• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Saplūstot visām dziesmām, visām jūtām kā spožā upē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.1998., Nr. 188/189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48902

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Saplūstot visām dziesmām, visām jūtām kā spožā upē" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

30.06.1998., Nr. 188/189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Saplūstot

visām dziesmām,

visām jūtām

kā spožā upē"

Vienus un tos pašus vārdus dziedot,

mēs dziedam katrs

citādu dziesmu,

jo mums katram ir citādi maiji,

citādi prieki

un citādas mīlestības.

Katram mums ir citāda sākšanās

un citāda turpināšanās

un būs citādas beigas.

Un, lai tās beigas paliktu tālāk,

mēs nākam kopā

vienus un tos pašus vārdus dziedāt

un manai katrai

tai savai dziesmai

klāt nāk tava, viņa un viņu —

visas dziesmas kā spožā upē

iebrien manā, un tad nu iznāk

tik liela sākšanās,

tik liela

turpināšanās,

ka nekādas beigas

nav redzamas.

Ar šīm Ojāra Vācieša dzejas rindām aizvadīto svētdien, 28. jūnijā, sākās piemiņas brīdis Dziesmu svētku parkā, ievadot svētku dalībniekus tajā svētuma, savu sakņu apziņas sajūtā, bez kuras šie svētki nav iedomājami.

Operas namu visu dienu tricināja dejotāju soļi, bet vakarpusē sākās deju kolektīvu skates laureātu koncerts un apbalvošana, kam pie televizoru ekrāniem varēja sekot visa Latvija. Laureātu sarakstus publicējam (skat.), diemžēl "aiz kadra" paliek "Dzintariņa" priekšnesumi, ko zāle vai visas dejas garumā pavadīja ar aplausiem, pašu dejotāju un skatītāju prieks par vidējās paaudzes kolektīvu raito dejas soli, kad gluži kā Jāņu naktī bija grūti atšķirt, "kura sieva, kura meita", un gaviles par Aijas Baumanes vadītās "Rotaļas" tik vitālo un dzirkstošo rotaļīgumu.

Dziesmu karus, bez kuriem Dziesmu svētki nemaz nebūtu iedomājami, vakar Latvijas Universitātes Lielajā aulā uzsāka labākie pagastu, vīru un sieviešu kori. Šodien vēlu vakarā, kad būs beigušās arī jaukto koru un kamerkoru sacensības, tiks lemts par Lielās balvas piešķiršanu pašam izcilākajam korim.

Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa klātbūtne Dziesmu karos nebūt nav nejauša. Viņš izsludinājis balvu labākajam pagasta korim. Šajos svētkos jaunums ir ne tikai Grand prix jeb Lielās balvas iedibināšana. Ir vēl vairākas speciālbalvas. Jāzepa Vītola fonds pasniegs balvu par Jāzepa Vītola kora mūzikas priekšnesumu, bet "Dziesmuvaras" Latviešu mūzikas fonds apbalvos trīs labākos jauktos korus. Augusta Dombrovska fonda balva paredzēta par labāko obligātās dziesmas interpretāciju.

Kam tās visas tiks — to lems lietpratēji. Un viegla šī izšķiršanās nebūs. Vismaz šā gada Lielās mūzikas balvas laureāte komponiste Maija Einfelde pēc sieviešu koru sacensības, kurā viņa piedzīvoja arī savas "Mēness dziesmas" (Aspazijas vārdi) pirmatskaņojumu "Deltas" izpildījumā, atzina, ka visi deviņi kori dziedājuši ļoti labi un žūrijai būs liela galvas lauzīšana.

Par maniem, taviem, mūsu un Jura Krieviņa Dziesmusvētkiem

GRAMATA.JPG (55026 BYTES)

Izstādē Rīgas Latviešu biedrībā

un fotoalbumā "Mani Dziesmusvētki"

Aizvadītajā nedēļā, 26. jūlijā, pasaules latviešu biedrību 2. konferences norises laikā Rīgas Latviešu biedrībā atklāja fotomākslinieka Jura Krieviņa latviešu diriģentu portretu izstādi. Vienlaikus skatītāji tika iepazīstināti arī ar autora fotoalbumu "Mani Dziesmusvētki", kas nupat izdots laikraksta "Latvijas Vēstnesis" apgādā, bet Juris Krieviņš draugiem un sava talanta cienītājiem dāvināja pirmos autoreksemplārus.

Fotoattēlus nevar izstāstīt, tie ir jāredz. Gan izstādē, gan fotoalbumā,

ko katrs interesents var atrast un nopirkt:

"Latvijas Vēstneša" preses namiņā Krišjāņa Barona un Bruņinieku ielas stūrī,

Valtera un Rapas grāmatu tirgotavā,

apgāda "Sprīdītis" veikalos

un Dziesmusvētku norises vietās.

Albumā apkopoti astoņi desmiti fotogrāfiju un gandrīz četri gadu desmiti no tautas dzīves zem Dziesmusvētku zīmes. Manos, tavos, mūsu visu un Jura Krieviņa Dziesmusvētkos.

Vēl par notikumu — 7.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!