• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starp Dienvidu pērli un Ziemeļu dzintaru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.1998., Nr. 87/88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/47571

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp Dienvidu pērli un Ziemeļu dzintaru (turpinājums)

Vēl šajā numurā

02.04.1998., Nr. 87/88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc ceļa

Starp Dienvidu pērli un Ziemeļu dzintaru

Kataras Valsts pārstāvju padomes priekšsēdētājs Muhameds bin Mubaraks al Khulaifi — "Latvijas Vēstnesim" Dohā

KATAR.JPG (17647 BYTES) Šis "Latvijas Vēstneša" ārpolitikas redaktora Kataras Valsts apmeklējums notika pēc Kataras ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka, viņa ekselences Badera Omara ad Dafas ielūguma. Astoņās Katarā pavadītajās dienās bija tikšanās ar vairākiem šīs valsts politiskajiem un ekonomiskajiem vadītājiem, nozīmīgāko uzņēmumu un sociālās infrastruktūras objektu iepazīšana, kā arī gandrīz visu nelielās valsts rajonu apmeklējumi, iepazīstoties ar katariešu dzīvi un savdabīgajām tradīcijām. Divi Kataras lielākie laikraksti — "Gulf Times" un arābu valodā iznākošais "Ar Raija" — publicēja intervijas ar "Latvijas Vēstneša" pārstāvi un izvērstu informāciju par mūsu valsti, uzsverot abpusējas informācijas aktualitāti, kā arī plašās abu valstu ekonomikas sadarbības potences. Bet pati nozīmīgākā bija tikšanās ar Kataras Valsts Konsultatīvās padomes priekšsēdētāju Muhamedu bin Mubaraku al Khulaifi (attēlā pa labi).

Viņa ekselence Muhameds bin Mubaraks al Khulaifi dzimis 1946. gadā Kataras galvaspilsētā Dohā. Studējis Ziemeļarizonas universitātē ASV, iegūstot eksakto zinātņu bakalaura grādu. 1970.—1971. gadā strādājis Sabiedrības veselības ministrijā par nodaļas direktoru. No 1972.līdz 1981. gadam bijis Kataras Valsts vēstnieks Kuveitā, pēc tam desmit gadus strādājis vēstnieka rangā Kataras Ārlietu ministrijā. Kopš 1991. gada Muhameds bin Mubaraks al Khulaifi ir Kataras Valsts Konsultatīvās padomes jeb Medžlisa Al–Šura loceklis, bet kopš 1995. gada 27. marta — tās priekšsēdētājs. Pēc relatīvām paralēlēm ar Rietumu demokrātijas valstīm, Medžlisa priekšsēdētāju varētu pielīdzināt parlamenta spīkeram. Taču Katara ir monarhija, un Konsultatīvās padomes priekšsēdētāju ieceļ emīrs. Padome sastāv no cilšu pārstāvjiem (šodien tie vairs nav tikai virsaiši), labi izglītotiem speciālistiem un citiem valsts cienījamākajiem cilvēkiem. Autoritātes ziņā Konsultatīvās padomes priekšsēdētājs ir otra augstākā persona valstī.

 

"Latvijas Vēstneša" ārpolitikas redaktora tikšanās ar Viņa ekselenci Muhamedu bin Mubaraku al Khulaifi nebija tikai intervija tradicionālajā nozīmē. Augstā Kataras amatpersona vispirms gribēja zināt Latvijas pārstāvja iespaidus par savu valsti. Viņa ekselencei bija arī konkrēti jautājumi par Latviju un trim Baltijas valstīm kopumā. Īpaši viņu interesēja naftas tranzīts caur Latviju un mūsu jūras tirdzniecības ostu attīstības perspektīvas, arī naftas iegūšanas iespējas Baltijas jūrā, Latvijas piekrastē.

Tā kā sarunai bija nepiespiests raksturs, ar atsevišķiem intervijas elementiem, šodien — viņa ekselences Muhameda bin Mubaraka al Khulaifi atbildes uz dažiem būtiskākajiem "Latvijas Vēstneša" jautājumiem, atstājot iespēju atsaukties uz augstās Kataras Valsts amatpersonas viedokli turpmākajās Kataras iespaidu, pārdomu un secinājumu publikācijās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!