• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Biznesa Mekā Nīderlandē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.1998., Nr. 182/183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brenguļu alus sēta - Jāņa bērnu gaidās

Vēl šajā numurā

19.06.1998., Nr. 182/183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Biznesa Mekā Nīderlandē

Par lielāko pasaules

biznesa forumu Europartenariat

C2.JPG (19892 BYTES)
Tiekas dažādu valstu uzņēmēji

C1.JPG (20705 BYTES)
No kreisās: Andris Lasmanis un Andris Brokāns (firma "Andris") un Gunārs Pīlādzis ("R.A.S.A. Expo") Latvijas stendā

Divas reizes gadā uzņēmēji kārto dokumentus un ceļa somas, lai dotos uz šobrīd lielāko pasaules biznesa forumu Europartenariat . Pirms desmit gadiem Eiropas Savienības ekonomiskajām struktūrām radās doma veicināt Eiropas saimnieciski vājāko reģionu attīstību. Tādi ir atrodami visās valstīs — gan Vācijā, gan Portugāle, gan Itālijā. ES speciālisti ieteica organizēt biznesmeņu tikšanos kādā no mūsu kontinenta valstīm. Tad arī šim pasākumam tika dots nosaukums Europartenariat , kas kopumā būtu tulkojams kā biznesa partnera meklējumi. Pirmais biznesa forums durvis vēra 1988. gadā Dublinā (tātad šogad atzīmēsim šīs iniciatīvas desmitgadi). Toreiz tajā piedalījas vairāki simti firmu. Europartenariat ātri iemantoja popularitāti, un kopš 1991. gada Eiropas Savienība to rīko jau divas reizes gadā, parasti pavasarī un rudenī, kad ir vērojama augsta biznesa aktivitāte.

Šobrīd Eiropas Savienības ekonomiskais pamats ir vairāk nekā 10 miljoni mazo (strādājošo skaits līdz 10 cilvēkiem) un vidējo uzņēmumu (strādājošo skaits līdz 500 cilvēkiem). Šīs firmas bieži sauc arī par "paslēpušos milzi". Spriediet paši — Eiropas Savienības valstīs, rēķinot uz tūkstoš iedzīvotājiem, darbojas vidēji 45 firmas. Piemēram, Nīderlandē, Vācijā, Dānijā uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem ir reģistrētas 30 firmas, bet Eiropas dienvidos (Portugālē, Grieķijā) — pat 60 firmas. Šie mazie un vidējie uzņēmumi katru gadu ārzemēs pārdod 10 procentu savu valstu ekpsportprodukcijas. Tāpēc Eiropas Savienība uz Europartenariat aicina tieši mazos un vidējos uzņēmumus, jo tajos saskata savu valstu samnieciskās attīstības perspektīvu.

Šā gada pirmais Europatenariat no 11. līdz 12. jūnijam notikā skaistā, mežu ieskautā Nīderlandes pilsētā Apeldornā. Kā to nosaka foruma priekšraksti, mājastēvi bija iekārtojuši plašu ekspozīciju — 425 holandiešu firmas, kas pārstāvēja trīspadsmit dažādas saimniecības nozares, viesiem piedāvāja savus izstrādājumus un meklēja iespējamos sadarbības partnerus. Rodas jautājums, ar ko šis biznesa forums atšķiras no mums jau ierastajām izstādēm. Pirmā un galvenā atšķirība ir tā, ka šā foruma uzmanības centrā atrodas firma un tās iespējas. Otrkārt, pirmajām sarunām ir iekārtotas īpašas telpas, kas aizņem apmēram trešdaļu no visām hallēm, bet līdzās tām netiek atstātas novārtā arī daudzās kafejnīcas. Viesi — apmēram 2000 firmu pārstāvju no vairāk nekā 80 pasaules zemēm —, atstājuši smagākos nesamos savu valstu stendos, spieto gar holandiešu ekspozīciju, taču neaizmirst arī kolēģus no citiem Eiropas, Amerikas un Āfrikas reģioniem. Droši var teikt, ka daudzi biznesu uzsāks nevis ar Nīderlandes uzņēmējiem, bet sameklēs partneri kādā no Europartenariat viesu valstīm. Šo tikšanos skaits ir visai iespaidīgs, apmēram 10 000, un to precizitāti nodrošina īpaši izveidots datoru tīkls, kas paziņo uzņēmējam, kāda firma vēlas ar viņu tikties un, galvenais, kur un cikos. Paralēli kontaktu dibināšanai biznesmeņi varēja apmeklēt dažādus seminārus, kas veltīti Apeldornas reģiona ekonomikai, elektronikas biznesam, jaunākajām tehnoloģijām un citiem jautājumiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras direktors Henriks Silenieks pastāstīja, ka Latvijas uzņēmēji uz šo forumu brauc jau kopš 1993. gada. Šogad uz Nīderlandi ir devušies sešu uzņēmumu — "SK Komerc", "Kvadrāts", "Andris", "Latvijas metāls", "Radiotehnika RRR" un "R.A.S.A. Expo" — pārstāvji.

Aizvadītajos gados Europartenariat organizatori ir pilnveidojuši katalogu sistēmu. Taču šobrīd firmas, izvēloties sarunu partnerus, arvien vairāk izmanto internetu.

Vēl viena iezīme. Latvijas uzņēmēji uz šo forumu vairs nebrauc pirkt vai pārdot savu produkciju, bet gan meklēt biznesa partnerus un iepazīties ar jaunām idejām. Bez tam Europartenariat droši var uzskatīt par lielisku skolu, kurā mūsu uzņēmēji, ja tā varētu teikt, pieslīpējas starptautiskā biznesa mehānismam, apgūst tā noteikumus. Piemēram, kā pareizi veidot savas firmas reklāmas materiālus, kā risināt biznesa sarunas, kam pievērst lielāku uzmanību. Viss šis process jau galu galā arī ir daudzinātā iekļaušanās jeb integrācija Eiropas Savienības ekonomikā.

Šā gada otrais Europartenariat no 12. līdz 13. novembrim notiks Valensijā, Spānijā.

Jānis Lukss

Apeldorna — Rīga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!