• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.1998., Nr. 16/17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46672

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par attīstību un drošību abpus Baltijas krastiem

Vēl šajā numurā

22.01.1998., Nr. 16/17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents

— Ostu padomes 21.janvāra sēdē

Izskatīti jautājumi par Latvijas Ostu padomes nolikumu un darbību un par Ostu attīstības fondu. Nolemts saglabāt Latvijas Ostu padomi ar ostām saistītu stratēģiski svarīgu jautājumu risināšanai. Ostu padomes 6.maija sēdē paredzams izskatīt kompleksu jautājumu par ostu attīstību, Ostu padomes darbību, nolikumu un Ostu attīstības fondu.

Padome iepazinās ar Latvijas Ostu padomes darba plāna projektu 1998.gadam. Zemkopības ministrs Andris Rāviņš informēja klātesošos par Sanitārās robežinspekcijas darbību. Padome konceptuāli atbalstīja izdevumu tāmi un kalendāro grafiku Latvijas Mazo ostu attīstības programmas izstrādes darba grupai.

Valdības preses departaments

— tiekoties ar FIB semināra lektoriem

Vakar, 21.janvārī, Ministru prezidents Guntars Krasts tikās ar šajās dienās Rīgā notiekošā ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) rīkotā semināra lektoriem. Tas ir viens no Ministru prezidenta veicinātajiem pasākumiem noziedzības apkarošanas jomā.

Premjers uzklausīja FIB speciālistu viedokļus par situāciju Latvijā un Baltijas reģionā kopumā un priekšlikumus, kā risināt esošās problēmas. Tika apspriestas turpmākās sadarbības iespējas, īpaši mūsu speciālistu apmācības jomā.

“Noziedzībai nav robežu. Tikai ar ciešas reģionāla un starptautiska mēroga tiesībsargājošo struktūru sadarbības palīdzību mēs varam apkarot noziedzību,” uzskata Guntars Krasts.

Sarunas gaitā Ministru prezidents guva apstiprinājumu savām noziedzības novēršanas programmatiskajām nostādnēm, no kurām svarīgākā ir izmeklēšanas un tiesas procesa paātrināšana mazajiem noziegumiem, samazinot formalitātes un līdz ar to iegūstot laiku un resursus lielu noziegumu atklāšanai.

Savas aprīlī ieplānotās darba vizītes ASV laikā G.Krasts tiksies ar FIB vadību, lai apspriestu tālāko sadarbību

— par kontrabandas apkarošanu

1997. gada pēdējā ceturksnī ienākumi no akcīzes pārsniedza plānoto par 2,97 miljoniem latu.

Šis laika periods sakrīt ar Ministru prezidenta Guntara Krasta izteiktajiem draudiem melnā tirgus alkohola darboņiem un aktīvas izmeklēšanas uzsākšanu skandalozajā 6 cisternu afērā.

Lai praksē īstenotu Ministru prezidenta nesen pieteiktos noziedzības apkarošanas principus, ar ģenerālprokurora rīkojumu izveidota īpaša darba grupa šīs lietas izmeklēšanai. G.Krasts: “Esošā VID izmeklēšanas sistēma, nespēja virzīt spirta kontrabandas lietas atklāšanu, bija pierādījusi, ka tajā nepieciešamas būtiskas reformas, kas pēc rūpīgas analīzes arī tiks veiktas.”

Spirta kontrabandas lietas izmeklēšana turpinās, taču pagaidām jau atklātie fakti netiek darīti zināmi atklātībai, jo ir svarīgi sodīt ne tikai atsevišķus darboņus, bet arī likvidēt kontrabandistu radīto sistēmu kopumā.

Tāpēc darbs alkohola kontrabandas apkarošanā neaprobežojas tikai ar 6 cisternu lietas izmeklēšanu. Pēdējais guvums — aizturētas 164 tonnas nelegālā spirta šī gada sākumā.

Pateicoties uzmanībai, kādu spirta kontrabandas apkarošanai veltījis Ministru prezidents, veselības aprūpe no pēdējā ceturkšņa akcīzes nodokļa ieņēmumiem saņēmusi papildus 1,5 miljonus latu (kopumā par gadu — 3,9 miljonus).

Kontrabandas apkarošanā ļoti būtisks ir sabiedrības atbalsts. Ja tāds būs, tad sociālā budžeta papildu ienākumi 1998. gadā, pēc Guntara Krasta domām, būs daudz lielāki un līdz ar to ieguvēja būs visa sabiedrība.

— par gāzes tarifu pārskatīšanu

Ministru prezidents Guntars Krasts aicina Energoapgādes regulēšanas padomi atkārtoti izskatīt jautājumu par dabasgāzes tarifu līmeni iedzīvotājiem un kopīgi ar Ekonomikas ministriju, Labklājības ministriju un uzņēmuma “Latvijas gāze” vadību rast iespēju samazināt gāzes lietošanas izdevumus trūcīgajiem valsts iedzīvotājiem.

Pirms mēneša Ministru prezidents aicināja Energoapgādes regulēšanas padomi izvērtēt iespējas pazemināt gāzes tarifus, īpašu uzmanību pievēršot tiem cilvēkiem, kuriem sabiedrības atbalsts nepieciešams visvairāk — invalīdiem, vientuļiem pensionāriem un daudzbērnu ģimenēm. Energoapgādes regulēšanas padome šo jautājumu risināja visai formāli, pazeminot kopējo gāzes piegādes tarifu par 10 procentiem.

“Ieguvēji no tarifa izmaiņām pārsvarā ir salīdzinoši turīgākie patērētāji, sevišķi tie, kuri dabasgāzi izmanto apkurei un patērē daudz lielākus apjomus, nekā invalīdi, vientuļie pensionāri un trūcīgie iedzīvotāji. Jautājums nav izskatīts pēc būtības, un tas jāpārskata,” uzskata Ministru prezidents.

Romāns Meļņiks,

Ministru prezidenta preses sekretārs

Pēc starptautiskās pieredzes uz Vašingtonu

Vakar, 21. janvārī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija un Nacionālās drošības komisija, deleģējot savus pārstāvjus, izveidoja apakškomisiju Nacionālās drošības likuma projekta izstrādāšanai. Par apakškomisijas priekšsēdētāju ievēlēja deputātu Ģ.Kristovski, tās sastāvā ir deputāti O.Grīgs, J.Dobelis, P.Kļaviņš, O.Kostanda.

Aizsardzības un iekšlietu komisija 1997. gada decembrī noraidīja Nacionālās drošības padomes sekretariāta sagatavoto Nacionālās drošības projektu, atzīstot to par neatbilstošu Latvijas Republikas Satversmei un parlamentāras demokrātiskas valsts varas pamatprincipiem.

Jaunās apakškomisijas priekšsēdētājs Ģ.Kristovskis šodien, 22. janvārī, dodas Saeimas akceptētā komandējumā uz Vašingtonu, lai piedalītos Baltijas institūta izstrādātā “Latvijas aizsardzības reorganizācijas akta” apspriešanas seminārā. 1997. gadā viņš jau sadarbojās ar šo institūtu un piedalījās minētā dokumenta izstrādāšanā. Deputāts seminārā vadīs atsevišķas diskusijas, kā arī nolasīs referātu par Latvijas iekšējo un starptautisko faktoru ietekmi Latvijas NATO integrācijas procesā.

Saeimas preses dienests

.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!