• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Informācija. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.1998., Nr. 182/183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

19.06.1998., Nr. 182/183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Informācija

Par Privatizācijas aģentūras padomes sēdi

12. jūnijā notika Privatizācijas aģentūras (PA) padomes kārtējā sēde. Sēdi vadīja ekonomikas ministrs, padomes priekšsēdētājs L.Strujevičs.

Padome:

• noklausījās Konkurences padomes priekšsēdētāja P.Vilka informāciju par a/s "Latvijas balzams" lietu;

• izskatīja Saeimas deputāta K.Čerāna iesniegumu par a/s "Kaija" un a/s "Rīgas alus" valsts budžeta parādu kapitalizāciju un, iepazīstoties ar PA valdes skaidrojumu, atzina, ka PA valde minēto sabiedrību parādu kapitalizāciju veikusi saskaņā ar normatīvo aktu prasībām;

• atļāva PA valdei finansēt dzīvojamo māju sagatavošanu privatizācijai un nodošanu Centrālajai dzīvojamo māju privatizācijas komisijai un pašvaldībām no PA līdzekļiem apstiprinātā budžeta ietvaros. Pavisam PA pārvaldījumā atrodas ap 1500 dzīvojamo māju, pēc CDzMPK aprēķiniem vidējās izmaksas par vienu dzīvojamo māju sastāda 250 – 320 latu;

• noklausījās PA juridiskā direktora V.Šadinova ziņojumu par zemes privatizācijas gaitas paātrināšanas iespējām un nolēma lūgt L.Strujeviču kā valsts pilnvarnieku iesniegt PA sagatavoto Ministru kabineta rīkojuma projektu kā Ministru kabineta lietu izskatīšanai tuvākajā valdības sēdē. Sagatavotais rīkojuma projekts paredz nodot privatizācijai visu zemi zem privatizētajiem vai privatizācijai nodotajiem valsts īpašuma objektiem. PA padome uzskatīja, ka nepieciešams būtiski paātrināt zemes privatizāciju. "Ņemot vērā, ka kompensācijas sertifikātu izmantošanas termiņš ir 1999. gada 30. decembris, ir jānodrošina, lai līdz šim datumam privatizēto ēku īpašnieki paspētu iegādāties īpašumā zemi," teica V.Šadinovs;

• noklausījās PA padomes izveidotās darba grupas par naudas līdzekļu piešķiršanu maksātnespējīgo privatizējamo valsts uzņēmumu (statūtsabiedrību) darbinieku prasījumu apmierināšanai vadītāja E.Zelgalvja pārskatu par paveikto padomes sēžu starplaikā darbinieku prasījumu apmierināšanas jomā. Pavisam komisija ir izskatījusi 13 uzņēmumu iesniegumus par sociālo maksājumu segšanu un atļāva veikt izmaksas kopā 135 367,95 latu apmērā;

• noklausījās L.Strujeviča informāciju par 1998. gada 19. maijā izveidotās komisijas likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 52. panta otrajā daļā paredzētās maksāšanas līdzekļu maiņas prakses izpētei paveikto; iepazinās ar komisijas izstrādāto nolikumu, kas reglamentētu precīzu likuma izpildes kārtību. Padome pamatā akceptēja izstrādāto nolikuma projektu, uzdeva komisijai kopā ar valdi precizēt atsevišķus nolikuma punktus un iesniegt precizēto nolikuma projektu izskatīšanai nākamajā padomes sēdē;

• noraidīja padomes locekļa G.Bērziņa ierosinājumu apturēt PA valdes lēmumu par Rīgas ostas valsts stividoru kompānijas "Rīnūži" izsoles rīkošanu 1998. gada 13. jūnijā.

LPA informācija

Par Privatizācijas aģentūras

padomes ārkārtas sēdi

15. jūnijā Privatizācijas aģentūras padomes priekšsēdētājs L.Strujevičs informēja Privatizācijas aģentūras valdi, ka sestdien, 20. jūnijā, plkst. 8.00 tiek sasaukta Privatizācijas aģentūras padomes ārkārtas sēde ar šādu darba kārtību:

1. Noteikumu, kādā kārtībā likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" 52. panta otrajā daļā noteiktajos gadījumos izdarāmi grozījumi valsts īpašuma objektu privatizācijas noteikumos un pirkuma līgumos, projekta apspriešana.

