• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 6. marta noteikumi Nr. 96 "Noteikumi par budžeta iestāžu pamatlīdzekļu nolietojuma normām un pielietošanas nosacījumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2001., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/4656-noteikumi-par-budzeta-iestazu-pamatlidzeklu-nolietojuma-normam-un-pielietosanas-nosacijumiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.97

Kārtība, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi

Vēl šajā numurā

08.03.2001., Nr. 38

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 96

Pieņemts: 06.03.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.96

Rīgā 2001.gada 6.martā (prot. Nr.10, 1.§)

Noteikumi par budžeta iestāžu pamatlīdzekļu nolietojuma normām un pielietošanas nosacījumiem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par budžetu un finansu vadību" 29.panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka pamatlīdzekļu nolietojuma normas un pielietošanas nosacījumus.

2. Šie noteikumi neattiecas uz valsts un pašvaldību īpašumā esošiem dabas resursiem, arhitektūras pieminekļiem, kultūras un mākslas priekšmetiem, dārgakmeņiem, dārgmetāliem un to izstrādājumiem, vērtslietām un citām kultūrvēsturiskām vērtībām, mācību kabinetu un mācību laboratoriju iekārtām un uzskates līdzekļiem, dzīvnieku izbāžņiem, daudzgadīgiem stādījumiem, kas nav sasnieguši intensīvo ražošanas laiku, bibliotēku fondiem, skatuves un uzvedumu aprīkojumu, kā arī uz valsts un pašvaldību īpašumā esošo zemi, ceļiem un ielām.

3. Budžeta iestāžu valdījumā esošajiem pamatlīdzekļiem (turpmāk - pamatlīdzekļi), kuru vienas vienības vai komplekta vērtība ir lielāka nekā 50 latu un kuru kalpošanas laiks ir ilgāks par vienu gadu, pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību vai pārvērtēšanā iegūto vērtības pieaugumu samazina noteiktajā pamatlīdzekļa lietderīgās lietošanas laikā vienmērīgi pa pārskata periodiem reizi trijos mēnešos.

4. Pamatlīdzekļa uzskaites vērtības samazināšanos tā ekspluatācijas gaitā atspoguļo grāmatvedības uzskaitē.

5. Ja pamatlīdzekļa lietderīgās lietošanas laiks tiek mainīts, attiecīgi koriģē pamatlīdzekļa nolietojuma aprēķinu. Uz izdevumiem attiecināmo nolietojuma summu pārdala atbilstoši pamatlīdzekļa nolietojuma normām atlikušajā lietderīgās lietošanas laikā. Pārmaiņu ietekmi atspoguļo tajā pārskata periodā, kuru pārmaiņas ir ietekmējušas.

6. Pamatlīdzekļu nolietojuma summu iekļauj budžeta iestādes faktiskajos izdevumos.

II. Pamatlīdzekļu nolietojuma aprēķināšana

7. Aprēķinot pamatlīdzekļu nolietojuma summu, budžeta iestādes grāmatvedības uzskaitē izmanto lineāro metodi, kas paredz, ka pamatlīdzekļu vērtība samazinās vienmērīgi. Saskaņā ar šo metodi katru gadu norakstāmo pamatlīdzekļa nolietojuma summu aprēķina, dalot pamatlīdzekļa sākotnējo vērtību ar noteikto (normatīvo) lietderīgās lietošanas laiku.

8. Ja ir veikta pamatlīdzekļa rekonstrukcija, uzlabošana vai atjaunošana, pēc kuras uzlabojušies tā ekonomiskie parametri un lietderīgās lietošanas laiks kļuvis ilgāks vismaz par trim gadiem, palielinājusies pamatlīdzekļa jauda vai ietilpība, tad attiecīgās izmaksas pievieno pamatlīdzekļa sākotnējai uzskaites vērtībai.

9. Ja iegādāts un nodots ekspluatācijā lietots pamatlīdzeklis, kuru var izmantot paredzētajam mērķim tikai pēc rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas, attiecīgās izmaksas pievieno pamatlīdzekļa uzskaites vērtībai tādā apmērā, lai pamatlīdzekļa vērtība pēc šo izmaksu pievienošanas nepārsniegtu pamatlīdzekļa aizvietošanai nepieciešamo summu.

10. Budžeta iestāžu valdījumā esošo un no jauna iegādājamo pamatlīdzekļu nolietojuma normas nosaka atbilstoši piecām pamatlīdzekļu kategorijām (pielikums).

