• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sadarbības līgums ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.1998., Nr. 102/105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Soli pa solim Latvijas tautsaimniecības priekšpulkā

Vēl šajā numurā

17.04.1998., Nr. 102/105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sadarbības līgums ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūru

Bankas un finanses

Šā gada 14. aprīlī Latvijas Centrālais depozitārijs noslēdza sadarbības līgumu, kurš paredz savstarpēji koordinēt to pušu darbību, kuras piedalās USAID (ASV Starptautiskās attīstības aģentūra) programmā, kas sniedz palīdzību kapitāla tirgum.

Vienošanos parakstīja Latvijas Centrālais depozitārijs, USAID, LR Finansu ministrija, Vērtspapīru tirgus komisija, Rīgas Fondu birža, Latvijas zvērināto auditoru asociācija un KPMG/Barents Group LLC. Visas no šeit minētajām Latvijas organizācijām jau saņem kāda veida USAID finansētu palīdzību. Palīdzība Latvijas Centrālajam depozitārijam paredzēta vairāku kopēju projektu realizācijai. Viens no šiem projektiem ir palīdzība starpvalstu norēķinu sistēmas izveidošanā.

Latvijas Centrālais depozitārijs USAID tehnisko palīdzību saņem kopš 1997. gada oktobra. Līdz šim ir veikts Latvijas Centrālā depozitārija datorsistēmas audits.

LCD apdrošinājies

No šā gada 1. aprīļa Latvijas Centrālais depozitārijs ir apdrošinājis savu darbību Lloyd’s sistēmā, saņemot standarta banku apdrošināšanas polises. Viena no polisēm paredz apdrošināšanu pret darbinieku pārkāpumiem — noziegumiem, ko izdara darbinieki. Otrā polise ir apdrošināšana pret datornoziegumiem. Tā paredz nodrošinājumu pret vērtspapīru elektroniskajiem viltojumiem, pret hakeriem — ielaušanos LCD datorsistēmā.

LCD ir apdrošinājies Lloyd’s sistēmā, caur kuru ar brokeru starpniecību uz šo risku ir parakstījušās vairākas apdrošināšanas sabiedrības. Apdrošināšanas summa pēc vienošanās ar apdrošinātāju nav izpaužama, taču tā ir pietiekami liela.

Izmaiņas instrukcijā emitentiem

Latvijas Centrālā depozitārija valde 1998. gada 8. aprīlī apstiprināja izmaiņas LCD instrukcijā ‘’Par vērtspapīru īpašnieku noskaidrošanu’’.

Lai noskaidrotu akcionārus, emitentam LCD jāiesniedz pieprasījums, kuru vēlams iesniegt vismaz 30 darba dienas pirms akcionāru pilnsapulces. Šajā pieprasījumā obligāti jānorāda vērtspapīru nosaukums un ISIN kods, akcionāru pilnsapulces datums un laiks, pilnsapulces darba kārtība un datums, kurā LCD jāiesniedz dati par akcionāriem (gadījumā, ja šis datums netiek norādīts, LCD iesniedz datus emitentam piektajā darba dienā pirms pilnsapulces). Tagad pieprasījumā papildus jāuzrāda akciju kapitāls, kas ir norādīts emitenta bilancē (parakstītā pamatkapitāla apmērs). Tā kā LCD reģistrē tikai publiskās emisijas, tad papildinājums instrukcijā ieviests, lai būtu iespējams iegūt informāciju par kopējo uzņēmu akciju kapitālu. LCD var sagatavot akcionāru sarakstu akcionāru pilnsapulcei, ja emitents ir iesniedzis pieprasījumu ne vēlāk kā 7 darba dienas pirms datuma, kurā emitents vēlas saņemt akcionāru sarakstu.

Tā kā šogad vairāki uzņēmumi publikācijās presē bija norādījuši nepareizu akciju pēdējo bloķēšanas datumu pirms pilnsapulces, tad LCD veica izmaiņas savā instrukcijā. Emitentam, sniedzot informāciju par akcionāru pilnsapulci masu informācijas līdzekļos, akciju pēdējais bloķēšanas datums iepriekš jāsaskaņo ar LCD.

Tā kā LCD darbs ir tieši saistīts ar vairākiem akcionāru pilnsapulcē pieņemtajiem lēmumiem, tika veiktas izmaiņas vēl vienā instrukcijas punktā. Pēc akcionāru pilnsapulces emitentam vienas darba dienas laikā jāpaziņo LCD par akcionāru pilnsapulces slēgšanu un par tajā pieņemtajiem lēmumiem, lai LCD vienas darba dienas laikā kontu turētājiem varētu paziņot par pilnsapulces slēgšanu un vērtspapīru atbloķēšanu. Šis punkts ir svarīgs, jo ja akcijas nav atbloķētas pie kontu turētājiem, akcionāri nevar veikt nekādas operācijas ar bloķētajiem vērtspapīriem, bet savukārt tie, kuru akcijas nav atbloķētas Sākotnējā reģistrā LCD, nevar veikt, piemēram, akciju dereģistrāciju.

Reģistrētas jaunas emisijas

Aprīļa pirmajā pusē Latvijas Centrālais depozitārijs reģistrējis četras jaunas emisijas, kas tuvākajā laikā šo emisiju akciju īpašniekiem ļaus likumīgi veikt dereģistrācijas un arī citas darbības ar šīm akcijām. Visu četru reģistrēto emisiju akcijas agrāk ir pārdotas publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem. LCD 2. aprīlī reģistrēja a/s ‘’Latvijas nacionālais autopārvadātāju centrs’’ 343 275 akciju emisiju, 14. aprīlī — a/s ‘’Latvijas jūras medicīnas centrs’’ 798 800 akciju emisiju un a/s ‘’Latvijas zoovetapgāde’’ 450 444 akciju emisiju, bet 15. aprīlī — a/s ‘’Torņu un autoceltņu firma ‘’UBAK’’ 859 680 akciju emisiju. Bez tam 9. aprīlī tika reģistrēta arī a/s ‘’Hansa Liising’’ 2. slēgtā 50 īstermiņa parādzīmju emisija ar nominālvērtību Ls 10 000, emisijas dzēšanas datums ir šā gada 14. oktobris.

Dace Cauce

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!