2. Grozījumi Privatizācijas aģentūras padomes reglamentā.

3. Privatizācijas aģentūras padomes locekļa J.Urbanoviča pieprasījums par a/s "Latvijas gāze" valdes 1998. gada 1. jūnijā pieņemto slēgtās un publiskās emisijas laidiena noteikumu pamatotību, kā arī Privatizācijas aģentūras valdes nostāju šajā jautājumā.

Privatizācijas aģentūras padomes kārtējā sēde paredzēta 1998. gada 10. jūlijā.

LPA informācija

Viesnīcas "Latvija" un "Rinar" akciju izsole par sertifikātiem

 

Neoficiālie rezultāti

15. jūnijā Rīgas Fondu biržā notika valsts a/s "Viesnīca "Latvija"" un "Rinar" akciju publiskā piedāvājuma par sertifikātiem izsole.

Izsolē tika pārdotas visas piedāvātās 720 244 a/s "Viesnīca "Latvija"" akcijas par Ls 5,02. Dzēsto sertifikātu skaits — 129 125,30.

Izsolē tika pārdotas visas piedāvātās 207 452 a/s "Rinar" akcijas par Ls 0,58. Dzēsto sertifikātu skaits — 4296,97.

Visi rezultāti vēl jāapstiprina Latvijas Privatizācijas aģentūrai.

RFB informācija

LCD apturējis a/s "Rietumu banka" darbību depozitārijā

1998. gada 15. jūnijā Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD) veica pārbaudi a/s "Rietumu banka". Sakarā ar pārbaudē konstatētajiem pārkāpumiem Latvijas Centrālais depozitārijs no 1998. gada 18. jūnija ir apturējis a/s "Rietumu banka" darbību LCD.

Pēc 1998. gada 18. jūnija Latvijas Centrālā depozitārija valde a/s "Rietumu banka" atļauj veikt portfeļa pārvedumu un norēķinus par darījumiem, kas noslēgti pirms 1998. gada 18. jūnija, kā arī ļauj veikt dividenžu izmaksu.

LCD valde uzdeva a/s "Rietumu banka" līdz 1998. gada 10. jūlijam novērst visus LCD noteikumu un instrukciju pārkāpumus; tai skaitā pilnīgi nodalīt vērtspapīru tirdzniecību no uzskaites un norēķiniem un izveidot iekšējo bankas uzraudzību vērtspapīru uzskaitei un norēķiniem.

 

A/s "Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca" mainījies kontrolpaketes īpašnieks

Pagājušajā nedēļā akciju sabiedrība "Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca" paziņoja par kontrolpaketes maiņu. A/s "Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca" akciju kontrolpaketi tās bijušais īpašnieks — Liepājas rajona Lauksaimniecības kooperatīvā sabiedrība "Liepājas lauksaimnieks" — 1997. gada 22. septembrī pārdeva firmai ar ierobežotu atbildību "Gesil Limited", kuras pārstāvniecība akreditēta Latvijā un reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 1997. gada 17. jūnijā. Pavisam pārdeva 274 227 akcijas, kuru kopējā nominālvērtība ir Ls 274 227, kas atbilst 51% sabiedrības akciju. Liepājas rajona Lauksaimniecības kooperatīvā sabiedrība "Liepājas lauksaimnieks" reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 1995. gada 12. oktobrī.

Presē ir parādījušies paziņojumi, ka pēc šī gadījuma nevarot uzticēties Latvijas Centrālā depozitārija sastādītajiem akcionāru sarakstiem, tāpēc LCD paskaidro, kādas ir radušās situācijas sekas. Kad 1998. gada 24. aprīlī notika a/s "Liepājas eļļas ekstrakcijas rūpnīca" akcionāru pēdējā pilnsapulce, kā kontrolpaketes īpašnieks LCD sākotnējā reģistrā bija reģistrēts LKS "Liepājas lauksaimnieks", kas arī tika uzrādīts akcionāru sarakstā. Turklāt īpašumtiesību pārreģistrāciju var veikt tikai pats akciju īpašnieks pēc akciju dereģistrācijas (ieskaitīšanas vērtspapīru kontā), kas netika izdarīts. Arī akcionāru pilnsapulces sākumā tiek apstiprinātas akcionāru balsstiesības, ar ko akcionāri uzņemas atbildību par pilnsapulcē pieņemtajiem lēmumiem.

