• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules zēnu balsis - Latvijas Domā un Latvijas novados. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.1998., Nr. 102/105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hansapank - pirmais ārvalstu uzņēmums Rīgas Fondu biržā

Vēl šajā numurā

17.04.1998., Nr. 102/105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOTIKUMA VIDŪ

Pasaules zēnu balsis — Latvijas Domā un Latvijas novados

3.starptautiskais zēnu koru festivāls "Rīgas Doms’98" 13.—18.aprīlī

KORIS2.JPG (30174 BYTES)
Luksemburgas zēnu koris "Pueri Cantores". Diriģents Pjērs Nīmakss

KORIS1.JPG (20622 BYTES)
Teksasas zēnu koris. Diriģents Džerijs M. Bīršenks Foto no festivāla kataloga

Starptautiskais festivāls "Rīgas Doms", ko 13.aprīlī ieskandēja Rīgas Doma un Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu koru kopkoncerts, 14.aprīlī Latvijas zēniem piepulcēja sešus vieskolektīvus no Austrijas, ASV, Igaunijas, Krievijas, Luksemburgas un Vācijas. Kā uzsver festivāla iedibinātājs un galvenais saimnieks Jānis Erenštreits, kopš 1990.gada, kad Rīgā pirmoreiz tikās zēni no dažādām pasaules valstīm, visu laiku tiek domāts par aizvien jaunu, muzikāli interesantu kolektīvu iesaistīšanu, lai būtu iespējams labāk iepazīt citu tautu kordziedāšanas tradīcijas un jaunākos atradumus. Iepriekšējos festivālos piedalījušies labākie ASV, Francijas, Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Lietuvas un Krievijas zēnu kori. Šo svētku zvaigzne ir Vīnes zēnu koris, kas šogad atzīmē 500 gadu jubileju. Tā vēsturē ierakstīti tādu izcilu mūziķu vārdi kā Jozefs Haidns, Francis Šūberts un Antons Brukners. Kora repertuārā ir visi nozīmīgākie renesanses, baroka un klasicisma laikmeta skaņdarbi, bet īpaša uzmanība tiek pievērsta XX gadsimta mūzikai. Kora mākslinieciskā vadītāja Agnese Grosmane cenšas saglabāt izslavēto tīrskanīgo Vīnes zēnu dziedājumu, kālab tas tiek uzskatīts par etalonkori. Rīgas Domā kora solokoncerts notika 15.aprīlī. Zēni muzicēja diriģenta Lusio Gollino vadībā. 16.aprīlī austriešu zēni devās uz Ventspili, bet rīdziniekiem šai dienā bija iespējams iepazīties ar vēl diviem izciliem kolektīviem — Limburgas un Ņižņijnovgorodas zēnu koriem.

Limburgas Doma zēnu koris dibināts 1967.gadā un tā galvenais uzdevums ir piedalīties dievkalpojumos. Repertuārā iekļautas daudzbalsīgās vecklasiķu mesas un motetes, romantiskā mūzika un mūsdienu komponistu darbi. Koris muzicējis daudzās pasaules valstīs. Uz festivālu zēni atbraukuši kopā ar diriģentu Klausu Knubenu. Zēni uzstājās arī Tukumā un Valmierā.

Ņižņijnovgorodas zēnu koris dibināts 1946.gadā, tajā izauguši daudzi profesionāli mūziķi, arī tā pašreizējais vadītājs profesors Ļevs Sivuhins. Kora plašajā repertuārā īpašu vietu ieņem krievu pareizticīgās baznīcas mūzika, Pētera Čaikovska un Sergeja Rahmaņinova liturģijas un krievu tautasdziesmas. Tas ar lieliem panākumiem piedalījies starptautiskos konkursos un festivālos. Vakar, 16.aprīlī, slavenais Krievijas zēnu koris muzicēja Daugavpilī.

