• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.06.1998., Nr. 186/187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48881

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

26.06.1998., Nr. 186/187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Starptautiskajā tirdzniecības izstādē INTRADE ’98

Latvijas Attīstības aģentūra šogad pirmo reizi piedalījās ikgadējā starptautiskajā tirdzniecības izstādē INTRADE ’98, kas notika no šā gada 9. līdz 11. jūnijam Londonā. Dalība šajā pasākumā bija LAA iniciatīva, operatīvi reaģējot uz saasinātajām Latvijas un Krievijas politiskajām un ekonomiskajām attiecībām.

LAA izstādē piedalījās ar mērķi informēt par Latvijas eksporta potenciālu, piedāvājot uzņēmumu informatīvos materiālus, parādīt Latviju kā investīcijām izdevīgu vietu, kā arī iegūt iespējami daudz informācijas par citu valstu organizācijām, to piedāvātajiem pakalpojumiem un jaunām sadarbības iespējām.

Izstādē bija pārstāvēti dažādi starptautiskās tirdzniecības aspekti — eksporta/importa pakalpojumi, finanses, transports, muitas, informatīvā tehnoloģija u.c.

Kopumā izstādē bija plaši apmeklēta, un galvenokārt tie bija dažādu nozaru uzņēmumi, kā arī importētāju un eksportētāju firmas, kuras meklē piegādātājus, tirdzniecības partnerus un jaunus noieta tirgus. Tā kā LAA jau pirms izstādes bija veikusi lielu sagatavošanās darbu (LAA pārstāvniecība Lielbritānijā bija izsūtījusi vairāk nekā 200 ielūgumu apmeklēt tieši LAA stendu, informācija regulārajā izdevumā "Importing Today" u.c.), tad interesentu par Latvijas piedāvātajām iespējām bija sevišķi daudz. Izstādes ietvaros LAA pārstāvji uzstājās seminārā, informējot interesentus par biznesa klimatu Latvijā un iespējām sadarboties ar Latvijas uzņēmējiem.

Kopumā Latvijas stendu apmeklēja vairāk nekā 400 cilvēku. Sevišķi daudz interesentu bija šādās nozarēs:

– kokapstrādē (20%),

– tekstilrūpniecībā (15%),

– mašīnbūvē (12%),

– pārtikas pārstrādē (12,5%).

Samērā daudz apmeklētāju interesējās arī par:

– ķīmijas nozari (~9%),

– banku sektoru (~7%),

– elektronikas nozari (3%).

Pārējos 21,5% interesēja vēl citas nozares, eksports uz Latviju, kā arī vispārīga informācija par Latviju.

Izstādes laikā ar LAA palīdzību tekstiluzņēmumam "Rita" bija trīs tikšanās ar lielākajām Lielbritānijas tekstilkompānijām, kuras interesēja "Ritas" produkcijas iepirkšana un tālāka izplatīšana Eiropā.

Eksporta prasmes seminārs Rīgā

8. un 9. jūnijā Rīgā notika seminārs "Eksporta prasme uz Eiropas Savienības valstīm". Semināru rīkoja Latvijas Attīstības aģentūra sadarbībā ar Flandrijas (Beļģija) sabiedrisko organizāciju "Vlaanderen Balticum".

LAA vairāku gadu laikā ir izveidojusies ražena sadarbība ar minēto organizāciju, kuras rezultātā ir notikuši vairāki abpusēji pasākumi, kā, piemēram, Flandrijas kokapstrādes uzņēmumu tirdzniecības misija Rīgā, abpusējas Latvijas un Flandrijas ostu speciālistu vizītes abās valstīs u.c. "Vlaanderen Balticum" aktīvi sadarbojas ar līdzīgām organizācijām arī Lietuvā un Igaunijā.

Latvijas uzņēmēju eksporta prasmes mācību programma ir tikai daļa no vairāku pasākumu kopuma, ko īsteno LAA Eksporta veicināšanas departaments Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāla palielināšanā, kā arī jaunu realizācijas tirgu meklējumos. Šā gada seminārs vairāk bija domāts uzņēmumiem, kuru mērķa tirgus ir Rietumeiropa, īpaši Beneluksa valstis. Seminārā piedalījās augsti kvalificēti vieslektori no Antverpenes un Kortrijkas Tirdzniecības un rūpniecības kamerām, no firmas "Ernst & Young Consultants".

Šā gada eksporta prasmes seminārs tika rīkots ar mērķi piesaistīt konkurētspējīgu Latvijas eksporta nozaru uzņēmumus minētajam reģionam. Pēc iepriekšējām pārrunām ar Beļģijas speciālistiem tika nolemts semināram piesaistīt uzņēmumus no tādām nozarēm kā kokapstrāde, informatīvās tehnoloģijas, transports, tranzīts, pārtikas rūpniecība, tekstilrūpniecība, celtniecības pusfabrikātu ražošana.

No Latvijas puses seminārā piedalījās galvenokārt kokapstrādes uzņēmumi — a/s "Latvijas Finieris", privatizējamā va/s "Vulkāns", a/s "Laskana", SIA "CED", SIA "Ekju", atsevišķi mašīnbūves nozares un ostu pārstāvji, kā arī citi interesenti. Izbrīnu rada tas, ka par šo semināru īpašu interesi neizrādīja pārtikas rūpniecības uzņēmumi, kuriem pašreizējā tirgus situācijā vajadzētu būt īpaši aktīviem jaunu tirgus iespēju meklējumos.

Seminārā tika pārrunāti šādi jautājumi:

– kā noteikt uzņēmuma eksporta potenciālu;

– kā veikt savas produkcijas prezentāciju;

– kā izpētīt mērķa tirgu;

– kādi ir ES valstu tirdzniecības noteikumi;

– kā veikt eksporta finansu vadību;

– kāda ir ES valstu nodokļu likumdošana;

– kādas ir tirgus prognozes u.c.

Semināra noslēgumā tika pārrunāti turpmākie LAA un "Vlaanderen Balticum" sadarbības projekti — nākamā semināra rīkošana, Latvijas kokapstrādes uzņēmumu tirdzniecības misija Beļģijā, Latvijas uzņēmumu piedalīšanās izstādēs un citi jautājumi.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!