• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šīs sarunas mūs tuvināja Eiropai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.1998., Nr. 182/183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/48777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šīs sarunas mūs tuvināja Eiropai (turpinājums)

Vēl šajā numurā

19.06.1998., Nr. 182/183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šīs sarunas mūs tuvināja Eiropai

Latvijā vizītē NATO ģenerālsekretārs Havjers Solana

— sarunā ar Valsts prezidentu

SO1.JPG (29821 BYTES) Vakar, 18.jūnijā, mūsu valstī īsā oficiālā vizītē ieradās NATO ģenerālsekretārs Dr. Havjers Solana ( Javier Solana ). Latvijas apmeklējums ietilpa viņa trīs dienu oficiālo vizīšu sērijā Baltijas valstīs un Somijā.

Rīgā NATO ģenerālsekretārs tikās ar Latvijas Republikas Ministru prezidentu Guntaru Krastu, kā arī ar ārlietu ministru Valdi Birkavu un aizsardzības ministru Tālavu Jundzi. Pēc tam Havjers Solana tikās ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu, Ārlietu un Nacionālās drošības komisijas pārstāvjiem.

Dienas vidū NATO ģenerālsekretārs apciemoja Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani viņa Jūrmalas rezidencē (attēlā).

G.Ulmanis runāja par to, kā Latvijā realizē savu politiku, kas vērsta uz vēlmi integrēties NATO. Prezidents informēja par MK lēmumu nākamā gada budžetā valsts aizsardzībai atvēlēt līdzekļus 1% apjomā no iekšzemes kopprodukta un par pieņemtajiem likumiem, kas skar bruņoto spēku attīstību. G.Ulmanis sarunā ar H.Solanu atzina, ka tiek izvērsta aktīva sadarbība ar NATO virsnieku un karavīru izglītošanā. Vēl Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija militārajā jomā aktīvi sadarbojas ar Baltijas un Ziemeļu kaimiņvalstīm un aktīvi iekļaujas programmā "Partnerattiecības mieram".

Raksturojot Latvijas iekšpolitisko situāciju, Valsts prezidents informēja par grozījumiem Pilsonības likumā pieņemšanas gaitu, izsakot pārliecību, ka Saeima pirmdien galīgajā lasījumā akceptēs valdības atbalstītās izmaiņas likumā. Atzīmējot, ka Latvija jau dzīvo jaunu vēlēšanu gaisotnē, Valsts prezidents pauda viedokli, ka pēc vēlēšanām Latvijā nostabilizēsies politiskais centrs.

H.Solana sarunā skāra NATO organizācijas attīstības perspektīvas un informēja par NATO jubilejas samita sagatavošanas gaitu, uzsverot, ka nākamā gada aprīlī Vašingtonā tiks lemts par to, kā turpmāk attīstīsies alianse.

Pēc Gunta Ulmaņa uzaicinājuma Havjers Solana ar mūsu Valsts prezidentu pastaigājās pa pludmali, nepiespiestā gaisotnē pārrunājot abas puses interesējošos jautājumus. Pēc tam NATO ģenerālsekretāram un Latvijas Valsts prezidentam bija kopīgas pusdienas.

Pēc tikšanās NATO ģenerālsekretārs Havjers Solana un Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis atbildēja uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu.

"Latvijas Vēstnesis":

Vai šī jūsu tikšanās Latviju tuvināja NATO?

Havjers Solana:

— Atļaujiet man teikt, ka šī bija ļoti konstruktīva viedokļu apmaiņa par divpusējām attiecībām starp jūsu valsti un NATO. Mums bija laba iespēja arī ar prezidentu pārrunāt svarīgus lēmumus par globālo drošības situāciju. Es esmu ļoti priecīgs, ka man bija iespēja pavadīt pāris stundu ar Latvijas prezidentu un pārrunāt šos svarīgos jautājumus, kas skar jūsu valsti un arī drošību pasaulē.

Guntis Ulmanis:

— Noteikti šī saruna mūs tuvināja NATO. Mēs noskaidrojām viedokļus. Es informēju NATO ģenerālsekretāru par Latvijas paveikto. Gribu uzsvērt vienu, ko mūsu sarunā akcentēja arī NATO ģenerālsekretārs — pats svarīgākais mūsu valsts ceļā uz iestāšanos NATO ir mūsu pašu mājasdarbi un tas, ko mēs padarīsim savas drošības un savas militārās sfēras stiprināšanā. Tiem seko jau visi pārējie jautājumi.

Valsts prezidenta preses dienests,

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

— tiekoties ar Ministru prezidentu

"NATO ir vienīgā garantija Latvijas drošībai un stabilitātei," vakar, 18.jūnijā, atzina Ministru prezidents Guntars Krasts, runājot par Latvijas integrāciju NATO ar šīs organizācijas ģenerālsekretāru Havjeru Solanu, kurš ieradies Rīgā pēc Ministru prezidenta ielūguma.

Sarunas gaitā NATO ģenerālsekretārs uzsvēra nepieciešamību radīt mūsu bruņoto spēku un NATO spēku atbilstību sakaru, vadības un kontroles sistēmas ziņā. Atzinīgi tika novērtēta valdības pieņemtā nacionālā programma integrācijai NATO un Latvijas ieguldījums, piedaloties NATO vadītajā miera uzturēšanas misijā bijušās Dienvidslāvijas teritorijā Apvienoto spēku sastāvā.

Tika apspriestas NATO un Krievijas attiecības. Raksturojot pašreizējo situāciju, Havjers Solana atzīmēja, ka NATO un Krievijas attiecības ir process, kas turpina attīstīties. NATO ģenerālsekretārs vēlējās uzklausīt Ministru prezidenta viedokli par Latvijas un Krievijas attiecībām.

Sarunas nobeigumā Havjers Solana atzīmēja, ka patlaban NATO izstrādā savu turpmākās paplašināšanas stratēģiju, kas iezīmēs jaunas sadarbības perspektīvas un tiks izskatīta 1999.gadā NATO sanāksmē Vašingtonā.

Romāns Meļņiks,

Ministru prezidenta

preses sekretārs

Vēl par vizīti — 9.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!