• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu saimniecisko saskaņu un rīcību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1997., Nr. 304/305 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45894

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu saimniecisko saskaņu un rīcību (turpinājums)

Vēl šajā numurā

21.11.1997., Nr. 304/305

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu saimniecisko saskaņu un rīcību

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Igaunijas premjerministrs Marts Sīmans, Latvijas Ministru prezidents Guntars Krasts un Lietuvas premjerministrs Ģedimins Vagnoris

Par Baltijas valstu valdību vadītāju tikšanos

Vakar, 20. novembrī, Rīgā, viesnīcā “Hotel de Rome”, tikās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību vadītāji.

Sarunu gaitā LR Ministru prezidents Guntars Krasts informēja par Latvijas darbību prezidentūras pirmo četru mēnešu laikā, atzīmējot, ka tiek turpināts darbs visu pušu akceptēto sadarbības prioritāšu īstenošanā, kas paredz vienotas ekonomiskās, drošības un informācijas telpas izveidi.

Tika pieņemtas divas rezolūcijas: “Par kopīgas ekonomiskās telpas tālāku izveidi” un “Par sadarbību ES trešā pīlāra jomās”.

Turpinot padziļināt ekonomisko sadarbību, līdz 1998. gada 1. jūlijam Tirdzniecības komitejas ietvaros tiks izstrādāti līguma par brīvu pakalpojumu kustību pamatprincipi, kā arī apzinātas tās jomas, kurās liberalizācijai ir vislielākais efekts.

Sociālo lietu komiteja līdz nākamā gada 1. martam pabeigs pirmo saskaņošanas kārtu līgumam par brīvu darbaspēka kustību.

Muitas ūnijas izveides priekšnoteikums ir vienota Baltijas valstu tranzītprocedūra, tāpēc tika panākta vienošanās, ka līgumam par tranzītprocedūru jāstājas spēkā līdz nākamā gada 1. jūnijam.

Delegācijas vienojās, ka turpināsies kopīgo robežkontroles punktu veidošana. Par to divpusējās sarunās tika detalizēti diskutēts ar Igaunijas premjerministru Martu Sīmanu. Puses panāca vienošanos dažādos jautājumos attiecībā uz robežpunktiem Ainaži–Ikla, Murati–Veclaicene u.c.

Lai aktivizētu sadarbību trešā pīlāra jomās, nepieciešams uzlabot koordināciju starp atsevišķām Baltijas premjerministru komitejām. Tika panākta vienošanās izveidot darba grupu, kurā būs iekļautas Baltijas Ministru padomes (BMP) muitas, robežsardzes, migrācijas un cīņas ar organizēto noziedzību komitejas.

Sarunu gaitā Latvijas puse nāca klajā ar priekšlikumu izveidot pastāvīgo sekretariātu, kas ievērojami uzlabotu Baltijas valstu valdību vadītāju darba koordināciju. Par šo jautājumu tiks diskutēts BMP sadarbības komitejā. Latvijas Ministru prezidents G.Krasts arī ierosināja līdz nākamajai tikšanās reizei izskatīt jautājumu par kopējā Baltijas enerģētikas dispečeru tīkla izveidi.

Kā atzina Baltijas valstu valdību vadītāji, sarunas notika konstruktīvā un draudzīgā gaisotnē, tādējādi panākot vienošanos daudzos būtiskos Baltijas sadarbības jautājumos.

Vēl par tikšanos — 5.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!