Bauskā un Jelgavā savukārt viesojās Luksemburgas konservatorijas zēnu koris "Pueri Cantores". Šis kolektīvs pastāv kopš 1993.gada, un tajā dzied konservatorijas studenti un skolēni. Repertuārā ir gan garīgā, gan laicīgā mūzika no gregoriskā korāļa līdz mūsdienu komponistu skaņdarbiem, arī izvērstas formas vokāli instrumentāli darbi. Koris ir biežs viesis Lielhercoga galmā, savulaik tajā dziedājis arī princis Gijoms. Kora mākslinieciskais vadītājs Pjērs Nīmakss juniors ir arī konservatorijas baznīcas mūzikas un ērģeļspēles profesors un Luksemburgas Sv.Mārtiņa banzīcas vadošais ērģelnieks.

Bauskā pirms svētku koncerta Tautas namā viesus uzņēma mūzikas skolas audzēkņi. Direktors Jānis Esta par šo tikšanos ir sajūsmināts:

— Mums skolā ir meiteņu koris. Iznāca brīnišķīga sadziedāšanās. Aizvedām ciemiņus arī uz Rundāli, izkāpelējāmies pa Bauskas pilskalnu. Daudziem zēniem līdzi atbraukuši arī vecāki. Liela, jautra un draudzīga kompānija. Sarunājāmies gan vāciski, gan franciski. Nekādu valodas barjeru nejutām. Kopā dziedājām mūsu "Pūt, vējiņi!", mācījāmies viņu raksturdziesmiņas. Un jaunieši dejoja uz nebēdu. Tiekam lūgti uz Luksemburgu ciemos.

Liepājā un Saldū tikpat viesmīlīgi uzņēma Teksasas zēnu kori Džerija M.Bīršenka vadībā, kurā dzied zēni vecumā no 8 līdz 15 gadiem. Tāpat kā Vīnes korī tajā nav vīru balsu. Kora mācību bāze ir 1988.gadā nodibinātā Teksasas zēnu kora skola, kas nodrošina zēnu muzikālo apmācību un akreditētu akadēmisko izglītību. Koris reizē ir profesionāla koncertturneju aģentūra, kas regulē tā koncertdarbību. Liepājā Teksasas zēni bija Mūzikas koledžas koristu viesi. Pilsētas domes priekšsēža vietnieks Guntis Dambergs ciemiņiem pastāstīja par Liepājas attīstības perspektīvām un kultūras dzīvi. Vislabāk amerikāņu jauniešiem patika jūra, kāpas, baltās smiltis un sadziedāšanās mūzikas klubā. Trīsvienības baznīca, kur notika svētku koncerts, tik ļaužu pārpilna esot redzēta vien Ziemassvētkos.

Kuldīgā un Cēsīs savu mākslu rādīja Tallinas zēnu koris, kas diriģentes Lidijas Rahulas vadībā ar panākumiem koncertējis ASV, Japānā un vairāk nekā 10 Eiropas valstīs, arī Latvijā. 1992.gadā koris kļuva par IX starptautiskā Franča Šūberta koru konkursa laureātu un izpelnījās īpašu atzinību par labāko Šūberta darba izpildījumu. Patlaban korī dzied 75 zēni un 20 jaunieši vecumā līdz 24 gadiem. Tā repertuārā ir garīgā un laicīgā mūzika no korāļiem līdz klasikai un mūsdienu mūzikai.

Cēsīs igauņu zēni un jaunieši dziedāja Sv.Jāņa baznīcā, tikās ar Mežaskolas audzēkņiem, sadziedājās ar Cēsu bērnu kori un sniedza īstu svētku koncertu. Rajona kultūras nama direktore Ina Ozola:

— Viņi dziedāja kā lakstīgalas! Kultūras namā nebija kur ābolam nokrist. Un viņu brīnišķīgā diriģente tika galā ne vien ar saviem puikām, bet prata iesaistīt visu zāli. "Rīga dimd" dziedājām visi kopā.

Izdziedājušies pie Ventas, Gaujas un Lielupes, koristi sestdien visi atkal tiksies Rīgā. 18.aprīli sešos pēcpusdienā Domā notiks festivāla noslēguma koncerts.

Bet zēnu balsis atkal skanēs VI Latvijas zēnu koru salidojumā Cēsīs, kas notiks 30. un 31.maijā. Īsti labs ievads Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem!

Aina Rozeniece,

"LV" nozares korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!