• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Truši-zaķi un citi sīkdzīvnieki. Un viņu lielās problēmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.1998., Nr. 97/98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar latvisku skatu. Pasaules zinātnē un sportā Izcils žurnālists. Sporta vēsturnieks Lielu jūtu cilvēks. Arnolds Šmits

Vēl šajā numurā

09.04.1998., Nr. 97/98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Truši–zaķi un citi sīkdzīvnieki. Un viņu lielās problēmas

Zaiga Viksne,

Latvijas sīkdzīvnieku audzētāju biedrības "Trusis un citi" līdzpriekšsēdētāja, — "Latvijas Vēstnesim"

TRUSIS.JPG (23697 BYTES)

— "Trusis un citi" nozīmē to, ka mūsu biedrībā sabiedrotos var atrast visi mazie dzīvnieciņi — šinšillas, nutrijas, baibaki un visādi citādi sīkulīši,— saka Zaiga Vīksne, Latvijas sīkdzīvnieku audzētāju biedrības līdzpriekšsēdētāja.— Ar truškopību pašlaik visnopietnāk nodarbojas tieši pensionāri, jo vajadzīga sava iztikšana: lai paši būtu paēduši un, ja arī kas paliek pāri no tā izaudzētā mazumiņa, lai varētu pārdot un būtu kāds santīms pensijai klāt.

Taču pašlaik trušaudzētāju starpā ir liels uztraukums. Kā jau janvārī presē varēja lasīt, ir izdoti Ministru kabineta noteikumi nr.10 "Dzīvnieku un ganāmpulku reģistrēšanas noteikumi", pēc kuriem visi dzīvnieki, kurus pārdod, ir jāreģistrē. Un pensionāri, kuri audzē un dažkārt arī pāris trušu pārdod, ir izmisumā. Zemkopības ministrijas speciālistu atbilde uz mūsu jautājumu, vai tiešām arī pensionāriem savs trušu ganāmpulks būtu jāreģistrē, bija: izņēmumu nav. Turklāt noteikumi liek rakstīt atskaites par ganāmpulka struktūru, sniegt ziņas rajonu lauksaimniecības departamentiem arī par dzīvnieku kustību, kā arī izstādēs drīkst piedalīties tikai ar reģistrētiem dzīvniekiem.

Tiesa, noteikumi paredz pārejas laiku, taču jebkurā gadījumā reģistrācija jāveic līdz šā gada beigām, bet no 2000. gada sākuma pensionārs savu trusīti vairs nevarēt pārdot nedz dzīvā, nedz arī jau gaļas veidā. (Bez tam, ja tirgo truša gaļu, nepieciešama veterināro speciālistu ekspertīze, tā ka ganāmpulka reģistrācija nav tiešā veidā saistīta ar patērētāju veselības aizsardzību. Šim nolūkam domāts veterinārārstu slēdziens.) Un viss paredzētais tiešām jādara arī pensionāram: šim vecajam cilvēkam, kas tā jau ar lielām pūlēm savus trusīšus sakopj, vēl ir jāraksta atskaites un jāsūta departamentam... Un tas pats attiecas arī uz mazpulcēniem: bērns audzē trusi — vienu vai vairākus, viņš iemācās savas organizācijas vadībā rakstīt biznesa plānu. Tad, kad tas viss tiešām izdarīts, arī šim bērnam vajag savu ganāmpulku reģistrēt un sniegt atskaites departamentā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!