 

Akciju sabiedrība "Staburadze" palielina pamatkapitālu

1998. gada 12. maijā a/s "Staburadze" atkārtotajā akcionāru pilnsapulcē pieņēma lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu līdz Ls 3 040 000. Sabiedrības pamatkapitāls tiek palielināts, slēgtajā emisijā emitējot līdz 1 040 000 parasto vārda akciju.

Līdz 860 000 akciju tiek emitēts, pārveidojot a/s "Staburadze" uzkrāto kapitālu par pamatkapitālu. Šīs akcijas tiks sadalītas akcionāriem proporcionāli akciju skaitam, kas katram akcionāram piederēja 1998. gada 1. jūnijā.

Līdz 180 000 akciju tiek emitēts, piesaistot papildu kapitālu: 140 000 akciju piedāvājot iegādāties a/s "Staburadze" akcionāriem proporcionāli a/s "Staburadze" slēgto emisiju akciju skaitam, kāds katram akcionāram piederēja 1998. gada 22. jūnijā par cenu Ls 1,03, un 40 000 akciju, kas ir a/s "Staburadze" valdes akciju opcija. Uz šīm akcijām varēs parakstīties no 1998. gada 22. jūnija līdz 22. jūlijam. Uzskatāms, ka akcionārs ir parakstījies uz 2. laidiena akcijām, ja viņš, ievērojot parakstīšanās termiņu, a/s "Staburadze" kontā ir veicis iemaksu tādā apmērā, kāds nepieciešams, parakstoties uz akcijām saskaņā ar emisijas prospektā minēto kārtību.

Problēmas varētu rasties ārvalstu investoriem, kā arī "Staburadzes" akciju īpašniekiem, kas dzīvo attālākajos Latvijas rajonos, jo iepazīties ar emisijas prospektu var tikai uzņēmumā.

Dace Cauce

Biržā apturēta

Rietumu bankas darbība.

UBAK būs otrajā sarakstā

No 18. jūnija apturēta Rīgas Fondu biržas biedra Rietumu bankas darbība biržā. Šādu lēmumu pieņēmusi biržas valde, pamatojoties uz Rietumu bankā veiktās pārbaudes rezultātiem un Latvijas Centrālā depozitārija 1998. gada 17. jūnija valdes lēmumu. Rīgas Fondu birža kopīgi ar Latvijas Centrālo depozitāriju ir veikusi biržas biedra pārbaudi, lai uzraudzītu biržas un depozitārija prasību ievērošanu. Līdz papildu informācijas saņemšanai no Rietumu bankas un pārkāpumu novēršanai, tās darbība biržā tiek apturēta.

28. jūnijā Rīgas Fondu biržā tiks uzsākta a/s "Torņu un autoceltņu firma "UBAK"" akciju tirdzniecība. 859 680 UBAK akcijas tiks iekļautas biržas otrajā sarakstā.

RFB informācija

Vērtspapīru tirgus komisijā

08.06.98. — 12.06.98.

10. un 11. jūnijā uz tikšanos pulcējās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vērtspapīru tirgu uzraugošo institūciju pārstāvji, kas apsprieda šādus jautājumus:

• par kapitāla tirgus konsolidēto uzraudzību;

• vērtspapīru tirgus uzraudzības institūciju finansēšanas modeļi un to priekšrocības;

• vērtspapīru tirgus profesionālo starpnieku licencēšana un reģistrācija;

• prasības ieguldījumu sabiedrību pašu kapitālam;

• grāmatvedības uzskaites principu saskaņošana ieguldījumu sabiedrībām, ieguldījumu fondiem un brokeru sabiedrībām.

Tikšanās dalībnieki panāca šādas vienošanās:

• profesionālie vērtspapīru tirgus starpnieki ir jāreģistrē un jālicencē;

• profesionālo vērtspapīru tirgus starpnieku licencēšana un reģistrācija jāveic vērtspapīru tirgus uzraudzības institūcijai;

• vērtspapīru tirgus uzraudzības institūcija paredz ieviest trīs veidu licences: brokera/dīlera licenci, finansu konsultanta licenci un fondu menedžera licenci;

vērtspapīru tirgus uzraudzības institūcija nosaka, ka licences jāreģistrē katru gadu, un jau licencētajiem profesionālajiem starpniekiem periodiski, bet ne retāk kā reizi 5 gados jākārto kvalifikācijas eksāmens;

• jāizstrādā visām trim Baltijas valstīm vienota licencēšanas programma un procedūra, lai nākotnē panāktu licenču starpniekdarbībai vērtspapīru tirgū atzīšanu visās trijās Baltijas valstīs;

• jānodrošina brīva Baltijas valstu emitentu vērtspapīru apgrozība ikvienā Baltijas valstī.

