt visas prokuratūras darbu.

Ņemot vērā paaugstināto interesi par radušos situāciju, ar masu mediju starpniecību vēlos informēt sabiedrību par savu lēmumu neiesniegt Saeimā priekšlikumu par ģenerālprokurora J.Skrastiņa atbrīvošanu no ieņemamā amata līdz likumprojekta par ģenerālprokurora neatkarības garantiju izskatīšanai.

Par šo lēmumu esmu informējis arī J.Skrastiņu un aicinājis viņu atbilstoši likuma prasībām turpināt pildīt ģenerālprokurora pienākumus un nodrošināt prokuratūras iestāžu normālu darbu.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētājs A.Guļāns

1998. gada 28. augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!