• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ukrainā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.08.1998., Nr. 241/242 https://www.vestnesis.lv/ta/id/49465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Viktors Mihailovskis, Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks, - "Latvijas Vēstnesim"

Vēl šajā numurā

21.08.1998., Nr. 241/242

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ukrainā

24. augustā valsts svētki — Neatkarības diena

Viktors Mihailovskis, Ukrainas ārkārtējais

un pilnvarotais vēstnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Tajā pašā laikā nevar neredzēt arī sarežģījumus mūsu valsts attīstībā. Vispirms tas sakāms par ekonomiskajiem pārveidojumiem. Šis process Ukrainā dažādu iemeslu dēļ ir nedaudz atpalicis no pārkārtojumiem citās Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs.

Es atļaušos jums sniegt savu versiju par to, pareizāk sakot, piesaistīt uzmanību vienam no šīs parādības izšķirošajiem faktoriem. Atšķirībā no Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm, kam jau bija savs valstiskums, Ukrainai nebija šīs iespējas, un tas būtiski sarežģīja pārveidojumu procesu. Vienlaikus taču viens otram pārklājās divi svarīgi un sarežģīti procesi.

Valsts ir svarīgs ekonomisko pārveidojumu īstenošanas un panākumu faktors. Iespaidīgas nodokļu sistēmas un sociālās aizsardzības sistēmas radīšana, optimālu proporciju meklējumi starp iekšējo un ārējo tirgu — tie ir uzdevumi, ko nevar izlemt, vienkārši pārtulkojot ukraiņu valodā citu valstu likumdošanas aktus. Un tomēr, neraugoties uz visām grūtībām, stāvoklis pēdējā laikā stabilizējas.

Izmantojot savas konstitūcijas dotās tiesības, Ukrainas prezidents Leonīds Kučma ir uzņēmies iniciatīvu pieņemt veselu virkni ilgstoši atliktu lēmumu. Tas sekmē investīciju piesaistīšanu Ukrainai un vieš cerību, ka mūsu ekonomika 1998. gadu beigs ar pozitīvu pieauguma tempu.

— Kā jūs vērtējat Ukrainas un Latvijas politiskās un ekonomiskās attiecības un kā prognozējat to attīstību?

— Attiecības starp mūsu valstīm ar pilnām tiesībām var nosaukt par ciešām un draudzīgām. Tās ietver visu dzīves spektru — politiku, ekonomiku, zinātni, kultūru un tā tālāk. Ir radīta diezgan plaša līgumiski tiesiskā bāze: parakstīti vairāk nekā 50 starpvalstu, starpvaldību un starpresoru līgumi un vienošanās. Vairāk nekā desmit citi dokumenti vēl ir sagatavošanas procesā. Ļoti svarīgi, ka regulāri tiekas mūsu valstu, valdību , ārpolitisko resoru vadītāji.

— Kā rit vēstniecības darbs, kas tajās aktuāls? Mūsu lasītājiem būs arī interesanti uzzināt, kā pats vēstnieks jūtas Latvijas lietainajā vasarā. Vai jums nepietrūkst Ukrainas saulītes?

— Vēstniecības darbība ir daudzšķautņaina, tajā nav pirmšķirīgu un otršķirīgu uzdevumu. Un tomēr, manuprāt, šobrīd ciešāku vērību jāveltī mūsu ekonomiskās sadarbības padziļināšanai, ko vērtē ne vien pēc ārējās tirdzniecības rādītājiem. Starp citu, pirmajā pusgadā starp mūsu valstīm bijis vērojams preču apmaiņas pieaugums. Es esmu pārliecināts, ka ir visādi jāsekmē savstarpēji izdevīgu un stabilu attiecību iedibināšana starp Ukrainas un Latvijas preču ražotājiem. Un es priecājos, ka daudzi Latvijas ražotāji izprot kopuzņēmumu perspektīvas, ir gatavi to radīšanai.

Ne mazāk svarīgs uzdevums ir arī attiecību nodibināšana reģionālā līmenī.

Es nevaru neizteikt dziļu pateicību Rīgas pilsētas galvam Andrim Bērziņa kungam, kurš personīgi ieguldījis lielu darbu, lai šogad maijā starp Ukrainas un Latvijas galvaspilsētām tiktu parakstīts Līgums par sadarbību un partnerattiecībām.

Protams, no mūsu darba prioritātēm jāmin arī tālākā ārpolitisko attiecību padziļināšana starp mūsu valstīm šīm attiecībām raksturīgs plašs vēriens, lietišķums, konstruktīva pieeja un savstarpēja uzticēšanās.

Kas attiecas uz mani, tad adaptācijas laiks jūsu valstī, manuprāt, ir jau pagājis. Kaut arī esmu uzaudzis sausajās Taurijas stepēs, Baltijas jūras krastos es jūtos ļoti labi. Jo galvenais taču ir cilvēku savstarpējo attiecību lieliskā gaisotne un patiesa savstarpējā cieņa.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!