• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidents - Lietuvas nākamajam prezidentam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.1998., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/46538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs un Eiropa

Vēl šajā numurā

06.01.1998., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidents — Lietuvas nākamajam prezidentam

Telefonsarunā

Vakar, 5.janvārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis telefonsarunā apsveica Lietuvas Republikas prezidenta kandidātu Valdu Adamku sakarā ar uzvaru svētdien, 4.janvārī, notikušajās vēlēšanās un novēlēja panākumus, strādājot Lietuvas tautas labklājības un valsts uzplaukuma labā.

V.Adamkus pateicās par apsveikumu un uzsvēra, ka viena no viņa darbības prioritātēm būs Baltijas vienotības stiprināšana. Saruna notika angļu valodā.

Valsts prezidents G.Ulmanis, novērtējot Lietuvas Republikas prezidenta vēlēšanu rezultātus, ir pārliecināts, ka tie nekādā veidā nemainīs Baltijas valstu savstarpējās attiecības un īpaši Latvijas un Lietuvas attiecības. G.Ulmanis uzskata, ka arī turpmāk visi divpusējie un daudzpusējie jautājumi tiks risināti savstarpējās izpratnes, draudzības un palīdzības garā.

Valsts prezidenta preses dienests

Apsveikuma vēstulē

Godātais Adamkus kungs!

Lūdzu pieņemiet sirsnīgus apsveikumus sakarā ar to, ka Lietuvas tauta ir izvēlējusies Jūs kā Lietuvas Republikas prezidentu.

Es gribētu nodot Jums manus labākos novēlējumus Jūsu cēlajos un atbildīgajos centienos. Es esmu pārliecināts, ka Jūs sekmīgi sasniegsit Jums priekšā stāvošos izaicinošos mērķus.

Es augstu vērtēju tradicionāli draudzīgās attiecības starp mūsu valstīm un esmu cieši pārliecināts, ka tām ir ārkārtīgi spoža nākotnes perspektīva daudzās jomās, kas nāks par labu mūsu tautām un vairos to labklājību.

Lūdzu pieņemiet, Jūsu Ekselence, manas dziļākās cieņas apliecinājumus.

Ar cieņu, — Guntis Ulmanis,

Latvijas Republikas

Valsts prezidents


Foto: epa – A.F.I.

Valds Adamkus

Lai gan Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas oficiālie rezultāti tiks paziņoti tikai pēc vairākām dienām, tomēr jau ir skaidrs iznākums, ko īpaši vairs nevar iespaidot sīki precizējumi. Vēlēšanās uzvarējis Valds Adamkus, kas saņēmis 11754 balsis jeb 0,62 procentus vairāk nekā viņa oponents Artūrs Paulausks.

Taču 4. janvāra rītā, kad pulksten septiņos no rīta vērās 2039 vēlēšanu iecirkņu durvis, galarezultātu pareģot uzņēmās tikai viena vai otra kandidāta fanātiskie piekritēji. Svētdienas novakarē par savu uzvaru bija pārliecināts gan 44 gadus vecais jurists Artūrs Paulausks, gan 71 gadu vecais ekologs Valds Adamkus.

Tiesības balsot bija vairāk nekā 2 600 000 Lietuvas pilsoņu. Kad pulksten deviņos vakarā slēdza vēlēšanu iecirkņus, noskaidrojās, ka savas tiesības izmantojuši 1 932 182 vēlētāji jeb 73,78 procenti. Vēl pusdivos naktī, kad bija apkopoti vēlēšanu rezultāti 1278 iecirkņos, Galvenā vēlēšanu komisija nespēja noteikt, kurš būs uzvarētājs. Tobrīd priekšgalā bija Artūrs Paulausks, ieguvis 49,99 procentus balsu pret Valda Adamkus atbalstītāju 49,38 procentiem.

Valds Adamkus pats balsoja Šauļos svētdien desmitajā rīta stundā. “Šī diena ir nozīmīga ne tikai kandidātiem, bet visiem cilvēkiem Lietuvā. Mums ir iespēja pašiem izlemt, kā turpināt sakārtot savu dzīvi,” pēc balsošanas smaidīdams teica prezidenta kandidāts un uzsvēra, ka joprojām ir pārliecināts par savu uzvaru vēlēšanās. “Septiņu gadu garais pārejas laiks ir beidzies, ir pienācis brīdis Lietuvas ļaudīm iet pa ceļu, kurā tie grib redzēt savu un savu bērnu nākotni. Uzskatu, ka šīs vēlēšanas paver jaunu lappusi valsts vēsturē.”

Pēc tam Valds Adamkus devās uz Viļņu, kur kādā vēlēšanu iecirknī balsoja arī viņa dzīvesbiedre Alma Adamkuviene.

Pēc balsošanas Adamku laulāto pāri apstāja lietuviski, krieviski un angliski runājoši žurnālisti. Prezidenta amata kandidāts uz preses pārstāvju jautājumiem atbildēja viņu dzimtajā valodā.

Valds Adamkus domāja, ka vēlēšanās piedalīsies 60 procenti vēlētāju, bet starpība balsu skaitā ar Artūra Paulauska piekritējiem būs ļoti maza.

Atbildot uz jautājumu, vai viņam palīdzēs pirmajā vēlēšanu kārtā caurkritušā konservatoru kandidāta, Seima priekšsēdētāja Vītauta Landsberģa atbalsts, Valds Adamkus atbildēja: “To rādīs rezultāti.”

“Kādi būs pirmie četri izšķirīgie darbi, ja jūs ievēlēs par prezidentu?” Valda Adamkus atbilde: “Visi mani darbi būs izšķirīgi.” To dzirdot, žurnālisti atklāja, ka gluži tāpat esot atbildējis arī Artūrs Paulausks.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!