11. Pamatlīdzekļu nolietojuma summu aprēķina, sākot ar nākamā mēneša pirmo datumu pēc pamatlīdzekļa nodošanas ekspluatācijā un beidzot ar nākamā mēneša pirmo datumu pēc pamatlīdzekļa ekspluatācijas izbeigšanas. Pamatlīdzekļa tehnisko apkopju, remonta un rekonstrukcijas laikā nolietojumu turpina aprēķināt. Pamatlīdzekļa kopējā aprēķinātā nolietojuma summa nedrīkst pārsniegt pamatlīdzekļa kopējo pieļaujamo nolietojuma vērtību.

12. Ja budžeta iestāde iegādājas lietotu pamatlīdzekli, kura nolietojuma normas nosakāmas atbilstoši otrajai, trešajai vai ceturtajai pamatlīdzekļu kategorijai, budžeta iestādē izveidota komisija un pieaicināti kvalificēti speciālisti nosaka pamatlīdzeklim paredzamo atlikušo lietderīgās lietošanas laiku gados vai mēnešos un sastāda novērtēšanas aktu. Aprēķinot pamatlīdzekļa nolietojuma summu, ievēro šādus nosacījumus:

12.1. ja pamatlīdzekļa paredzamais atlikušais lietderīgās lietošanas laiks ir lielāks par pusi no jaunam pamatlīdzeklim noteiktā lietderīgās lietošanas laika, nolietojuma summu aprēķina, izmantojot jaunam pamatlīdzeklim noteikto lietderīgās lietošanas laiku;

12.2. ja pamatlīdzekļa paredzamais atlikušais lietderīgās lietošanas laiks ir mazāks par pusi no jaunam pamatlīdzeklim noteiktā lietderīgās lietošanas laika, nolietojuma summu aprēķina divus gadus no novērtēšanas akta sastādīšanas dienas.

13. Ja budžeta iestāde iegādājas lietotu pamatlīdzekli, kura nolietojuma normas nosakāmas atbilstoši pirmajai pamatlīdzekļu kategorijai, budžeta iestādē izveidota komisija un pieaicināti kvalificēti speciālisti nosaka pamatlīdzeklim paredzamo atlikušo lietderīgās lietošanas laiku gados un mēnešos. Aprēķinot pamatlīdzekļa nolietojuma summu, pamatlīdzekļa lietderīgās lietošanas laiku pielīdzina paredzamajam atlikušajam pamatlīdzekļa lietderīgās lietošanas laikam.

14. Pamatlīdzekļu mazākā uzskaites vērtība, no kuras tiek aprēķināts pamatlīdzekļa nolietojums, ir pieci lati.

III. Noslēguma jautājumi

15. Pamatlīdzekļiem, kas šo noteikumu spēkā stāšanās dienā ir budžeta iestādes valdījumā, novērtē paredzamo atlikušo lietderīgās lietošanas laiku līdz 2005.gada 31.decembrim un uzsāk pamatlīdzekļu nolietojuma summu aprēķināšanu atbilstoši šo noteikumu 12. un 13.punktam.

16. Bilances konta "Budžeta iestāžu pamatlīdzekļu fonds" atlikumu attiecīgi samazina par pamatlīdzekļu nolietojuma summu, kas aprēķināta atbilstoši šo noteikumu 15.punktam.

17. No jauna iegādāto pamatlīdzekļu nolietojuma summu iekļauj budžeta iestādes attiecīgā gada faktiskajos izdevumos.

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

 

Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 9.martu.

Pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 6.marta
noteikumiem Nr.96

Pamatlīdzekļu kategorijas nolietojuma normu noteikšanai

Pamatlīdzekļu kategorija Lietderīgās lietošanas laiks
(gados)
Nolietojuma norma
(procenti gadā)
Pamatlīdzekļu un tiem pielīdzināto objektu veids
1 20 5 Ēkas, būves un ilggadīgie stādījumi
2 10 10 Dzelzceļa ritošais sastāvs un tehnoloģiskās iekārtas, jūras un upju flotes transportlīdzekļi un tehnoloģiskās iekārtas, flotes un ostu tehnoloģiskās iekārtas, kā arī enerģētiskās iekārtas
3 2,85 35 Skaitļošanas iekārtas un to aprīkojums, to skaitā drukas ierīces, informācijas sistēmas, datoru programmprodukti un datu uzkrāšanas iekārtas, sakaru līdzekļi, kopētāji un to aprīkojums
4 5 20 Pārējie pamatlīdzekļi, izņemot 5.kategorijas pamatlīdzekļus
5 13,3 7,5 Naftas izpētes un ieguves platformas un to funkcionēšanai nepieciešamās iekārtas

Finansu ministrs G.BĒRZIŅŠ

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!