Tikšanās noslēgumā tika nolemts septembra sākumā Rīgā sarīkot profesionālus seminārus vērtspapīru komisiju darbiniekiem par:

• normatīvo aktu izpildes nodrošināšanu un manipulāciju novēršanu vērtspapīru tirgū;

• profesionālo vērtspapīru tirgus starpnieku darbības regulēšanu un uzraudzību.

Nākamā Baltijas vērtspapīru tirgu uzraugošo institūciju pārstāvju tikšanās paredzēta Viļņā 30. septembrī un 1. oktobrī.

VTK informācija

Latvijas Republikas

Ekonomikas ministrijas

licencēšanas komisijas sēdes

protokola izraksts Nr.84

Rīgā 1998.gada 11.jūnijs

1.

Par izsoles noteikumiem

1. Apstiprināt a/s "PS INVESTMENTS" iesniegtos izsoles noteikumus.

2. Apstiprināt SIA "ELANS IN" iesniegtos izsoles noteikumus.

2.

Par izsoles noteikumu grozījumiem

1. Apstiprināt SIA "SAIME" iesniegtos izsoles noteikumu grozījumus ar nosacījumu.

2. Apstiprināt SIA "MALEKS S" iesniegtos izsoles noteikumu grozījumus.

3.

Par tirdzniecības starpnieku uzņēmumos veiktajām pārbaudēm

1. Atjaunot SIA "LF STANDARTS" tirdzniecības starpnieka licenci S348/1.

3. Atjaunot SIA "ELANS IN" tirdzniecības starpnieka licenci S353/1.

5.

Par finansu pārskatiem

1. Apturēt SIA "Valmieras Vērtspapīru nams" tirdzniecības starpnieka licenci S49/1.

3. Apturēt SIA "Menedžmenta Holdings" tirdzniecības starpnieka licenci S380/1.

6.

Par licenču pagarināšanu

Akceptēt licenču pagarināšanu tirdzniecības starpniekiem A/S "Rietumu banka" (S157/5), SIA "Torņa fonds" (S266/5), A/S "Tempus investment" (S344/3), A/S "Saules banka" (S369/2), BAS "RSB Trasts un Investīcijas" (S370/2).

7.

Dažādi

4. Nākošo sēdi sasaukt 1998.gada 9.jūlijā.

Sēdes vadītājs — komisijas priekšsēdētājs J.Janovs

Latvijas Republikas

Ekonomikas ministrijas

licencēšanas komisijas sēdes

protokola izraksts Nr.84

Rīgā 1998.gada 11.jūnijs

1.

Par izsoles noteikumiem

1. Apstiprināt a/s "PS INVESTMENTS" iesniegtos izsoles noteikumus.

2. Apstiprināt SIA "ELANS IN" iesniegtos izsoles noteikumus.

2.

Par izsoles noteikumu grozījumiem

1. Apstiprināt SIA "SAIME" iesniegtos izsoles noteikumu grozījumus ar nosacījumu.

2. Apstiprināt SIA "MALEKS S" iesniegtos izsoles noteikumu grozījumus.

3.

Par tirdzniecības starpnieku uzņēmumos veiktajām pārbaudēm

1. Atjaunot SIA "LF STANDARTS" tirdzniecības starpnieka licenci S348/1.

3. Atjaunot SIA "ELANS IN" tirdzniecības starpnieka licenci S353/1.

5.

Par finansu pārskatiem

1. Apturēt SIA "Valmieras Vērtspapīru nams" tirdzniecības starpnieka licenci S49/1.

3. Apturēt SIA "Menedžmenta Holdings" tirdzniecības starpnieka licenci S380/1.

6.

Par licenču pagarināšanu

Akceptēt licenču pagarināšanu tirdzniecības starpniekiem A/S "Rietumu banka" (S157/5), SIA "Torņa fonds" (S266/5), A/S "Tempus investment" (S344/3), A/S "Saules banka" (S369/2), BAS "RSB Trasts un Investīcijas" (S370/2).

7.

Dažādi

4. Nākošo sēdi sasaukt 1998.gada 9.jūlijā.

Sēdes vadītājs — komisijas priekšsēdētājs J.Janovs

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!